Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
petak, 23.1.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  more
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 8

VLADIMIR ŠEKS NAKON POVRATKA IZ VIŠEDNEVNOG BORAVKA U SAD-u

Kongresna rezolucija o Hrvatskoj u NATO-u

ZAGREB - "Oba doma američkoga Kongresa sponzorirat će uskoro rezoluciju kojom će se poduprijeti hrvatska želja za što skorijim članstvom u NATO savezu", rekao je novinarima u četvrtak, neposredno po povratku iz SAD-a, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, dodavši kako je to veliki iskorak Vladimir Šeks konferenciju za novinare održao je na zagrebačkom aerodromu/Ado BULJUBAŠIĆHrvatske na putu u punopravno članstvo ove organizacije.
Punu potporu za ulazak u euroatlantske integracije hrvatsko je izaslanstvo dobilo i od američkog državnog tajnika Colina Powella koji je obećao svu potrebnu pomoć američke diplomacije. Bilo je govora i o zahtjevu SAD-a prema Hrvatskoj za potpisivanje sporazuma o neizručenju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu za ratne zločine, te je Powell izrazio razumijevanje za specifični položaj Hrvatske koja nije potpisala taj sporazum, među ostalim, zbog protivljenja dijela EU-a čijem članstvu prioritetno teži Republika Hrvatska.
Na novinarsko pitanje je li bilo zahtjeva glede slanja hrvatskih vojnika u Irak, Šeks je odgovorio kako je u SAD-u naše državno izaslanstvo naznačilo kako bi Republika Hrvatska tek u sastavu NATO-a, kao buduća članica, mogla donijeti takvu odluku, ali da u svakom slučaju o tome treba odlučiti Hrvatski sabor. No, dogovoren je veći angažman hrvatskih vojnika u Afganistanu, kazao je Šeks.
Od američkih obećanja Šeks je izdvojio i najavu SAD-a da će podržati Hrvatsku u nastojanju da nacionalno pravosuđe dobije jurisdikciju u slučajevima progona za ratne zločine koji su u nadležnosti Haaškoga suda.
"S predstavnicima oba doma Kongresa uspostavili smo iznimno korisne kontakte, a uskoro očekujemo i dolazak predstavnika parlamentarnih odbora za vanjsku politiku, gospodarstvo i obranu koji će posjetiti Hrvatski sabor", kazao je Šeks.

Š. SELIMOVIĆ

 

PREDSJEDNIK REPUBLIKE STJEPAN MESIĆ
NA SKUPU ZAKLADE "KONRAD ADENAUER"

Odlučnije u reforme

ZAGREB - Na unutarnjem planu Hrvatska mora odlučnije poći putem reformi: decentralizirati upravu, elektronički se povezati, pravosuđe učiniti efikasnim. Jedino tako Hrvatska će biti spremna kvalitetno se suočavati s izazovima vremena. Danas je Hrvatska mlada zemlja, još nije ni punoljetna! Želio bih da do 2020. Hrvatska bude zemlja zrele demokracije, politički stabilna, gospodarski razvijena i prosperitetna, zemlja sretnih ljudi. Nadam se da ćemo ponajprije vlastitim snagama uspjeti u tome - istaknuo je Stipe Mesić, predsjednik RH, na otvaranju jednodnevne konferencije "Hrvatska 2020. - Vizije i perspektive za Predsjednik Mesić otvorio je konferenciju Zaklade "Konrad Adenauer"/Milivoj KEBERpolitiku, gospodarstvo i društvo", koju je organizirala Zaklada "Konrad Adenauer". Pozdravni govor je održao i Wilhelm Staudacher, bivši državni tajnik i glavnih tajnik Zaklade, rekavši kako Europa treba bogatstvo i talent hrvatskoga naroda prihvatiti kao dar.
U okviru diskusije o gospodarskoj tranziciji Boris Vujčić, zamjenik guvernera Hrvatske narodne banke, ustvrdio je kako je Hrvatska uz Poljsku ostvarila najviši gospodarski rast od tranzicijskih država, a da u budućnosti Hrvatska može ostvariti gospodarski rast od tri do šest posto. Vujčić je kazao kako su od učlanjenja u Europsku uniju Portugal, Španjolska i Irska imali godišnji rast od tri, dva i sedam posto, te da bi Hrvatska do 2020. mogla dosegnuti BDP po stanovniku kakav je danas u EU-u. Viceguverner je naglasio kako u idućem periodu predviđa jači razvoj investicijskih i mirovinskih fondova.
Gorazd Nikić s Ekonomskog instituta upozorio je kako pozitivni makroekonomski rezultati imaju tamniju stranu u obliku velikog deficita platne bilance, vanjskom dugu i fiskalnom deficitu i da takva situacija traži hitna i kvalitetna rješenja. Mladen Vedriš, nezavisni ekonomist i član Nacionalnog vijeća za konkurentnost, je naglasio kako Hrvatska u uvjetima globalizacije mora još mnogo raditi na povećanju konkurentnosti domaćeg gospodarstva, te da bi se posebna pozornost trebala posvetiti povećanju istraživačkog kadra u gospodarstvu.

Frenki LAUŠIĆ
 
Još u rubrici:
 


TAJNI SASTANAK MINISTRA VANJSKIH POSLOVA
I NIZOZEMSKOG VELEPOSLANIKA
Žužul obećao izručenje Gotovine


BANSKI DVORI DALI NALOG HRVATSKIM AUTOCESTAMA
DA KRENU U PROJEKT IZGRADNJE PELJEŠKOG MOSTA
Vlada sljedeći tjedan zasjeda u Splitu


SMANJUJU SE TENZIJE IZMEĐU HSLS-A I LS-A
Čehok i Kramarić razmijenili isprike


KAKVO JE STANJE ZATEKLA NOVA VLADAJUĆA GARNITURA
Kobne odluke bivše Vlade


VLADA NA ZATVORENOJ SJEDNICI DONIJELA NIZ KADROVSKIH ODLUKA
Razriješeni Križić i Bortek-Knešaurek


PRED ZAGREBAČKOM PRVOSTOLNICOM OKUPILI SE
PODUZETNICI KOJIMA JE UKRADENA TEŠKA MEHANIZACIJA
Summit žrtava operacije Labudica


SVJETSKI MEDIJI O BUSHOVU OBRAĆANJU NACIJI
Samo čudo može spasiti demokrate


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/8