Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
subota, 13.12.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
dobrovoljna štednja
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  sd magazin
pomet
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 3 od 5

NA RUBU PAMETI - NAKON DODJELE (NOVIH)
33,5 MILIJUNA KUNA ZAGREBAČKOM DNEVNIKU

Injekcija Vjesniku, a eutanazija Slobodnoj

Zbog čega je Vlada na odlasku tako često subvencionirala medijski projekt koji nije tržišno dobro pozicioniran, a nije u četiri godine pomogla Slobodnoj Dalmaciji da kupnjom tiskare ili privatizacijom riješi svoje tehnološke probleme

I onda se Ivica Račan, Vesna Pusić i Zlatko Tomčić pitaju zašto su izgubili izbore! Kako se više ne bi pitali, ponudimo im odgovor u obliku citata jedne simpatične, tržišno odgovorne, socijalno osjetljive, politički korektne i energične odluke Vlade sa sjednice održane u četvrtak, pretposljednje sjednice Račanove Vlade: "Vlada je donijela Odluku o subvencioniranju društva Vjesnik d.d., Zagreb. S obzirom da se poslovanje Društva odvija u planski zacrtanim parametrima, da bi se redovito podmirivale obveze Društva i zadržala tekuća likvidnost, potrebno je osigurati subvencije za izdavanje lista Vjesnik u ukupnom iznosu od 33,575 milijuna kuna (22,6 milijuna kuna s pozicije Ministarstva gospodarstva i 10,96 milijuna kuna na teret jamstvene pričuve državnog proračuna za 2003.).

Maćehinski odnos

Koliko se možemo sjetiti, ovo je skoro deseti put da se Vjesnik od 1990. do sada financira iz državnog proračuna, s tim da je samo Vlada Ivice Račana, koliko se sjećamo, četiri puta "subvencionirala" Vjesnik. Posljednji put to je napravila kupivši Vjesniku modernu tiskaru, iako je Vjesnik tada imao mogućnost tiskanja u boji i ta mu tiskara nije bila prijeko potrebna. Ovaj put, međutim, Vlada Ivice Račana je nadmašila samu sebe. U tekstu odluke doslovno stoji kako se "poslovanje Društva odvija u planski zacrtanim parametrima", pa "da bi se redovito podmirivale obveze Društva i zadržala tekuća likvidnost, potrebno je osigurati subvencije".
Kako je moguće da Vlada koja se zaklinjala da neće subvencionirati proizvode koji nemaju tržišnu perspektivu, unaprijed u Vjesnikovo poslovanje zacrtava tako velike gubitke i adekvatne subvencije? Odgovor je tako banalno jednostavan. Zato što je Slavko Linić svojedobno na baš takvo pitanje odgovorio kako je to Vladina "politička odluka" i da će je se Vlada i pridržavati. Logističku potporu toj "političkoj odluci" Vlade dala je Željka Antunović, potpredsjednica Vlade koja je tada bila zadužena i za medijsku politiku i koja je javno pozvala građane Hrvatske da čitaju Vjesnik, jer su to dobre novine. Podsjetimo, prije otprilike sedam godina Ivić Pašalić je javno govorio kako je Vjesnik najbolji hrvatski list.
I sada se, između svih ostalih, postavlja i pitanje: Zbog čega je Vlada subvencionirala medijski projekt koji nije tržišno dobro pozicioniran, a nije nužnom kupnjom tiskare ili privatizacijom novina pomogla Slobodnoj Dalmaciji da riješi svoje tehnološke probleme. Kažimo odmah kako je razlika između Vjesnika i "Slobodne" u tome što je "Slobodna" financijski, kadrovski i tehnološki uništena spregom Miroslava Kutle i države, pa bi joj prema tome država trebala barem dijelom nadoknaditi štetu. A to se moglo napraviti nakon početnog saniranja "Slobodne" ili kupnjom nove tiskare ili kvalitetnom privatizacijom.
Zbog tiskanja na staroj rotaciji koja pukim čudom još uvijek u sadašnjem opsegu "opslužuje" novine, "Slobodna" gubi, uza sve moguće ocjene kvalitete novinarstva u njoj, značajnu utrku u dizajnerskom apektu sa svojim konkurentima. U tom smislu moguće je osnovano reći kako je Račanova Vlada namjerno provodila maćehinsku politiku prema "Slobodnoj". Pitanje je samo je li to radila zbog toga što joj nije odgovarala uređivačka politika našega lista ili je Račan jednostavno radio u korist nekog od dnevnih listova u Hrvatskoj, a lako je pretpostaviti kojeg.
Kažimo još jednom kako bi "Slobodna" u novinarskom smislu mogla i morala izgledati bolje. Ali tako pokvaren odnos države prema njoj nije ništa drugo nego zabijanje noža u leđa reginalno najjačim novinama u Hrvatskoj, koje uz to imaju i nadregionalno značenje.

Politička odluka s ekonomskom pozadinom?

Pored svega toga, "subvencioniranje" Vjesnika sa 33,3 milijuna kuna apsolutno izlazi iz "tehničkih odluka" koje "tehnička Vlada" može donositi. To prije je ova odluka Račanove Vlade upitnija, jer je očito donesena isforsirano i u grču, a samim tim izgleda jadnije i patetičnije. Konačno, kada smo u prvoj rečenici napisali kako se Račan, Tomčić i Vesna Pusić ne bi trebali čuditi što su izgubili izbore, nismo mislili da su izbore izgubili tek zbog odnosa prema Vjesniku i "Slobodnoj". Izgubili su ih zbog toga, između ostalog, što je takvih odluka bilo i previše u njihovu mandatu. Odluka koje su, dakle, motivirane "političkim", a ne tržišnim ili iskrenim i odgovornim socijalnim pobudama.
Naravno, te su "političke" odluke rijetko bile iracionalno-ideološke, nego su gotovo uvijek imale strogo interesnu ekonomsku pozadinu. Ivica Račan i njegova Vlada su namjerno opstruirali tehnološki i financijski razvoj "Slobodne Dalmacije". To je veoma ozbiljan zaključak, ali ništa drugo nam ne ostaje zaključiti u situaciji kada se novinama koje nemaju tržišnu prespektivu daju brojne novčane subvencije i kupuje tiskara, a "Slobodna" se zapostavlja. Novca je očito bilo. Ako joj već nisu htjeli pomoći, mogli su je privatizirati. Ali, čini se kako je političkoj eliti koja je posljednje četiri godine vladala Hrvatskom bilo u interesu sasvim uništiti "Slobodnu Dalmaciju" ili je dovesti u takvu tržišnu poziciju koja će njezinim konkurentima osigurati brojne prednosti.

piše Frenki LAUŠIĆ
 
Još u rubrici:
 


POGLED UNAPRIJED - A SAD, PREDSJEDNIČKI IZBORI
5 + 5 = MESIĆ


TRAGOM VIJESTI - O KVARNERSKOM "RIBOCIDU" U RUJNU I LISTOPADU
Morali smo baciti u more 100 tona ribe


JAVLJAM SE ZA RIJEČ - NAJSTARIJI TORCIDAŠ
SRĐAN DUJE ALJINOVIĆ (64)
PORUČUJE NAVIJAČIMA
Odbacite oružje!


KAKO SE "ZADARSKI LIST" KORISTI "SLOBODNOM"
Resavci


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 3/5