Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
ponedjeljak, 24.11.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  pressing
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 2

ŠTO ĆE BITI U PROSTORIMA DOSADAŠNJEG KAZALIŠTA LUTAKA?

Lutkari prepuštaju prostor košarkašima

Konačni početak radova na dovršenju novog kazališta lutaka nalaže potrebu definiranja što će biti s dosadašnjim prostorima ovog kazališta. Aktualizira se ideja o njezinu pretvaranju u neku vrstu košarkaškog doma, svojevrsnog hotela za gostujuće igrače, čime bi se u Jazinama zaokružio košarkaški kompleks, i to bez obzira na buduću izgradnju nove košarkaške dvorane na Višnjiku

S početkom radova na dovršetku zgrade namijenjene odavno ovdašnjem Kazalištu lutaka postaje sve sigurnije da će proslavljeni zadarski lutkari te dakako posjetitelji njihovih predstava konačno dobiti objekt primjeren potrebama ove specifične scenske djelatnosti. U središtu će grada, uz to, umjesto Zgradi koju desetljećima koriste lutkari treba preuređenje, a košarkašima dodatni prostor/Vladimir IVANOVnedovršene građevine kakva tamo stoji gotovo dva desetljeća biti lijepi objekt s oplemenjenim okolišem. Zadar će, u novoj zgradi lutkarskog kazališta dobiti i funkcionalnu polivalentnu dvoranu s gledalištem za 200-ak, odnosno ovisno o potrebi dvostruko više gledatelja.
Dovršetak radova na zgradi predviđen je za kraj iduće godine ili koji mjesec poslije, a još će koji mjesec proći do kompletnog opremanja i konačnog ulaska lutkara u svoj novi prostor. Koliko god to možda nekim djelovalo daleko, već je sada vrijeme, posve je sigurno, za razmišljanje o novoj namjeni sadašnje kuće lutkara, zgrade u Jazinama, naslonjene praktički na košarkašku dvoranu. Bilo je davnih godina govora kako bi najbolje rješenje za tu, danas uistinu derutnu zgradu, bilo rušenje, ali i zamisli da se ona obnovi, preuredi i prenamjeni. Egzistirala je i ideja o njezinu pretvaranju u neku vrstu košarkaškoga doma, svojevrsnog hotela za gostujuće igrače, čime bi se u Jazinama zaokružio košarkaški kompleks. Bez obzira na buduću izgradnju nove košarkaške dvorane na Višnjiku, ova ideja ne gubi na aktualnosti ako stara dvorana, kako se najavljuje, ostane u istoj funkciji.
U svakom slučaju, zgradu bi na neki način trebalo kapitalizirati a dobro bi bilo da neke koristi od toga ima i Kazalište lutaka. U smislu opremanja, prije svega, jer lutkari, zbog nemogućih uvjeta u kojima desetljećima rade, opreme praktički i nemaju, a nova će zgrada zahtijevati visoku tehnologiju i kvalitetu. Kazalište lutaka, međutim, nije vlasnik već samo korisnik prostora u toj zgradi koja se proteže na dva kata od oko 300 metara četvornih na svakoj. Mogu je, dakle, koristiti i gospodariti njome, ali ne i prodati ili iznajmiti. O tome će odlučivati vlasnici, koji možda o novim stanarima i budućoj namjeni zgrade u Jazinama već i razmišljaju.

Davorka MEZIĆ
 
Još u rubrici:
 


ZAŠTO JE SEZONA U STARIGRADU BILA PET POSTO SLABIJA OD LANJSKE?
"Alan" kasnio, a vikendaši
ne prijavljuju goste


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/2