Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
srijeda, 10.12.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
dobrovoljna štednja
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  stella
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 3 od 8

UBUDUĆE DO LIJEKA SAMO S GOTOVINOM?

Može na recept, na karticu - ne!

Ako niste oslobođeni plaćanja participacija u zdravstvu, a nemate ni dopunsko osiguranje, pri preuzimanju lijekova na recept bilo bi poželjno da u novčaniku imate gotovine. Može vam se, naime, dogoditi da vam za podmirenje troškova participacije u ljekarnama ne prime karticu. Problem, potvrđuju nam Još jedna neugodna novost bolesnimafarmaceuti, uzrokuju troškovi kartičnog poslovanja koji ljekarnama direktno smanjuju dobit.
— U cijenu lijekova koji se izdaju na recept nije uračunata marža, nego se radi o goloj nabavnoj cijeni. Hrvatski zavod nam za uslugu izdavanje tih lijekova daje oko šest posto njihove cijene, a kako isti postotak mi moramo platiti i za poslovanje s karticama, pri plaćanju participacije preko neke od kartica ljekarne nemaju nikakvu zaradu — objašnjava mr. Mate Portolan, predsjednik Stručnog vijeća Ljekarni Split.
Ljekarnici za podmirenje troškova participacije, koja za određene skupine lijekova iznosi 25, 50 ili 75 posto, stoga prednost daju gotovini. Mr. Portolan navodi kako Ljekarne Split ipak dopuštaju plaćanje karticom, ali si taj novčani gubitak mogu priuštiti.
— Razmatrali smo taj segment koji nije značajan u ukupnom poslovanju i donijeli poslovnu odluku kako nećemo uskraćivati kartično plaćanje. Na taj smo način građanima izašli u susret, a novac koji izgubimo nadoknađujemo drugim vidovima poslovanja — ističe mr. Portolan.
I u privatnim ljekarnama ističu kako im je to problem. U ljekarni Ružić i Sušac napominju kako odobravaju kartično plaćanje i na taj način svjesno ulaze u gubitak. Mr. Mirjana Olujić iz ljekarni Olujić napominje, pak, kako u principu traže podmirenje troškova participacije gotovinom, ali nisu isključivi. Plaćanje kešom traže i u ljekarni Grbavac, no i ondje naglašavaju kako su spremni, ako građani nemaju novca kod sebe, izići im u susret i "provući" karticu.
Teškoće, napomenimo i to, postoje samo kod izdavanja lijekova na HZZO-ov recept, dok kod plaćanja lijekova s privatnih recepata ili onih u ručnoj prodaji, prepreka za "plastično" poslovanje nema. No, s obzirom da je problem sveprisutan, farmaceuti iz cijele Dalmacije danas će se sastati i donijeti zaključak o daljnjem "tretmanu" podmirenja troškova participacija za lijekove.

D. ZENIĆ
   

ROTARY CLUB SPLIT OBNAVLJA SVJETIONIK NA KATALINIĆA BRIGU

Rotarijanci lanternisti

Krajnje je vrijeme za obnovuCjelokupni prihod ovogodišnjeg božićnog bala koji se održava ovoga petka u hotelu "Marjan", članovi Rotary Cluba Split namijenili su obnovi svjetionika "Pomorac" na Katalinića brigu. Tijekom Domovinskog rata granatirani i zapušteni svjetionik-spomenik rotarijanci su odabrali jer on predstavlja prepoznatljiv biljeg Splita, a u kontekstu djelatnosti kluba, simboličnu svjetlosnu vertikalu i putokaz za bolju budućnost.
— Ovim želimo obilježiti deset godina osnivanja splitskog kluba i ulazak u stotu godišnjicu Rotaryja osnovanog daleke 1905. godine.
Sanacija pročelja spomen-svjetionika je veliki zahvat, ali nadamo se da ćemo uz pomoć sponzora koji su već pokazali interes sve završiti do proslave idućeg Sv. Nikole — kazao je predsjednik splitskog Rotaryja Branko Poljanić, a njegov kolega Žarko Dešković ispričao nam je u kakvom se stanju danas nalazi objekt.
— Najvažniji dio sanacije su luksferi, staklene kružne opeke koje su tijekom godina ispale ili ispucale. Konačna vrijednost projekta će najviše ovisiti o cijeni luksfera jer ih stup visok 36 metara ima oko pet i pol tisuća komada.
Upravo čekamo da nam proizvođači odgovore na upit o jediničnoj cijeni — naveo je Dešković, naglasivši kako će svjetionik nakon obnove ponovno Žarko Dešković i Branko Poljanić/Joško ŠUPIĆzasvijetliti jer čitavu akciju koordiniraju djelatnici "Plovputa" koji će ugraditi novi svjetlosni uređaj.
Ova akcija je samo nastavak desetogodišnjeg "služenja zajednici" tijekom kojega su građani Splita od Rotaryja dobili i koncertni glasovir "Bösendorfer", te kuhinju za dom "Miljenko i Dobrila".
Inače, svjetionik je 1957. godine projektirao arhitekt Ivan Carić, dok će obnovu zbog statusa spmenika kulture nadzirati konzervatori. U samome stupu nalazi se lift koji će rotarijanci također nastojati obnoviti. Obnova će posebno razveseliti pomorce koji svake godine svoj dan obilježavaju upravo u podnožju impresivne građevine.

Gordan JELAVIĆ
 
Još u rubrici:
 


ŽELJKO ĐEREK, DIREKTOR ELEKTRODALMACIJE,
U POVODU POČETKA GRADNJE 110-KV TRAFOSTANICE DOBRI
Mi nismo ubojice!


NA FESB-U POTPISAN SPORAZUM
O SURADNJI IZMEĐU FAKULTETA I MICROSOFTA
Tehnologija znanju


DONACIJE, DOBROČINITELJI, SAMOZATAJNOST I SAMOREKLAMERSTVO
I ako nije od srca, od srca vam hvala


KRENULA PREDBLAGDANSKA AKCIJA MUP-A "MIR I DOBRO"
Petarde siju rane i - prijave


UZ "POSLOVNE PROMJENE" U VELIKIM TVRTKAMA
MNOGI OSTAJU BEZ POSLA
Opet porast nezaposlenih


PROMOCIJA NA UMJETNIČKOJ AKADEMIJI NA GRIPAMA
Umjetnici s "pečatom"


SPLIT DANAS

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 3/8