Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
subota, 13.12.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
dobrovoljna štednja
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  sd magazin
pomet
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

SVEČANOST U CENTRU ZA REHABILITACIJU "MIR" U KAŠTELIMA

Štićenici dobili kuću s dvorom

KAŠTELA - Štićenici centra za rehabilitaciju Mir iz Rudina jučer su otvorili i stavili u funkciju inkluzijsku zajednicu stanovanja u Kaštel Štafiliću. U naravi je to obiteljska kuća s okućnicom i dvorom ukupne vrijednosti milijun i 500 tisuća kuna, a poklon donaciju, odnosno novac za kupnju kuće dobili su od osvjedočenih prijatelja centra iz Nizozemske i Njemačke. Uz primjernu stručnu podršku, u kući će obitavati dvije štićenice i četiri štićenika centra Mir koji su dosadašnjim boravkom u Miru osposobljeni upravo za ovakav tip trajnog smještaja integriranog u svakodnevni okoliš stambene i turističke zone grada Kaštela.
Kao oblik suvremenog stručnog i humanog pristupa osobama s povećanim potrebama ovo je druga (pored već postojeće u Solinu) inkluzija centra Mir.
Među ostalim, na blagdan svete Lucije štićenici centra Mir počašćeni su i darovani već tradicionalnim svečanim ručkom koji su im darovali restoran Atrium iz Kaštel Lukšića i mesnica Mrki iz Trogira. Na svečanom domjenku nazočni su bili gradonačelnik grada Kaštela Ante Sanader, župan splitsko-dalmatinski Kruno Peronja i pomoćnik ministra rada i socijalne skrbi, docent dr. Nino Žganec. Svečanost je održana u naselju centra Mir u Rudinama, gdje su štićenicima podijeljeni darovi svete Luce, a u zabavnom programu, već četvrtu godinu za redom, nastupio je Trio Gušt.

J. ŽARKO

 

NA TROGIRSKOM PREDJELU TRAVARICA

Mladi obnavljaju crkvu
sv. Kuzme i Damjana

Mladi iz župe Gospe od Anđela ispred crkve svetog Kuzme i Damjana/Joško BREŠANTROGIR - Grad spomenika Trogir nekad davno imao je 36 crkava, što u staroj gradskoj jezgri, što na okolnim predjelima, primjerice na trogirskom polju ili na otoku Čiovu. Danas ih je manje nego prije, na nekima su u poljima ostale samo zidine, no neke su ostale sačuvane i renovirane, što se posebice odnosi na staru gradsku jezgru, gdje su obnovljeni svi sakralni objekti. No, prekriženih ruku nisu ostali ni mladi vjernici župe Gospe od Anđela na Travirici, koja je po broju vjernika najveća na prostoru trogirskog dekanata. Tako su mladi vjernici krenuli u akciju, te su sa svojim sužupnikom don Nikolom Bodrožićem započeli radove na obnovi crkve svetog Kuzme i Damjana. Prema nekim izvorima, ova crkva datira između 9. i 12. stoljeća, što zasigurno predstavlja vrlo veliku vrijednost u sakralnoj i kulturnoj baštini grada Trogira. Po tom podatku crkvica je starija i od trogirske katedrale svetog Lovre. Crkvica svetog Kuzme i Damjana godinama je bila zapuštena i propadala, no mladi župe Gospe od Anđela su očistili unutrašnji i vanjski dio crkve, te njezin okoliš, a u planu je učvrstiti (fugirati) zidove i popraviti krov. Kako ističe župnik župe Gospe od Anđela don Stipan Bodrožić, nakon ove akcije u planu im je obnoviti i crkvu svetog Eustahija, koja se nalazi na predjelu Krbani, a od nje su ostale samo zidine. No, nije to sve u čemu su se mladi Trogira zauzeli. Naime, ove godine uredili su i svoj župski list Mladi kršćani, zatim uređuju internet stranicu župe, a svakog ponedjeljka navečer se okupljaju na druženju, a obvezno su sudionici i nedjeljne svečane mise. Na kraju, mladi župljani pozivaju i ostale da im se pridruže u ovakvim akcijama, jer, kako ističu, šteta je da ovakva baština propada.

Joško BREŠAN
 
Još u rubrici:
 


VETERINARSKA STANICA U IMOTSKOM
Otkriven i 10-ti slučaj trihinele


KOMIŽANINU NAGRADA POLJOPRIVREDNO - SAVJETODAVNE SLUŽBE
Jozin maslinik najbolji u županiji


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3