Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
utorak, 16.12.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  automoto
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 2 od 3

RAZGOVOR: JAGODA MARTIĆ, JEDINA SABORSKA
ZASTUPNICA IZ MAKARSKOG PRIMORJA

Pridonijeti pravima žena

MAKARSKA - Jagoda Martić, diplomirana inženjerka kemije, jedina će zastupati Makarsku i njezino Primorje u novom sazivu Sabora. Izabrana je na listi SDP-a, na kojoj je bila na 4. mjestu. Ova političarka je od 2000. godine do svibnja ove godine obnašala dužnost predsjednice gradske organizacije SDP-a. Jagoda MartićAktualna je potpredsjednica Foruma žena SDPH. Ostat će upamćena po tolerantnosti, otvorenosti, izbjegavanju izravnog konfrontiranja sa suparničkim političarima dokazujući se programima. Također je i vijećnik Županijske skupštine.
Hoćete li moći obnašati zastupničke dužnosti u Zagrebu i Splitu?
— Odlučila sam mandat staviti na raspolaganje Županijskoj organizaciji SDP-a da ona odluči. Osobno nisam za gomilanje funkcija.
Vidite li se možda u nekom saborskom odboru, ovisno o Vašim sklonostima?
— Voljela bih pridonjeti razvoju ljudskih prava te prava žena. Na tom se području u protekle četiri godine puno napravilo. Sada će biti problema dalje ih razvijati. Doneseno je i dosta zakona. Na nama je da se oni počnu provoditi. Smatram da je u Hrvatskoj malo kuća za zbrinjavanje zlostavljenih žena. Trebala bi ih imati svaka županija. Sve više nesnosne situacije između četiri zida postaju javni problem. Rado bih se uključila u javno zdravstvo gdje sada radim u makarskom Domu zdravlja.
Prekomjerna izgradnja je posebno bolna točka Makarske!
— Inače je problem pomorsko dobro s kojim ne mogu raspolagati lokalne samouprave. Treba inicirati u Saboru da se promijeni zakon, a vjerojatno će se u zakonskom smislu moći efikasnije spriječiti bespravnu gradnju. Svatko od nas mora dati svoj doprinos.
Što mislite o klubu dalmatinskih zastupnika u Saboru preko kojeg bi se pokrenuli značajni resursi važni za cijelu državu?
— Zajednički interes nam mora biti ideja vodilja da Dalmacija dobije mjesto koje joj pripada. Nastojat ću što više kontaktirati s terenom. Sagledavanje političkog djelovanja po regijama nije za odbaciti.
Birači su na ovim izborima upozorili da ne toleriraju neučinkovitost!
— Svi smo dobili dobru lekciju da nitko nije bogomdan za duga vremena i moramo ispravljati greške. Govorim to i za SDP, za prosperitet i razvoj stranke. Napravili smo u ove četiri godine veliki korak i došli do faze razvoja da se ne može natrag. Toga je i HDZ svjestan, koji se također reformirao u proeuropsku stranku, i na njima je da se na djelu dokažu.

Ana DRAGIČEVIĆ

 

ODOBRENJEM MINISTARSTVA PRAVOSUĐA I LOKALNE UPRAVE

Općini Sućuraj grb i zastava

Likovno riješenje grbaSUĆURAJ - Posebno povjerenstvo Ministarstva pravosuđa i lokalne uprave je općini Sućuraj, baš u godini obilježavanja 10. obljetnice njezina djelovanja, odobrilo grb i zastavu.
Likovna rješenja grba općine, koji je zapravo trouglasti srcoliki štit, u čijem plavom polju zlatnožuti vitez na konju (sv. Juraj) kopljem probada zmaja, i zastave jednobojne plave boje, u čijem se sjecištu dijagonala nalazi grb, obostrano obrubljen zlatnožutom trakom, te "gonfalona" je ranije na svojoj 16. sjednici prihvatilo Općinsko vijeće, a sada izradio studio "Heraldic-art" iz Rijeke.
Načelnik Srđan Kačić Bartulović je kazao da u Hrvatskoj vlada zasićenost grbova i zastava s likom sv. Jurja, koji je inače zaštitnik njihova mjesta, no da je općini odobrenje stiglo u prvom redu zahvaljujući tome što se u njezinoj arhivi čuva suhi pečat s likom sveca, što datira još iz doba Napoleonove vladavine u Sućurju.

M. CRNČEVIĆ
 
Još u rubrici:
 


UZ PRIGODNU SVEČANOST U POSTIRAMA
Položen temeljni kamen
za pastoralni centar


OPĆINA MUĆ
HDZ izgubio većinu


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 2/3