Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
subota, 13.12.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
dobrovoljna štednja
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  sd magazin
pomet
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 2 od 3

DUVNJACI U GLUMCU SCOTTU BAKULI IZ SERIJE
"ZVJEZDANE STAZE" PREPOZNALI SVOJEGA RODIJAKA

Svemirski junak iz Roškog Polja

Bakule u šali govore kako njihovi rođaci iz Amerike još uvijek imaju ovdje nekretnine - tridesetak dočića i vrtlića u Rošku Polju, pa bi se Scott Bakula, kapetan svemirskoga broda "Enterprise", mogao teleportirati iz Amerike i iskrcati na svoj plac

Kada se ovih dana na HTV-u počela prikazivati nova generacija Zvjezdanih staza sa Scottom Bakulom u naslovnoj ulozi kapetana svemirskog broda Enterprise, mnogi su se Duvnjaci upitali ne vuče li glavni glumac podrijetlo iz ovih krajeva gdje je često prezime Bakula. A oni koji poznaju Alojza Bakulu iz Alojz Bakula sliči slavnom prezimenjaku iz HollywoodaTomislav Grada, primijetili su da nevjerojatno sliči svome slavnom prezimenjaku iz Hollywooda. Visoko čelo, izražene jagodice, podvijena brada, pravilan i duži nos, smeđa i oštra kosa, duži zalisci...
Alojz mi veli da njegov rođak Ivan Višić koji živi u Novoj Gradiški još više sliči Scottu. A što se tiče mogućnosti da im je američka zvijezda rodijak, Alojz je kazao da su tri strica njegova oca odavno otišla u Ameriku, ali o tome zna više njegov otac Ivan.
— Moj pokojni ćaća Jozo imo je petoricu braće, Matu, Peru, Marka, Ivana i Juku — veli Ivan (75), inače njemački umirovljenik koji se rodio i živio u Rošku Polju, ali se šezdesetih godina s obitelji preselio u Tomislav Grad. Ivan i Juko su poginuli u Prvom svjetskom ratu, Marko je otišo u Francusku, a Mate i Pere u Ameriku. Bilo je to oko 1920. godine.
Ja znam samo da se Mate oženio iz Grabovca od Petra Roščića. Znam isto tako da su se oni javljali mojim pokojnim tetkama, a svojim sestrama Mari i Janji do Drugog svjetskog rata. Najviše se javljo Matin sin Boško. More biti da su se javljali i kasnije, ali se znade da su komunisti zabranjivali svako dopisivanje s Amerikom. I tako su sve veze prikinute.
Zaboravio sam kazat da je drugi Matin sin, ne znam kako mu je bilo ime, radio u Iraku prije trijestak godina. Kažu da je bio neki veliki šef. Tamo je radio i moj rodijak Ivan Bakula, pa ga tražio. Ali ga nije našo. Ako taj glumac ima 40 godina, kako ti kažeš, onda bi mogo bit Matin ili Perin unuk.
Ivan Bakula ima veze s Amerikom i po svome nadimku. Zovu ga Reegan. Valjda zbog umješnosti i uspješnosti. Uspio je kao bauštelac zbrinuti četiri sina, Ivan Bakula sa sinom Milanom i unukom Božom - u potrazi za slavnim rodijakom iz HollywoodaJozu, Milana, Alojza i Dragu koji su uspješni poslovni ljudi u Tomislav Gradu, odnosno Zagrebu.
Ivanovi unuci Zvonimir i Ivana tragaju na Internetu za svojim rođacima iz Amerike. Ako među njima bude i Scott, valjalo bi ga pozvati u goste. I pokazati mu, između ostalog, djedovu kamenu (i ruševnu) rodnu kuću u Rošku Polju, a scenaristi Zvjezdanih staza predložiti da tu snimi jednu epizodu. Budući da se Enterprise bez problema kreće u prostoru i vremenu, zašto se njegov kapetan ne bi teleportirao u Roško Polje, zaselak Krnjin, u trenutku kada se njegov djed Mate (ili Pere) spremaju na put u Novi svijet.
Bakule u šali govore kako njihovi rođaci iz Amerike još uvijek imaju ovdje nekretnine - tridesetak dočića i vrtlića u Rošku polju, pa bi se kapetan svemirskog broda mogao iskrcati na svoj plac.

piše Petar MILOŠ
snimio Tomislav MARIĆ
 
Još u rubrici:
 


ŠTO SE ZBIVALO U ZENIČKOM SELU ŠERIĆIMA
Sfor pretražio arapske kuće


MLADEN ČIZMIĆ, VODITELJ MOSTARSKE
PODRUŽNICE TURISTIČKE ZAJEDNICE
Doček Nove godine otvoren je za sve


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 2/3