Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
petak, 23.1.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  more
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar



 
strana 1 od 4

NAKON PROŠLOTJEDNOG NEVREMENA,
KOMIŽANI TRAŽE PROGLAŠENJE ELEMENTARNE NEPOGODE

Šteta 2,1 milijun kuna

KOMIŽA - Povjerenstvo za procjenu štete od elementarne nepogode Gradskog vijeća Komiže predložilo je splitsko-dalmatinskom županu Kruni Peronji da proglasi elementarnu nepogodu uzrokovanu 15. siječnja olujnim nevremenom poporaćenim jakim vjetrom od 130 km/h (tzv. maestral tramontana) koji je na području komiške lokalne samouprave, prema procjeni povjerenstva, nanijelo štetu u visini od 2.100.000 kuna, koju nije moguće pokriti iz lokalnih financijskih izvora.
U izvješću povjerenstva navodi se kako su valovi koji su dosezali do šest metara visine na dijelu vanjskog kamenog valobrana u komiškoj uvali potpuno razbili površinu u dužini od 25 metara, širine tri metra, te odnijeli veći dio kamenih naslaga. Potkopan je i kameni mul u dužini od 4,5 metra, te odnesen materijal u dubinu od 1,5 metra, što predstavlja potencijalnu opasnost od urušavanja i probijanja dijela zida prema samoj uvali, te direktno ugrožava brodove i luke.
Stradala je i uvala Salbunara na otoku Biševu, navodi se u izvješću povjerenstva, gdje je stradao gornji dio betonskog pristaništa po cijeloj dužini i širini (15 x 4 m), čime je onemogućeno normalno pristajanje brodova. Neviđeno nevrijeme uništilo je i cestu na izlazu iz Komiže u dužini od 15 metara, gdje je more odnijelo velike količine kamene naslage i gornji sloj ceste, tako da je na nekim dijelovima došlo do oštećenja kanalizacijskih i telefonskih instalacija.
Nevrijeme nije poštedjelo ni pojedine gospodarske objekte, tvrde u povjerenstvu, zatim Gradsku čitaonicu, restoran na otoku Biševu, Somen-dom u Komiži, a na zgradi PZ Podšpilje vjetar je odnio krovnu konstrukciju na pogonu uljaru, destilerije i vinskog podruma.
Izvješće je poslano i Ministarstvu financija, Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka, te Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Marko PEČAREVIĆ
   

MAŠKARANE SVEČANOSTI NA UŠĆU CETINE

Omišani putuju u Rijeku

OMIŠ - Nakon što je omiški gradonačelnik Ivan Škaričić predao je ključeve grada novom gradonačelniku Ivici Kaštelanu, počele su maškarane svečanosti u gadu na ušću Cetine.
Uži kabinet maškara, uz gradonačelnika Ivicu Kaštelana, čine dogradonačelnik Edi Prgomet, kontesa Anisija Rogošić, ministar za zaštitu okoliša i njegova glasnogovornica Darko i Amalija Matajčić, vitez ranjenog srca Darko Belošević i mala od kužine Gorana Kovač.
Ovogodišnjoj svečanosti maškara pod pokroviteljstvom Grada Omiša i Turističke zajednice završavaju 24. veljače. Kao i proteklih godina maškare će tradicionalno obići okolna sela: 8. veljače: Seoca, Blato na Cetini, Nova Sela, Rošca, Dolac Donji, Putišići, Dolac Gornji, Srijane, Trnbusi, Naklice, Tugare, 15. veljače: Zakučac, Gata, Čišla, Ostrvica, Zvečanje, Kostanje, Podgrađe, Kučiće, Svinišće, Podašpilje i Slime; 24. veljače: Pisak, Marušići, Mimice, Medići, Lokva Rogoznica, Stanići, Nemira, Ravnice i Omiš — Priko. Odbor maškara nagrađuje kao i uvijek najbolji doček, ovog puta mikserom betona. Za 22. veljače planira se odlazak na međunarodnu karnevalsku povorku u Rijeku, gdje će se Omiš predstaviti sa skupinom od 50 ljudi u unikatnim monturama omiških gusara.
Kako su za ovaj projekt potrebna značajna sredstva, omiške maškare mole za pomoć preko žiroračuna 2330003-1100088436, Splitska banka — KUD Omiš — za maškare.

M. ŠIMIĆ
 
Još u rubrici:
 


NA KUKUZOVCU UZ DRŽAVNU CESTU SPLIT-ZAGREB
Izgorjela stabla i dalje prijete


RADOVI U STAROM GRADU
Do ljeta 230 metara obalnog kolektora


GRADSKO VIJEĆE SOLINA
Previsoka zgrada odgodila
donošenje DPU-a Centar IV.


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/4