Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
petak, 23.1.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  more
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

WWW.TEATAR.HR - HRVATSKI SCENSKI ŽIVOT
DOSTOJNO PREDSTAVLJEN NA WEBU

Kazalište u virtuali

Portal www.teatar.hr, koji uređuje Nora Krstulović, promijenio je pogled na hrvatsko kazalište i postao mjestom interakcije, te dobrodošla prinova zbivanjima na domaćoj sceni

Hrvatska kazališta u pravilu ne stoje najbolje s internet prezentacijama, s izuzetkom Male scene čije su se web stranice našle među 25 najboljih hrvatskih stranica u izboru BUG-a, kao jedini reprezent hrvatske kulture među najboljim na mreži. No, za utjehu ljubiteljima kazališta u virtuali konačno postoji stranica posvećena kazalištu s velikom količinom različitih informacija ne samo iz Hrvatske, među kojima je, recimo, i upravo spomenuta činjenica o najboljoj hrvatskoj kazališnoj stranici.
Iza novog portala koji, po svemu što se na njemu da vidjeti, zaslužuje svaku pohvalu stoji kazališna redateljica Nora Krstulović koju vrlo rijetko viđamo u toj kazališnoj funkciji. O razlozima pokretanja kazališnog portala Nora kaže:
"Količina informacija o svjetski bitnim kazališnim trenucima u domaćim je medijima mizerna. Dodate li tome kroničnu besparicu studentske populacije, postat će vam jasno da jezivo velik broj generacija domaćih kazalištaraca živi u potpunoj informacijskoj blokadi. I tako već godinama. A znate onu o čovjeku koji vječno čita istu knjigu, pa je zato opasan...".
I tako se uputio kazališni portal, prvo na stranicama Monitora, a odnedavno i kao samostalna stranica na kojoj možete pronaći niz informacija do kojih je gotovo nemoguće doći u našim uvjetima. Na portalu www.teatar.hr možete, recimo, na jednome mjestu naći sve predstave, po danima, koje se ovog mjeseca igraju u hrvatskim kazalištima. Tu su linkovi na kritike i novinske tekstove o teatru, glasovi publike, informacije o kazališnim događanjima i njihove najave, komentari i, naravno, reakcije publike dobro posjećenog portala, pa ako ste kritičar-amater imate prigodu okušati se i vlastitom kritikom neke predstave.
Za postojanje i dobar izgled portala Nora Krstulović, koja već drugu godinu uređuje i web stranice Dubrovačkih ljetnih igara, zasluge pripisuje tvrtki Perpetuum mobile koji su imali i viziju, ali i software koji je omogućio realizaciju portala.
Kakva je uopće urednička politika portala Teatar, kojega uz Noru Krstulović čine Nina Lasić, Morana Foretić i Thomas Krstulović uz najnoviju akviziciju Astro-Wandu koja prognozira astrološke aspekte premijera (!)?
"Nastojimo biti informativni što je više moguće. No, svakog tjedna damo si oduška i istražimo temu za koju mislimo da ga je obilježila. A kako je sve, ali baš sve napise na našim stranicama moguće komentirati jednim jedinim klikom, Tema tjedna obično izazove zanimljive rasprave - kaže Nora Krstulović. - Odaziv publike je golem, a razlozi jednostavni. Svježe informacije o svjetskom kazalištu u nas je gotovo nemoguće naći, a ni domaće kazalište nije baš ravnomjerno predstavljeno. Tako smo, primjerice, vrlo rano ustanovili kako su pojedina kazališta medijima zanimljiva manje od drugih, i to do te mjere da se na nekim premijerama nacionalnih kazališnih kuća pojavi najviše jedan kritičar (svojom ili voljom redakcija – ne znamo).
No, kad se kritike već pojave mi ih nastojimo sabrati na jednom mjestu i ponuditi potencijlnoj publici na razmatranje, jednako kao što gledateljima omogućujemo da i sami ocijene ono što su gledali.
Portal www.teatar.hr promijenio je pogled na hrvatsko kazalište, on je polazna točka i završna provjera događanja u domaćem kazalištu i mjesto interakcije kazališnog promišljanja, ali i komparativni uvid u svjetsku sliku. U svakom slučaju dobrodošla prinova hrvatskom kazalištu.
"Sve u svemu, radimo ono što volimo, silno se pritom zabavljamo, a kažu nam da smo i korisni", zaključuje priču o novom (i jedinom) kazališnom portalu u Hrvatskoj društvo koje ga svakodnevno proizvodi.

Jasen BOKO
 
Još u rubrici:
 


JAKOV KOSANOVIĆ, NOVINAR SLOBODNE DALMACIJE,
S FESTIVALA ALPE ADRIA CINEMA U TRSTU
Ništa od Svjetskog čudovišta


KONCERT - NA STARTU 3. MEĐUNARODNOG
VIOLONČELISTIČKOG NATJECANJA ANTONIO JANIGRO

Zamjetne nesavršenosti


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3