Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
ponedjeljak, 24.11.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  pressing
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

PROTIV KOGA ĆE TRIBUNAL NAJKASNIJE POČETKOM
IDUĆE GODINE PODIGNUTI OPTUŽNICE

Među kandidatima za Haag
i Damir Krstičević

ZAGREB - Nakon provedenih istraga, iskapanja posmrtnih ostataka ubijenih civila u Hrvatskoj, ali i u BiH, te iskaza brojnih svjedoka, Haaško tužiteljstvo će Zagrebu uskoro, vjerojatno krajem ove ili najkasnije početkom iduće godine, odaslati nove optužnice. Protiv koga će biti podignute, Haag o tome, kao i u svim dosadašnjim slučajevima, ne želi govoriti, a državni dužnosnici zaduženi za suradnju s Tribunalom kazali su nam da o novim optužnicama ne znaju ništa, odnosno da se ne žele baviti spekulacijama.
Doduše, jedan visoko pozicionirani državni dužnosnik nam je neslužbeno potvrdio da se haaškim optužnicama, po svemu sudeći, mogu nadati neki bivši visoko pozicionirani policijsko-vojno-politički dužnosnici. Upitan na koga misli, odgovorio nam je da potencijalne putnike za Haag valja tražiti među sedam-osam imena koja se već duže spominju.
Kako neslužbeno saznajemo, Haagu su navodno najbliži nekadašnji zapovjednik obrane Vukovara i bivši pomoćnik ministra policije Tomislav Merčep i policijski general i bivši zapovjednik Specijalnih postrojbi MUP-a Mladen Markač. Protiv Merčepa će optužnica, po svemu sudeći, biti podignuta zbog zlostavljanja i ubijanja srpskih civila u Vukovaru 1991. godine, a njome će vjerojatno biti obuhvaćeni i neki drugi slučajevi, poput zločina koji su merčepovci svojedobno počinili u Pakračkoj Poljani.
Što se pak tiče umirovljenoga policijskog generala Markača, on se može nadati optužnici zbog zločina koji su počinjeni za vrijeme i nakon operacije Medački džep u rujnu 1993. godine. Naime, akciju su zajedniči izveli pripadnici specijalne policije predvođeni Markačem i pripadnici Devete gardijske brigade kojima je zapovijedao za ratne zločine počinjene u Gospiću nepravomoćno osuđeni general Mirko Norac.
Osim Markača i Norca, a protiv potonjeg će Haag vjerojatno podignuti optužnicu i zbog Medačkog džepa i proces prepustiti hrvatskom pravosuđu, Medački džep bi mogao doći “glave” i umirovljenom admiralu Davoru Domazetu Loši koji je bio koordinator operacije, odnosno nadređeni Markaču i Norcu, pa se može očekivati da bi Haag i protiv njega mogao podignuti optužnicu. Kao potencijalni haaški optuženici spominju se i bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak, koji je u vrijeme operacije Medački džep bio Markačev šef, ali i dvojica bivših premijera, Franjo Gregurić i Nikica Valentić, od kojih je, kako tvrde bolje upućeni, Gregurić navodno nešto “bliži” Haagu.
Što se pak tiče odbjegloga generala Ante Gotovine, optužnica protiv njega će, kao što je to svojedobno i najavila Carla del Ponte, uskoro biti proširena za zločine počinjene u BiH.
Naime, u vrijeme kad je general Gotovina zapovijedao hrvatskim vojnim postrojbama u susjednoj državi počinjen je stravičan zločin u Mrkonjić Gradu. Pripadnici Četvrte gardijske brigade pod zapovjedništvom Gotovini tada podčinjenoga generala Damira Krstičevića u listopadu 1995. u tom su gradu pobili 181 civila čiji su posmrtni ostaci poslije ekshumirani. Za taj zločin do sada nitko nije odgovarao, ali je posve izvjesno da će, osim proširenja optužnice protiv odbjegloga generala Gotovine, Haaško tužiteljstvo zbog masakra u Mrkonjić Gradu podignuti optužnicu i protiv umirovljenoga generala Damira Krstičevića.

Vuk ĐURIČIĆ
 
Još u rubrici:
 


TRI TISUĆE PROMATRAČA GONG-A BILO JE NA BIRALIŠTIMA U HRVATSKOJ
Izbori protekli u tolerantnom duhu


NAČIN PRERAČUNAVANJA GLASOVA U MANDATE
D’Hondtova metoda izračuna


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3