Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
subota, 13.12.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
dobrovoljna štednja
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  sd magazin
pomet
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 5 od 5

KAKO SE "ZADARSKI LIST" KORISTI "SLOBODNOM"

Resavci

Zadarski je novinar jednostavno prepisao uvodni dio teksta objavljenog u "Slobodnoj" pod naslovom "Groznica subotnje večeri"

Mali je Karlo u subotu navečer samo nervozno grickao nokte. Uzbuđenje zbog toga što će netko od kvarteta veličanstvenih u sastavu Rafo, Nera, Saša, Natali morati ispasti iz igre, za jednog petogodišnjaka je mrvu previše. Na sreću, svi će u finale, pa je Karlo u jedanaest navečer telefonom podijelio radost sa znancima da je Nera "preživjela", a tek potom zadovoljno zaspao svjestan da mu u vrtiću suprotni tabor neće imati zbog čega vaditi mast. Sličnih i nešto starijih klinaca u Hrvatskoj je trenutačno valjda oko milijun jer euforija zvana Story Super Nova Music Talents zahvatila je sve uzraste.
Ako ste na trenutak pomislili da u rukama držite "Slobodnu" od utorka 9. prosinca, niste posve u krivu jer u tom broju gore citiranim pasusom počinje tekst našeg novinara Siniše Pavića o medijskom fenomenu Story Super Nova Music Talents, objavljen u rubrici "Teme dana" pod naslovom "Groznica subotnje večeri". Nakon utorka, došla je srijeda, i novi broj "Zadarskog lista" u kojem autor Velimir Brkić tekst o medijskom fenomenu Story Super Nova Music Talents, naslovljen "Groznica subotnje večeri na hrvatski način", doslovno počinje sljedećim pasusom:
"Mala je Lara u subotu navečer samo nervozno grickala nokte. Uzbuđenje zbog toga što će netko od kvarteta veličanstvenih u sastavu Natalie, Nera, Saša i Rafo morati ispasti iz igre, za jednu šestogodišnjakinju je "zeru" previše. No, bilo kako bilo, svi će u finale, pa je Lara u jedanaest navečer radosna što je Natalie "preživjela", zaspala svjesna da joj u dječjem vrtiću suprotni tabor neće imati zbog čega vaditi mast. Sličnih i nešto starijih klinaca i klinceza u Hrvatskoj je trenutačno zasigurno preko milijun, jer je euforija zvana Music Talents zahvatila sve uzraste — groznica subotnje noći na hrvatski način."
Ako ste na trenutak pomislili da u rukama držite "Slobodnu", niste posve u krivu jer ovaj novinarski déja vu samo je jedan u nizu svijetlih primjera "resavske škole" koja se već godinama — iz dana u dan i tjedna u tjedan — uspješno njeguje u lokalnim zadarskim novinama, kako od novinarskih "zvijezda", tako i vrlih uredničkih "autoriteta". Do te mjere često da bi se cijelu pojavu mirne duše moglo okrstiti svojevrsnim citatnim trendom, stilom ili osebujnom školom, nekim postmodernim postupkom na tragu cut&paste poetike… i slične trice.
Ili je to — za grad s jednim dnevnim novinama i tri tjedne novine, i sredinu koja je iznjedrila prve novine na hrvatskom jeziku i još uvijek ima žive najstarije novine na Balkanu — sramota, još jedan čavao u lijes novinarskog profesionalizma? Uostalom, kad se mogu prepisivati magistarske radnje, zašto se ne bi mogli prepisivati novinarski članci?
Kaj god, ništa novo. Pokradi tuđe, pa potpiši pod svoje.
Pljuni pa prilipi.

piše Ivica NEVEŠĆANIN
 
Još u rubrici:
 


POGLED UNAPRIJED - A SAD, PREDSJEDNIČKI IZBORI
5 + 5 = MESIĆ


TRAGOM VIJESTI - O KVARNERSKOM "RIBOCIDU" U RUJNU I LISTOPADU
Morali smo baciti u more 100 tona ribe


NA RUBU PAMETI - NAKON DODJELE (NOVIH)
33,5 MILIJUNA KUNA ZAGREBAČKOM DNEVNIKU
Injekcija Vjesniku, a eutanazija Slobodnoj


JAVLJAM SE ZA RIJEČ - NAJSTARIJI TORCIDAŠ
SRĐAN DUJE ALJINOVIĆ (64)
PORUČUJE NAVIJAČIMA
Odbacite oružje!


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 5/5