Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
subota, 13.12.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
dobrovoljna štednja
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  sd magazin
pomet
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 9

ZAGREB: GENERAL PETAR STIPETIĆ
NA OBILJEŽAVANJU 12. GODIŠNJICE OSNUTKA

HRZ uz bok suvremenih
ratnih zrakoplovstava

Željka Antunović i Viktor Koprivnjak na svečanosti/Bruno KONJEVIĆZAGREB - Implementacija novoga radarskog sustava za nadzor zračnog prostora, remont i modernizacija zrakoplovne tehnike, te prijam mladih visokoobrazovanih stručnjaka glavni su ciljevi Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva u idućem razdoblju. Ma koliko ti ciljevi zahtjevni bili, bit će ostvarivi, rekao je u petak na prigodnoj svečanosti obilježavanja 12. godišnjice osnutka i ustrojavanja HRZ i PZO-a zapovjednik HRZ-a brigadni general Viktor Koprivnjak, naravno, ako i ostale grane Oružanih snaga RH budu harmonizirane i materijalno potpomognute. Podsjetio je na 12. prosinca 1991. godine - dan kada je više samostalnih zrakoplovnih postrojba formiralo HRZ i aktivno se uključilo u Domovinski rat.
Čestitajući im obljetnicu, ministrica obrane Željka Antunović istaknula je kako je zrakoplovstvo jedina grana hrvatskih Oružanih snaga koja je preustroj provela s najmanje teškoća.
- Ponekad ste me dovodili do ludila, ali ste mi priuštili i puno zadovoljstva - kazala je ministrica Antunović, naglasivši kako se od njih i u budućnosti očekuju maksimalan profesionalizam i racionalno i objektivno planiranje.
Izaslanik Predsjednika Republike i njegov vojni savjetnik general Petar Stipetić naglasio je kako HRZ treba čuvati svoje visokoobrazovane kadrove. Napomenuo je ipak da smo se olako riješili nekih kadrova, koji su još mogli dati svoj doprinos, ali je ustvrdio da to nije pogreška koja se ne može ispraviti. Zauzeo se za modernizaciju i nastavak obuke mladih pripadnika HRZ-a na suvremenim borbenim zrakoplovima, poručivši pritom da bi trebalo što prije nabaviti moderni zrakoplov kao prijelazno rješenje za nastavak obuke.
- Pripadnici HRZ-a stali su uz bok suvremenih ratnih zrakoplovstava, pa i onih zemalja koje su već ušle u NATO savez - rekao je general Stipetić.
Uz pohvale i nagrade koje je najzaslužnijima za razvoj HRZ-a uručila ministrica Željka Antunović, pročitana je i čestitka koju im je u prigodi njihova dana uputio predsjednik države i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić.

S. DUKIĆ

 

ZNANSTVENI SKUP O DEMOGRAFSKOM RAZVOJU I PERSPEKTIVAMA

Gradišćanskih Hrvata za 20 godina neće biti?

ZAGREB - Drugog dana znanstvenog skupa "Demografski razvoj, stanje i perspektive Republike Hrvatske" u petak profesor teologije u Đakovu Pero Aračić istaknuo je kako nema programiranog usuda, pa je i u demografiji moguće promijeniti stanje. Pozvao je da se ne dopusti duhovna i kulturna kolonizacija Hrvatske. Njegovo izlaganje bilo je usmjereno na utjecaj vjerskog okruženja u obitelji na formiranje kršćanskog identiteta. Vjersko okruženje u obitelji bitno utječe na formiranje kršćanskog identiteta, nastavio je Aračić te dodao da je obitelj temeljna društvena skupina s izvornim i nezamjenjivim poslanjem. Prema njegovim riječima, Crkva je u našem društvu jedina ustanova koja ima program bračnog tečaja sa svakim zaručničkim parom.
Govoreći o gradišćanskim Hrvatima, profesor sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta Josip Obradović izjavio je da bi ako se nastavi trend individualizacije, koji je glavni uzrok u odbojnosti prema braku i obitelji, za 20-ak godina gradišćanski Hrvati mogli izumrijeti. Dometnuo je kako je to rezultat pojava u širem europskom okruženju koje bi ubrzo mogle zahvatiti Hrvatsku. Profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu Vlado Puljiz govorio je o socijalnoj politici i demografskom razvoju. On je naglasio ulogu obitelji, te istaknuo potrebu državne intervencije u području, kako je kazao, "temeljne socijalne sigurnosti", a ona se odnosi na pitanje zdravstva, obrazovanja i određenje najmanje zajedničke imovine.

A. MALENICA
 
Još u rubrici:
 


U HDZ-U SE NASTAVLJAJU KONZULTACIJE
O SASTAVU NOVE VLADE TE BROJU MINISTARSTAVA
Stranački vrh i dalje razmatra moguće opcije


OPOZICIJSKE STRANKE NEĆE SANADERU
DATI BJANKO PODRŠKU NA ROK OD 6 MJESECI
Oporba protiv ’lovostaja’ na HDZ


BOŽIDAR PANKRETIĆ IZRAZIO NEZADOVOLJSTVO
ODLUKOM BUDIMPEŠTE DA POVISI CARINE
Uzvratit ćemo Mađarskoj


U OČEKIVANJU VELIKE SELIDBE KADROVA
IZ STANOVA U DRŽAVNOM VLASNIŠTVU
Dužnosnici pakiraju kufere


U OPATIJI POČELA DVODNEVNA IZBORNA
SKUPŠTINA HRVATSKOG NOVINARSKOG DRUŠTVA
HND podupire pravičnu
privatizaciju "Slobodne"


IVO GOLDSTEIN, POVJESNIČAR
Sanader Hrvatsku želi detuđmanizirati


BRUXELLESKI SUMMIT O EUROPSKOM USTAVU
Rovovska bitka Njemačke i Poljske


PREDIZBORNA KAMPANJA U SRBIJI PUNA BIZARNOSTI
Četiri kandidata - haaški optuženici


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/9