Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
petak, 23.1.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  more
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 4

NA OBALI I PODMORJU DIJELA DUBROVAČKE LUKE

Istraživački radovi u gruškoj vali

Do kraja siječnja uz poseban režim kretanja pješaka, traju geomehanička istraživanja koja prethode izradi cjelovitog projekta sanacije derutne gruške rive - Sama sanacija zbog ishođenja potrebnih dozvola vjerojatno će započeti tek iduće godine

Na dubrovačkoj obali Stjepana Radića u Gružu do kraja siječnja uz poseban režim kretanja pješaka traju geomehanička istraživanja koja prethode izradi cjelovitog projekta sanacije derutne gruške rive. Istražne radove koji podrazumijevaju sondiranje morskog dna bušenjem pet rupa na dubini od 12 metara i još 12 rupa dubokih dva metra nadležna je Županijska lučka uprava Dubrovnik ugovorila s tvrtkom "Kozina projekt" d.o.o iz Trilja, a predviđeno vrijeme trajanja zahvata što će pokazati točnu strukturu podloge iza obalnog zida je deset radnih dana. Kako smo doznali od pomoćnika ravnatelja ŽLU-a Mladena Miloševića, istražne radnje na potezu od gruške place do kompleksa bivšeg "Radeljevića" bit će upotpunjene ronilačkim pregledom, a zajedno s izradom Napukla gruška riva/MIlo KOVAČprojektne dokumentacije stajat će 189 tisuća kuna bez PDV-a. Sam projekt sanacije obalnog zida i pločnika gruške obale najvjerojatnije će početi tek sljedeće godine, jer za ishođenje svih dozvola koje ozakonjuju radove treba čekati mjesecima:
-Kada započne, sanacija gruške rive bit će velik i složen zahvat jer je duž obale Stjepana Radića između 30 i 70 kritičnih točaka koje iziskuju rekonstrukciju od temelja. Osim toga, postoji i nekoliko oštećenih poklopnica, rubnih kamena nagorjelih još u bombardiranju Gruža 1991. godine. Te poklopnice će trebati nadomjestiti novima, izrađenima od kamena koji je skup materijal - istaknuo je pomoćnik ravnatelja ŽLU-a, dodajući kako sanacijski projekt osim obalnog zida i pločnika ne obuhvaća izradu pristanišne "infrastrukture" kao što su npr. energetski ormarići za jahte i barke koje se sidre duž obale Stjepana Radića. Početak radova na uređenju rive koja je zbog nevremena proteklih godina na jednom dijelu presječena dubokom pukotinom pratit će i izmještanje plovila usidrenih od Robne kuće Minčeta do butige "Farčić", čiji su vlasnici, iskoristivši svojedobno interegnum u kojem Županija taj dio obale nije dodijelila pod okrilje ŽLU-a, svoje brodice ostavljali na divljem vezu.

G. BIJELIĆ
 
Još u rubrici:
 


SANACIJA ZAPUŠTENE CESTE PUPNAT - PUPNATSKA LUKA - ČARA
Do ljeta asfalt umjesto makadama


DIO PRIHODA "FESTE 2004." ZA INTERVENTNU
SANACIJU DUBROVAČKOGA SAKRALNOG ZDANJA
Pomoć u obnovi parčeve crkve


DUBROVNIK DANAS

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/4