Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
ponedjeljak, 29.12.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  pressing
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 6

ROBERTO MENIA, ZASTUPNIK U TALIJANSKOM PARLAMENTU,
PROTIV HRVATSKOG ULASKA U EU

Počasni građanin Zadra kočnica
talijanskoj ratifikaciji SSP-a

ZAGREB - Iako se donedavno činilo da ratifikacija hrvatskog Sporazuma o pridruživanju Europskoj uniji (SSP) zapinje u talijanskom Parlamentu samo zbog neriješenog pitanja odštete esulima, na što je prije nekoliko mjeseci upozorila Forza Italia u parlamentarnom vanjskopolitičkom odboru, čini se da bi i slučaj Gotovina mogao Hrvatskoj zakomplicirati put u EU. Naime, Italija je, osim Velike Britanije i Nizozemske, trenutačno jedina zemlja članica Europske unije koja još nije ratificirala hrvatski SSP.
Roberto Menia: Zadar je odbio talijansku medalju za ratna stradanjaRoberto Menia, zastupnik u talijanskom Parlamentu iz redova desničarske Alleanze nazionale, zatražio je od ministra vanjskih poslova Republike Italije da mu objasni kako će talijanska diplomacija reagirati na činjenicu da je Grad Zadar proglasio počasnim građaninom odbjegloga hrvatskoga generala Antu Gotovinu kojega je Haaški sud optužio za kaznena djela ratnog zločina.
Zastupnik Menia zatražio je ovakvo očitovanje Farnesine motiviran činjenicom što su se 2001. "Hrvati usprotivili Zlatnoj medalji koju je talijanski predsjednik Ciampi dodijelio Slobodnoj općini Zadar u egzilu".
"Oni se usude napadati jedan takav čin kojim se želi odati počast gradu koji je doživio stravično razaranje, a istodobno dodjeljuju službeno odlikovanje jednom ratnom zločincu kojega traži Haag", kazao je Menia upitavši šefa talijanske diplomacije: "Jeste li Vi, gospodine ministre, uopće upoznati s ovom činjenicom, a ako niste, hoćete li zatražiti objašnjenje od službenoga Zagreba?"
— Jesu li takve vrijednosti kompatibilne s principima na kojima počiva država talijanskoga naroda i može li Italija sklapati Ugovor o prijateljstvu s jednom državom koja ratne zločince proglašava svojim počasnim građanima? — upitao je Menia s govornice talijanskog Parlamenta ministra vanjskih poslova.
Objašnjavajući razloge i motive dodjeljivanja Zlatne medalje gradu Zadru, zbog čega je prije dvije godine službeno prosvjedovalo hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova, Menia je podsjetio da je ovaj "krajem Drugog svjetskog rata talijanski grad, potpuno razoren u 54 teška bombardiranja savezničkih snaga što je rezultiralo neviđenim egzodusom njegovih stanovnika".
Stvaranje ovakvog ozračja i napetosti u parlamentarnom ambijentu susjedne države moglo bi objektivno naškoditi hrvatskim europskim ambicijama, posebice zato što Menia nije osamljeni desničar, nego vrlo utjecajni političar i bliski suradnik ministra Gianfranca Finija.
Osim toga, aktualna vlada desnog centra do sada je nerijetko iskazivala nesklonost prema Račanovoj vladi. Podsjetimo da je Sporazum o prijateljstvu između Hrvatske i Italije koji je pripremljen još prije dvije godine, još uvijek ostao bez potpisa jer ga je Berlusconijeva vlada zamrznula nakon afere s dodjelom Zlatne medalje Zadru, odnosno nakon hrvatskih reakcija na tu talijansku odluku.
Uvidjevši da na putu u EU nema koristi od diplomatskog rata s "europskim Golijatom", službeni Zagreb nije uopće reagirao na još jednu sličnu situaciju koja je zabilježena u listopadu ove godine na 50. svjetskom skupu esula u Parmi kada je ministar u talijanskoj vladi Carlo Giovanardi, dakle državni dužnosnik, čak primio titulu počasnoga građanina iste one "Slobodne općine Zadar u egzilu" koju je 2001. Zlatnom medaljom odlikovao talijanski predsjednik Ciampi.
Ministarstvo vanjskih poslova nije ponovilo prosvjednu notu znajući iz prethodnoga iskustva da Hrvatska od takvih rasprava ne može izvući nikakvu korist.
Hoće li, na koncu, slučaj Zadra i njegova počasnoga građanina Ante Gotovine utjecati na konačnu ocjenu talijanskog Parlamenta da Hrvatskoj upali zeleno svjetlo na putu prema članstvu u Europskoj uniji? U svakom slučaju, kada hrvatski SSP dođe na dnevni red parlamenta susjedne nam države, a očekuje se da bi to moglo biti uskoro, Roberto Menia zasigurno neće šutjeti. A ako službeni Rim i zatraži od Zagreba objašnjenje o odbjeglom Gotovini kao počasnom građaninu Zadra (ali i drugih gradova), Sanadera bi možda najbolje mogao brifirati njegov ministar Božidar Kalmeta — bivši gradonačelnik Zadra koji ne samo što je Gotovinu proglasio počasnim građaninom nego je i urede gradske vlasti uresio slikom odbjegloga generala.

Šenol SELIMOVIĆ
 
Još u rubrici:
 


DRŽAVNI ARHIV U SPLITU ZATRPAN MOLBAMA ZA IZDAVANJE POTVRDA
O BORAVKU U EL SHATTU
Netko se s ljudima grubo poigrao


UŽURBANE PRIPREME ZA NOVU STRUKTURU DRŽAVNE IZVRŠNE VLASTI
Stotinu pomoćnika ministara čeka
na novi radni raspored


DANAS PRVI SUSRET ČLANOVA NOVE VLADE
Okupljanje u Banskim dvorima


SLOVENSKI PREDSJEDNIK JANEZ DRNOVŠEK
O SLOVENSKO-HRVATSKIM ODNOSIMA

Parafirani sporazum o granici još je aktualan


NAKON KATASTROFALNOG POTRESA U IRANU
Sve manje nade za zatrpane


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/6