Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
subota, 13.12.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
dobrovoljna štednja
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  sd magazin
pomet
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 4

RASPRAVA O PLINOFIKACIJI U ORGANIZACIJI
ZAJEDNICE TEHNIČKE KULTURE POKAZALA:

Nema potrebe za TE na plin kod Obrovca!

Još jedna elektrana u Dalmaciji je važna samo HEP-u koji proizvodi skuplju energiju. Veliki broj manjih potrošača koji se preorijentiraju na plin smanjuje potrebu za električnom energijom, a Zadarska županija je na samo korak od raspisivanja natječaja za distributera

Plin je energent sadašnjosti i budućnosti, ima ga tako reći u neizmjernim količinama jer se stalno otkrivaju nova nalazišta i konačno je vrijeme da ga se počne više upotrebljavati i u Dalmaciji. Samo je 34 posto Hrvatske plinificirano, a u priobalju se malo toga napravilo — najviše je učinila Rijeka, nešto je učinio Zadar, a svi ostali ništa, rekao je uvodno prof. dr. Miljenko Šunić, predsjednik hrvatske stručne udruge za plin na tribini nazvanoj "0 plinu i ’skoroj’ plinofikaciji Zadarske županije" koju su organizirali Društvo energetičara i Zajednica tehničke kulture.
Najzanimljiviji dio tribine koja je pobudila veliko zanimanje bio je onaj o pripremama Zadarske županije za plinofikaciju. Država priprema izgradnju plinovoda Vrbovsko-Split koji će koštati 130 milijuna dolara. Njegova izgradnja je planirana do konca 2012. godine, a do tada bi trebali biti izgrađeni i regionalni Bez plina je energetska budućnost Dalmacije vrlo neizvjesna, rekao je dr. Šunić/Nenad MARČEVdistributivni sustavi. Bez plina je energetska budućnost Dalmacije vrlo neizvjesna, rastuća potrošnja se neće moći dugo oslanjati na dvije žice, kazao je Šunić.
Zadarska županija je u biti na samo korak od ulaska u plinofikaciju jer su provedene osnovne predradnje, naglasio je Robert Bošnjak iz Instituta Hrvoje Požar. Izrađena je studija plinofikacije na temelju provedene ankete koja pokazuje da je za zadarsko područje optimalno rješenje izgradnja distributivnog područja za Zadar, Biograd i Benkovac. Županija je sve prethodne radnje financirala, a sad bi trebala raspisati natječaj za koncesiju za distrubutera. Distributer bi trebao razvesti mrežu plinovoda prema potrošačima, s tim da bi spoj na državni plinovod bio kod Gračaca i dalje se granao prema distributivnom području. Važna promjena u korištenju plina kao osnovnog energenta bi trebala biti i obveza velikih potrošača poput bolnice, turističkih naselja, robnih kuća i većih proizvodnih cjelina da se preorijentiraju na plin umjesto korištenja električne energije. Dokazano je da je iskoristivost plina puno veća, pogotovo za grijanje i hlađenje nego električna energija.
Na pitanje o mogućnosti korištenja plina iz podmorja s nalazišta Marica (između Dugog otoka i Ilovika) za velikog stabilnog potrošača, odnosno plinsku elektranu kod Obrovca uslijedio je neočekivani odgovor. Dr. Šunić je primijetio da su takve ideje nestručnjaka za plinofikaciju u javnost plasirala novinarska piskarala. Magistralni plinovod gradi država i ne može jedno područje tražiti rješenje samo za sebe! Inženjer Bošnjak je još dodao kako uopće nije bitno gdje će biti locirana TE na plin jer nema potrebe "podupirati" postojeću elektroenergetsku mrežu kad se veći broj potrošača preorijentira na plin.
Još jedna elektrana u Dalmaciji je važna HEP-u i zbog toga je vođena borba za gradnju TE na ugljen koja bi u konačnici proizvodila puno skuplju energiju. Veliki broj manjih potrošača koji se preorijentiraju na plin smanjuje potrebu za električnom energijom proizvdenom na dosadašnji način - puno kongeneracijskih jedinica može lako nadomjestiti plinsku elektranu, rekao je dr. Šunić.
Zanimljivo je da se ipak nije moglo ništa doznati koliko bi plinofikacija koštala ni građane ni veće potrošače. To je zasad u domeni "poslovne tajne" Instituta Hrvoje Požar. Zadarska županija je dosad učinila dosta, a sad još treba uz elemente prikupljene dosadašnjim studijama raspisati natječaj i izabrati distributera. Izgradnja mreže plinovoda je dugotrajan posao ali isplativ, jer se na koncu dobiva jeftinija energija, jeftinija nego ukapljivanjem plina dovezenog specijalnim tankerima, zaključili su stručnjaci za plinofikaciju.

E. ŠPRLJAN
 
Još u rubrici:
 


ISKUSTVA DUBROVNIKA U ORGANIZIRANJU DOLAZAKA KRUZERA GOVORE:
Bogate turiste zanima
destinacija, a ne privez!


NOVOOTKRIVENA RATNA IZVJEŠĆA O BOMBARDIRANJU ZADRA (5)
Poluotok pod svijetlosivim dimom


ZADAR DANAS

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/4