Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
petak, 23.1.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  more
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 4

SPLIT - POČELO SNIMANJE DOKUMENTARCA
O HRVATSKOJ NOGOMETNOJ REPREZENTACIJI

Vatreni na filmu

Film će trajati sat i pol, a glavni lik bit će hajdukovac Aljoša Asanović. Film bi, prema riječima redatelja Eduarda Galića, trebao biti gotov do svibnja, a, među ostalim, iznjedrit će i jedan drugačiji pogled na hrvatsku nogometnu reprezentaciju

Prva klapa dugometražnog uratka o vatrenima, filma pod nazivom Priča o prvih deset godina hrvatske nogometne reprezentacije, pala je jučer u dvorani s umjetnom travom splitskog Poljuda.
Zahtjevna posla prihvatio se redatelj Eduard Galić, koji će u idućih mjesec dana sa svojom ekipom suradnika snimiti dokumentarni film prema knjizi Vatreni lakat, poznatoga sportskog novinara Andrije Kačića Karlina.
Film će trajati sat i pol, a kao glavni lik, koji je ujedno i središnja figura Kačićeve knjige, bit će hajdukovac Aljoša Asanović. Film bi, prema redateljevim riječima, trebao biti gotov do svibnja, a, među ostalim, iznjedrit će i jedan drugačiji pogled na djelovanje i sudjelovanje u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji.
"Uz Asanovića kao kičmu, film će imati oko 12 protagonista, a uz sportaše, svoj će obol dati i treneri te ljudi koji su istinski vezani uz to razdoblje. Tako će, među ostalim, gledatelji moći vidjeti i čuti Dražana Jerkovića, Tomislava Ivića, Ćiru Blaževića i Vlatka Markovića. Tijekom jednomjesečnog snimanja napravit ćemo malu kružnu europsku turneju, a pritom ćemo obići Metz, Milan u kojemu je igrao Boban, a danas je tu Šimić, Torino, zbog Bokšića i Tudora, Stuttgart zbog Solde, Muenchen i Davorovu akademiju, a u planu je i Engleska jer želimo dati cjelovit prikaz jednog, za hrvatski nogomet, važnog razdoblja", istaknuo je Galić.
Kačić Karlin, ujedno i scenarist filma, najavio je kako će u filmu gostovati i poznati sportski novinari poput Zdravka Reića i Branka Stipkovića, naglasivši i da će dugometražni nogometni uradak dati jedan posve drugačiji pogled na vatrene.
"Htjeli bismo u film uključiti i sve one male trenutke koji se do sada nisu prezentirali, recimo osjećaje radosti ili tuge, tištenja ili zabrinutosti igrača pred neke veće utakmice. Čeka nas velik posao i mnogo razgovora", kaže Kačić.
Producentskog se posla prihvatio redateljev sin Dominik Galić, naglasivši kako je budžet filma pola milijuna kuna, od čega je sponzorskim ugovorima za sada osigurana trećina.
Snimateljski dio posla povjeren je Davoru Kalaici i Darku Krakaru.

piše Tanja ŠIMUNDIĆ-BENDIĆ
snimio Matko BILJAK

 

ZAGREB - ODLAZAK TELEVIZIJSKOG DOAJENA

Preminuo Anton Marti

Poznati televizijski i kazališni redatelj Anton Marti preminuo je noćas u Zagrebu u 81. godini života.
Rođen u Labinu 10. travnja 1923., Marti je glumačku školu pohađao u Trstu, a u Rimu je završio kazališnu akademiju. Glumio je potom u talijanskim kazališnim družinama do 1949., kada dolazi u Kopar gdje glumi, režira i surađuje u kazalištu, radiodramskim i drugim emisijama Radiopostaje Kopar.
Anton Marti se 1956. pridružuje utemeljiteljima tadašnje Televizije Zagreb i režira neke od njezinih prvih emisija. Redateljski osmišljava velik broj revijskih, zabavno-glazbenih, igranih i magazinskih emisija za TV Zagreb i TV Ljubljanu, Anton Marti na snimanju emisije s klapom "Mostar"/Stanko KARAMANte režira prijenose najvećih priredbi i festivala, kao i prvu televizijsku emisiju u boji u Ljubljani 1968. godine.
Dobitnik nekoliko domaćih i međunarodnih televizijskih nagrada te Nagrade za životno djelo Porin 1994. godine, Anton Marti je režirao i više od 50 kazališnih predstava, najčešće u hrvatskim i slovenskim teatrima. (H)

 
Još u rubrici:
 


ZAGREB - ZA NOVINARE PREMIJERNO PRIKAZAN
GLAZBENI DOKUMENTARAC IGORA MIRKOVIĆA
Sretno dijete novog vala


ZAGREB-PADOVA - JUČER UJUTRO U PRATNJI PRIJATELJA
Arsen Dedić otputovao na transplantaciju


DALMATINSKE RIČI
Nastačilo, pustaćelo


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/4