Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
subota, 13.12.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
dobrovoljna štednja
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  sd magazin
pomet
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

ŠTO SE ZBIVALO U ZENIČKOM SELU ŠERIĆIMA

Sfor pretražio arapske kuće

ZENICA - Pripadnici Sfora blokirali su zeničko selo Šeriće, koje se nalazi na obroncima Vlašića oko 28 kilometara udaljeno od Zenice. U totalnoj blokadi sela, najavljenoj kao aktivnosti u akciji "Žetva" (prikupljanje oružja od stanovništva), sudjelovalo je oko stotinjak motornih vozila iz snaga američke vojske, talijanskih karabinjera, predstavnika EUPM (Europska policijska misija) i policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.
U akciji su bili uključeni i helikopteri, a prema kazivanju mještana Šerića i specijalno uvježbani psi tragači.
Ulaskom u selo doznali smo da nije bilo uhićenja stanovnika sela. Očito je da su snage Sfora svoje namjere usmjerile na nekoliko kuća u kojima su bile smještene obitelji osoba podrijetlom iz arapskih zemlja. Vojnici su u nekoliko kuća, kojima su se koristile ove osobe, ušli nasilno, upotrebljavajući alatke. Jedan od stanovnika Šerića objašnjava kako su sforovci upali u njegovu kućuNamjera kompletne akcije bila je usmjerena prema pronalaženju osoba arapskog porijekla i analiziranju njihovih aktivnosti. U posjetu tim kućama zabilježili smo nekoliko obijenih vrata i premetačinu stvari u nekim sobama.
Iz dvije kuće odnesena su dva računala kojima su se koristile osobe arapskog porijekla. Mještani sela Šerića nisu bili iznenađeni akcijom jer su "proteklih mjesec dana bespilotne letjelice i helikopteri često nadlijetali selo, a česte su bile i posjete patrola američkih vojnika iz sastava Sfora". U selu su iznenađeni načinom na koji je akcija izvedena jer su u pojedinim slučajevima nakon upada naoružanih vojnika u kuće, žene i djeca koji su bili u kućama doživjeli stres.
Selo je inače vjerski podijeljeno, jer su neki mještani zahvaljujući utjecaju osoba koje su došle sa strane počeli upražnjavati tzv. vehabijstvo, koje nije svojstveno bosanskohercegovačkom podneblju.
— Osobe arapskog porijekla kod dijela mještana nisu dobrodošle, jer su donijele podjele sela. Njih nekoliko s obiteljima živi veoma teško, jer nemaju stalna primanja — rekao nam je dobro obaviješteni izvor o prilikama u selu.
Tako, recimo, Mounir Silina, koji stanuje kod Rašida Čelenke, živi vrlo teško. U kući Huseina Kovačevića stanovala je Ziba Čelenka, koja je udana za osobu arapskog porijekla. O stanovnicima kuće nismo mogli dobiti precizne podatke niti od službenih organa!
Nakon ulaska u selo mještana koji su bili na poslu u Zenici i Nemili te novinarskih ekipa, situacija u selu se smirila i nije bilo incidentnih situacija. Predsjednik Mjesne zajednica Munir Čelenka izrazio je negodovanje zbog načina na koji je porovedena akcija. Predstavnici Sfora nisu željeli davati nikakve informacije o rezultatima akcije.

 
Još u rubrici:
 


DUVNJACI U GLUMCU SCOTTU BAKULI IZ SERIJE
"ZVJEZDANE STAZE" PREPOZNALI SVOJEGA RODIJAKA
Svemirski junak iz Roškog Polja


MLADEN ČIZMIĆ, VODITELJ MOSTARSKE
PODRUŽNICE TURISTIČKE ZAJEDNICE
Doček Nove godine otvoren je za sve


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3