Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
petak, 23.1.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  more
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 1

PUT U EUROPSKU UNIJU (7)

Balkan-expressom u Europu

Hrvati u putu k Europskoj uniji vide mogućnost da se otkvače s balkanskog lanca i dugoročno pobjegnu od svrstavanja u južnoslavensko okruženje. No, isto tako, brzina ulaska Hrvatske u Europsku uniju ovisit će i o suradnji sa Bosnom i Hercegovinom te Srbijom i Crnom Gorom jer Hrvatska ne može pobjeći iz geografske pozicije zemlje koja veže srednju Europu s balkanskim poluotokom, a EU će sve učiniti da tu poziciju Hrvatske iskoristi u svoju korist

piše Edi ZELIĆ

Koliko god pokušavala izbjeći avet Balkana, Hrvatska se u Europi u prvom redu asocira s tim tradicionalno nazadnim predjelom europskog kontinenta, dijelom iz povijesnih razloga a dijelom i zbog određenih tipično postkomunističkih i balkanskih obrazaca ponašanja, uvjerenja i izjava koji se gotovo svakodnevno pojavljuju u javnosti. Razumljivo je stoga što Hrvati u putu prema Europskoj uniji vide mogućnost da se na neki način otkvače s balkanskog lanca i dugoročno pobjegnu od svrstavanja u južnoslavensko okruženje.

Cilj bez alternative

Drugim riječima, strateški gledano priključenje europskim integracijama Hrvatskoj treba predstavljati bezalternativan cilj. No, odluka ulaska u Europsku uniju mora biti dobro promišljena i unaprijed u najsitnije detalje iskalkulirana jer, kako među ostalima tvrdi i prof. Jan Bergmann, njemački stručnjak za europsko pravo, postoji realna mogućnost da će u vrijeme kada se Republika Hrvatska priključi Europskoj uniji kolač već biti podijeljen. Naime, teško je predvidjeti koje će sve reakcije, pogotovo u financijskom planu, izazvati prvi krug proširenja Europske unije na Istok te koliko brzo će starosjedioci u Bruxellesu nakon jednoga takvog koraka biti voljni ponovno otvoriti vrata novim članovima.
Prema mišljenju Bergmanna i niz ostalih eksperata za EU moguće je da Hrvatska osim formalnog pripadanja europskoj eliti neće previše profitirati od ulaska u Uniju. Slobodno kretanje radne snage, primjerice, po njemačkom profesoru teško može biti u hrvatskom interesu, jer bi to moglo dovesti do još većeg odlaska mladih, inteligentnih stručnjaka sa znanjem stranih jezika u zapadnoeuropske države. Takav scenarij za zemlju kao što je Hrvatska po Bergmannu bi mogao predstavljati pravu katastrofu.
Treba vidjeti je li Hrvatskoj cilj EU-a toliko važan da se može pomiriti s problemima koje će joj donijeti pristup Europskoj uniji. Očekivati je npr. da će mnogi društveni slojevi pri adaptaciji Hrvatske na europske standarde imati velikih teškoća, osobito umirovljenici, nezaposleni i ruralni dio stanovništva.

Spremni za Europu 2007.?

Osim što se takvo što u proceduralnom smislu čini vrlo nevjerojatnim, Hrvatska realno gledajući ni u praksi ne može ostvariti najave o pripajanju Europskoj uniji 2007. Sve teškoće s adaptacijom acquis communautairea na stranu, tko može vjerovati kako će u nepune tri godine u našoj zemlji biti postignut konsenzus glede ultimativnog zahtjeva EU-a za reformama na području poljoprivrede te provedbe Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) koja predstavlja srce europskog integracijskog procesa. Za Europsku uniju de luxe? - njemački ministar vanjskih poslova Joseph FischerStanje u pravosuđu koje neki komentatori duhovito krste pravoluđem unutar kojega vladaju diletantizam, neprofesionalnost i korumpiranost i u kojem dolazi do zamjene identiteta optuženika, ovdje nećemo posebeno apostrofirati.
Dakle, spremni za Europu 2007. godine? Istina, svi navedeni problemi od ekoloških standarda i nezaposlenosti preko neefikasnog sudstva sve do zaostale infrastrukture u manjoj ili većoj mjeri postoje i u zemljama kandidatkinjama, a čak i u nekim zemljama članicama. No, to za Hrvatsku u trenutku kad jednom počne s pregovorima o pristupu Europskoj uniji neće biti nikakav izgovor. Dogovaranje, sitničarenje i postizanje mukotrpnih kompromisa, za koje Hrvatska - spomenimo i to - još nije formirala tim iskusnih i sposobnih stručnjaka, našoj zemlji tek slijedi i Zagreb se ne treba uzdati u to da će mu Bruxelles, samo zato što je Jadransko more tako lijepo i plavo, zažmiriti na neke od uvjeta koje treba ispuniti.

Ignorirati različitosti

Brzina ulaska Hrvatske u Europsku uniju ovisit će velikim dijelom i o suradnji sa Bosnom i Hercegovinom te Srbijom i Crnom Gorom jer Hrvatska ne može pobjeći iz svoje geografske pozicije zemlje koja veže srednju Europu s balkanskim poluotokom, a EU će učiniti sve da iskoristi takvu poziciju Hrvatske u svoju korist. Daljnje otvaranje za Hrvatsku izuzetno važnog tržišta na području bivše Jugoslavije, gdje poduzetnici iz naše zemlje trebaju izvoziti (pretpostavljeno, naravno, da imaju što) dok ne postanu konkurentni na Zapadu, predstavlja ključan faktor i za razvoj našega gospodarstva i za privredu čitave regije.
Kako bi se krenulo u bogatije sutra treba ignorirati različitosti u političkim stavovima, poput Poljaka sjesti za zajednički stol te izvući pokoji adut iz rukava na kojemu Hrvatskoj druge zemlje u fazi približavanja Uniji zavide. Naime, osim još efikasnijeg iskorištavanja turističkih potencijala, uspostavljanje kvalitetnijeg dijaloga i suradnje s mnogobrojnom hrvatskom dijasporom, Hrvatskoj iz razumljivih razloga ipak najprivrženijem investicijskom potencijalu, moglo bi, među ostalim, dovesti do prvog koraka ka svjetlijoj budućnosti.
Perspektiva koju nudi članstvo u Europskoj uniji, politička i ekonomska sigurnost, institucionalna stabilnost, zajednička borba protiv korupcije i organiziranog kriminala te kretanje bez granica nisu iluzija, ali se za sve te povlastice treba izboriti vlastitim snagama, vlastitim znanjem i vlastitom odlučnošću ponekad i pod cijenu da se ne popušta iz prve na sve pritiske i uvjete EU-a.

(nastavlja se)
 
Još u rubrici:
 


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/1