Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
subota, 13.12.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
dobrovoljna štednja
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  sd magazin
pomet
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 2

ŠTEDIONICE I MIROVINSKI FONDOVI “PREKRILI” HRVATSKU

Više od 300 tisuća građana
u stambenim štedionicama

Prema podacima Hrvatske narodne banke u stambenim štedionicima štedi više od 300.000 građana, a njihova je štednja polovicom 2003. iznosila 2,63 milijardi kuna. Podaci HNB-a ukazuju na rast štednje i plasmane štedionica
Jeste li razmišljali da u ovom predblagdanskom ozračju darujete sebe i svoje najmilije državnim poticajnim sredstvima? Ona su i najjači motiv svima koji su se dosad odlučili na dobrovoljnu mirovinsku i stambenu štednju. Netko može biti član dobrovoljnoga mirovinskog fonda i stambene štedionice, a po obje osnove ima pravo na ta sredstva iz državnog proračuna.
Država na uplaćeni iznos u jednoj godini dodaje 25 posto, a maksimalno 1250 kuna godišnje na ulog od 5000 kuna. Uz to, članovi dobrovoljnih mirovinskih fondova imaju i porezne olakšice u visini 1050 kuna mjesečno, odnosno 12.600 kuna godišnje.
S obzirom na te pogodnosti, svi oni koji ne žele već u ovoj godini propustiti tu priliku imaju pred sobom još dva tjedna za sklapanje ugovora sa stambenim štedionicima i dobrovoljnim mirovinskim društvima.

Četiri štedionice

Koliko su državna sredstva poticajna za sklapanje ugovora pokazuje već šestu godinu i iskustvo stambenih štedionica koje baš u prosincu sklapaju najviše ugovora. Na hrvatskom tržištu stambene štednje danas djeluju četiri štedionice : Raiffeisen, Wüstenrot, Prva stambena štedionica i PBZ štedionica. Prema podacima Hrvatske narodne banke u stambenim štedionicima štedi više od 300.000 građana, a njihova je štednja polovicom2003. iznosila 2,63 milijardi kuna.

 

ŽELJKO BABIĆ, DIREKTOR POSLOVNOG PODRUČJA
DALMACIJA WÜSTENROT STAMBENE ŠTEDIONICE:

Stambeni kredit - odmah!

Wüstenrot stambena štedinica d.d. dio je međunarodnoga financijskog sustava koji je počeo s radom u Njemačkoj prije 80 godina, odnosno u Austriji prije 75 godina, te je kao takav idejni pokretač i začetnik stambene štednje u Europi, kaže Željko Babić, direktor poslovnog područja Dalmacija Wüstenrot stambene štedionice, koji ističe da je osobitost njihova djelovanja u inozemstvu i u Hrvatskoj, briga za svakog štedišu, što se očituje u osobnom savjetovanju Wüstenrot savjetnika o različitim mogućnostima koje nudi program stambene štednje.
— U Hrvatskoj Wüstenrot stambena štedinica d.d. posluje od 1998. godine, kada je stupio na snagu Zakon o stambenoj štednji i državnom poticaju stambene štednje. Do sada je na čitavom području Republike Hrvatske sklopljeno više od 89.000 ugovora o stambenoj štednji, s ukupnom ugovorenom svotom od 4,210 milijuna kuna. Najbolje rezultate prodaje Wüstenrot ostvaruje upravo u Dalmaciji. Do sada je, naime, sklopljeno 22.950 ugovora — navodi Željko Babić.
Wüstenrot je nedavno uveo i novi proizvod u suradnji sa Splitskom bankom d.d. Riječ je o kreditu za međufinanciranje koji je namijenjen svim ljudima koji imaju neriješeno stambeno pitanje ili žele poboljšati svoj stambeni prostor, a raspolažu tek djelomično ili uopće ne raspolažu vlastitim sredstvima. Ovaj novi proizvod omogućava Wüstenrotovim stambenim štedišama da stambeni kredit dobiju odmah, uz korištenje državnih poticajnih sredstava i poreznih povlastica.

 
Još u rubrici:
 


ZAŠTO SU REFORME MIROVINSKOG SUSTAVA
BILE NEOPHODNE U SVIJETU, PA I U HRVATSKOJ
Populacija stari - mirovine u krizi


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/2