Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
petak, 23.1.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  more
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 3 od 4

ZADARSKA ŽUPANIJA I PREUSTROJ ORUŽANIH SNAGA

Kako naći civilni posao?

Tzv.tranzicijske radionice u četiri dalmatinske županije žele riješiti probleme civilne karijere ili samozapošljavanja 2500 ljudi, a samo u Zadarskoj županiji riječ je o 349 osoba kojima prestaje vojna služba

"Nove prilike za novu karijeru" - naziv je projekta što ga je Ministarstvo obrane pokrenulo radi prezentacije potencijala osoba koji dolaze iz vojnih struktura, a radi preustroja oružanih snaga, prelaze u civilni sustav traženja posla. Ovih je dana u zadarskoj Županijskoj komori predstavljena već drugi put tranzicijska radionica što ju za područja četiriju dalmatinskih županija vodi Mobilni tranzicijski tim iz Splita. Ciljevi, pa i početni pozitivni rezultati ovog programa već su tako relativno poznati, no za širu javnost možda najveću težinu imaju svježi izneseni podaci.
Prema riječima Zvonka Popovića, višeg savjetnika u Ministarstvu obrane, lani je kroz tranzicijske radionice u Hrvatskoj prošlo 400 polaznika - od toga je Nakon preustroja brojni pripadnici HV trebaju tražiti civilni posaozaposleno 211 osoba, a još 50-tak vojnih osoba otvorilo je svoj privatan biznis. Činjenica da su još u početnoj fazi ostvareni dobri rezultati optimistične su naznake ulaska u novu civilnu karijeru ostalih.
Uostalom, ističe i Klement Bakota, voditelj Mobilnog tranzicijskog tima, negdje oko 2500 ljudi na području dalmatinskih županija radi preustroja odlazi iz MORH-a , odnosno vojne službe, što samo opravdava predstojeći zamah programa "Spectra" u civilnom nalaženju posla i samozapošljavanju vojnih profesionalaca. Ukupno ih je u Hrvatskoj oko 12 tisuća, a samo na području Zadarske županije njih 349.
Prema preciznijoj analizi od toga je najviše onih sa srednjom stručnom spremom (173), zatim KV i NKV radnika - po 60-tak - te 11 s diplomom više škole i 25 s fakultetom. Najviše ih je s područja Zadra - 192 - a od gradova i općina s brojem od 10 do 15 kandidata za "Spectru" to su Biograd, Nin, Sukošan i Zemunik Donji. Svu složenost, ali i opravdanost ovog programa koji će voditi punu pozornost i na specifičnosti, pokazuju podaci po kojima je pretežno riječ o osobama između 45 i 50 godina života (njih 95), a slijede skupine od 40 do 45 (70) i 30 do 35 godina života - 63 osobe. Većina onih kojima prestaje vojna služba ima od 2o do 25 godina staža (84), te od 10 do 20 godina.
Optimizam pruža i anketa po kojoj je čak 69 posto tvrtki spremno zaposliti bivšeg djelatnika HV-a, a polovica već i ima pozitivnog iskustva u zapošljavanju branitelja.

N.VERTOVŠEK
 
Još u rubrici:
 


PODRUČJA OD POSEBNE SKRBI MOGLA BI OSTATI
BEZ PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE
Pacijenata manje od propisanog minimuma


DRŽAVNI TAJNIK ZA TURIZAM ZDENKO MIČIĆ
O TURISTIČKOJ ZAJEDNICI GRADA ZADRA:
Direktora Ureda izabrati što prije!


ZADAR DANAS

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 3/4