Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 29.1.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  reflektor
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

DRAMA POVRATNIKA IZ SRBIJE DANE SERDARA,
OSUĐENOG 1994. U GOSPIĆU ZA RATNI ZLOČIN

STRPAN U ZATVOR NA 15 GODINA
BEZ NOVOG SUĐENJA!

Dane Serdar, osuđen 1994. u odsutnosti na 15 godina zatvora, nakon dragovoljnog povratka u Hrvatsku upućen je iz Gospića u zatvor na izdržavanje kazne premda je podnio zahtjev za obnovu postupka, na što po hrvatskom zakonu nakon uhićenja ima pravo

Županijski sud u Gospiću nedavno je donio rješenje kojim se osuđenik srpske nacionalnosti Dane Serdar (60), zbog kaznenog djela ratnog zločina, iz Gospića upućuje u zagrebački zatvor na izdržavanje kazne u trajanju od 15 godina. To ne bi bilo čudno da Dane Serdar nije podnio zahtjev za obnovu postupka, na što po hrvatskom zakonu nakon uhićenja ima pravo, jer mu se prije toga sudilo u odsutnosti.
Međutim, Županijski sud u Gospiću nije Serdaru omogućio obnovu postupka, nego je donio bezuvjetno rješenje po kojem se on, na temelju presude iz 1994. godine, upućuje na izdržavanje kazne od 15 godina zatvora.

Dragovoljni povratak

Stoga ovakvo rješenje gospićkoga Županijskog suda zbog nezakonitosti uskoro postaje predmetom kaznene prijave koju podiže Serdarov odvjetnik Luka Šušak protiv predsjednika Županijskog suda u Gospiću Pavla Rukavine, te protiv predsjednika Vrhovnog suda Ivice Crnića. Vrhovni sud je, naime, početkom prosinca prošle godine detaljno upoznat sa slučajem, isto kao i Državno odvjetništvo RH. Međutim, nisu poduzeti odgovarajući postupci na uklanjanju nezakonitosti u slučaju Serdar.
Dane Serdar, Srbin iz Široke Kule pokraj Gospića, pravomoćno je osuđen zbog ratnog zločina 1994. godine. Suđeno mu je u odsutnosti na Županijskom sudu u Gospiću, u grupi od sedam optuženika, a Serdar je dobio 15 godina zatvora. Na temelju takve presude, za njim je raspisana međunarodna tjeralica.
Županijski sud u Gospiću postupio je protuzakonito jer nije Serdaru omogućio obnovu postupkaSerdar se u rujnu prošle godine odlučio na povratak u Hrvatsku, znajući da će na granici biti uhićen. Tako je i bilo — djelatnici Policijske postaje Otok su ga uhitili i sproveden je u Gospić. Tamo se već nalazio njegov zahtjev za obnovu postupka, na koji po zakonu ima pravo s obzirom da mu se sudilo u odsutnosti.
Međutim, Županijski sud u Gospiću nije ukinuo presudu i otvorio novi postupak, već je rješenjem od 21. listopada prošle godine, odlukom suca Branka Milanovića, uputio Danu Serdara na "izdržavanje kazne zatvora u trajanju od 15 godina u zatvor u Zagrebu". U obrazloženju ovakvog rješenja se navodi da je Serdar pravomoćnom presudom Županijskog suda u Gospiću od 16. lipnja 1994. godine osuđen na kaznu zatvora od 15 godina, te da je to potvrdio i Vrhovni sud. Sudac Milanović pozvao je Serdara u ured i uručio mu rješenje o upućivanju u zatvor, te preslik pravomoćne presude.
Dane Serdar se žalio na ovakvo rješenje, i naglasio da je tražio obnovu postupka. Međutim, Županijski sud u Gospiću Serdarovu je žalbu odbio kao neosnovanu i drugi put donio istu odluku o upućivanju u zatvor. U obrazloženju piše da je "točno da je podnesen zahtjev za obnovu postupka", ali da "to zapravo i nije od bitne važnosti". Ovako sročenu rečenicu potpisuje sudac Dušan Šporčić.

Prikriveni zahtjev

Upozoravajući da je Sud, na temelju zahtjeva za obnovom postupka, po zakonu dužan ukinuti prijašnju presudu i omogućiti novo suđenje, a za uhićenika odlučivati o pritvoru, Serdarov odvjetnik o svemu obavještava Državno odvjetništvo RH i Vrhovni sud, s molbom da se postupi po zakonu, te upozoravajući da je sudac Branko Milanović u svom rješenju prikrio činjenicu da je Serdar tražio obnovu postupka.
Međutim, ni s jedne instancije nisu stigle reakcije. U prepisci Serdarova odvjetnika apostrofiran je i slučaj Zorane Banić, koja je na temelju tjeralice uhićena i sprovedena u Zadar, gdje je prije u odsutnosti bila osuđena na 20 godina zatvora za ratni zločin.
Ta je presuda u Zadru odmah stavljena izvan snage i ona nije upućena na izdržavanje te kazne, s obzirom da je tražila obnovu postupka, što je i provedeno. Za razliku od Banićke, uhićene u Švicarskoj, Serdar je svojevoljno došao u Hrvatsku i tražio obnovu postupka.

piše Lada KALMETA
   

Gredelj: Ozbiljan predmet

O slučaju Serdar oglasio se predsjednik Udruge sudaca Republike Hrvatske Vladimir Gredelj, kazavši da je upoznat s događajem i da se radi o vrlo ozbiljnom predmetu.
— U pitanju je vrlo ozbiljan slučaj i ja ga kanim izložiti na sastanku naše Udruge. Mi nemamo ovlasti utjecati na rad Suda u Gospiću ili Vrhovnog suda, ali se možemo javno oglasiti oko zaštite zakonitosti.
Upravo stoga, slučaj Serdar stavljen je na dnevni red prve sljedeće sjednice Upravnog odbora Udruge sudaca – kaže predsjednik Gredelj.

 
Još u rubrici:
 


KONZUL JUROSLAV BULJUBAŠIĆ UOČI POSJETA
ČILEANSKOG PREDSJEDNIKA ESCOBARA
Split - vrata Čilea


RAZGOVOR - MARINA MATULOVIĆ-DROPULIĆ,
MINISTRICA ZAŠTITE OKOLIŠA I PROSTORNOGA UREĐENJA
Nema nam izlaza:
moramo početi sortirati smeće


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3