Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
subota, 13.12.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
dobrovoljna štednja
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  sd magazin
pomet
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 2

UDRUGA ZA ZAŠTITU OBITELJSKOGA GOSPODARSTVA
PODIŽE KAZNENU PRIJAVU PROTIV GRADSKE UPRAVE

Bitka na Neretvi

OPUZEN - Udruge za zaštitu obiteljskoga gospodarstva iz Opuzena podnijela je ovih dana zahtjev za pokretanje kaznenih mjera protiv opuzenske gradske uprave zbog, kako kažu, nezakonite podjele državne zemlje na području Donjeg Poneretlja.
Osim toga, udruga traži pokretanje odgovornosti i protiv Općinskog državnog odvjetništva u Metkoviću, jer u ovom slučaju nije pokrenulo istražne radnje za Podjela državne zemlje na području Donjeg Poneretlja nije provedena u skladu sa zakonom, tvrde u opuzenskoj Udruziutvrđivanje kaznene odgovornosti, iako je imalo saznanja o nezakonitostima kada je u pitanju podjela državne zemlje na području katastarskih općina Opuzena i Slivna.
Naime, članovi udruge smatraju da je davanjem u zakup Grad Opuzen izravno prekršio Zakon o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem, jer članak 55. spomenutog zakona precizira da se zemljištem može raspolagati jedino nakon dobivanja prethodne suglasnosti resornog Ministarstva poljoprivrede, što opuzenska gradska uprava nikada nije dobila.
- Udruga stoga traži od mjerodavnih državnih institucija istragu protiv svih onih koji su sudjelovali u nezakonitoj podjeli zemlje, čime je izravno oštećena Republika Hrvatska, ističe predsjednik Udruge Jure Stanić, posebno naglašavajući da se žurno trebaju istražiti slučajevi preprodaje i davanja u podzakup državnog zemljišta te ukloniti sve bespravno sagrađene plastenike i trajne nasade koji su podignuti posljednjih nekoliko godina.
U pismu upućenom MUP-u, Ministarstvu pravosuđa, Državnom odvjetniku Mladenu Bajiću te Uskoku tako se upozorava na rastući trend devastacije državne zemlje na području Opuzena. Svjedoci smo učestale pojave protuzakonite prodaje i davanja u podzakup državnog zemljišta na korištenje trećim osobama, zbog čega pojedinci koriste nekoliko hektara zemlje, a nisu sukladno zakonu prijavili porez, premda su to bili dužni učiniti. Radi se navodno o oko dvije stotine hektara zemlje, koju su dosadašnji zakupoprimci, uglavnom članovi braniteljskih udruga, prodali, postigavši cijenu od 12 do 14 tisuća eura za jedan hektar.
Da raspodjela državne zemlje u dolini Neretve nije provedena u skladu sa zakonom potvrdio je i župan dubrovačko-neretvanski Ivan Šprlje, koji u pismu članovima Udruge ističe kako je Županija više puta informirala Vladu Republike Hrvatske o bezakonjima na terenu, ali bez konkretnih rezultata. Naime, donošenjem novog Zakona o državnom zemljištu, koji ingerenciju raspolaganja poljoprivrednim površinama ostavlja jedinicama lokalne uprave, dakle gradovima i općinama, zaustavljen je županijski natječaj iz 2001. godine za ponovnu raspodjelu neretvanske zemlje.
- Županija će dalje ustrajati na provedbi zakona i naše inicijative će biti usmjerene na ministarstva poljoprivrede i pravosuđa te Državno odvjetništvo, to više što je zakupnina državnog zemljišta jednim dijelom i prihod županijskog proračuna - kaže, uz ostalo, župan Šprlje.

Stanislav SOLDO

Mesić primio izaslanstvo
nacionalnih manjina

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić primio je u petak izaslanstvo Savjeta za nacionalne manjine, koje ga je upoznalo s dosadašnjim radom i budućim programima Savjeta, izvijestio je Ured predsjednika Republike. Izaslanstvo Savjeta za nacionalne manjine u razgovoru je istaknulo kako su ostvareni pomaci u ostvarivanju Ustavnog zakona te je zaključilo da je važno daljnje dosljedno provođenje Ustavnog zakona kako za prava nacionalnih manjina, tako i za integraciju Republike Hrvatske u EU i NATO, ističe se u priopćenju. Predsjednik Mesić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim radom Savjeta, kao krovnog tijela svih nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, te je izrazio želju za nastavkom dosadašnje suradnje. Uz predsjednika Savjeta za nacionalne manjine Aleksandra Tolnauera, u izaslanstvu je bio i potpredsjednik prof. dr. Siniša Tatalović. Uz predsjednika Mesića nazočan je bio savjetnik za unutarnju politiku dr. Igor Dekanić te njegova pomoćnica Sandra Krvavica, navodi se u priopćenju.

 
Još u rubrici:
 


RADNICIMA ZADARSKOG BORIKA NUDE SE OTPREMNINE
Za sada ’fini’ pritisak Uprave


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/2