Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
ponedjeljak, 24.11.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  pressing
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 5

VIŠE NE VRIJEDI PRAKSA MIJENJANJA GLOBE ZA ZATVORSKU KAZNU

Teže u zatvor nego iz njega

Zatvorska kazna nije više primamljiva solucija otplaćivanja novčane kazne zbog prekršaja, kao što je to bio slučaj do prije nekoliko godina. Sada, naime, kako kaže Neda Ljubetić, voditeljica Izvršnog odjela Prekrašajnog suda u Splitu, dan u zatvoru vrijedi 300 kuna, s time što je minimalna zatvorska kazna tri dana. To zapravo znači, pojašnjava sutkinja, da će tri dana iza brave provesti i onaj koji se oglušio o pozive da podmiri dug od 200 kuna kao i onaj od kojega država potražuje 900 kuna. Stoga u ukupnom broju od 1733 predmeta koje je ovaj sud izvršio u razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna ove godine, tek su tri slučaja u kojima su kažnjeni odbili podmiriti svoja dugovanja, zbog čega su završili u zatvoru, čemu dakako ne treba dodatno tumačenje.
Prošlo je dakle vrijeme kada su Splićani zbog malih plaća i "vrijednih" zatvorskih kazni "rado" odlazili iza rešetaka. Na godinu je znalo takvih biti i stotinjak, prisjećaju se u sudu, jer 500 kuna koliko se računao dan iza brave prije šest-sedam godina - bilo je kudikamo isplatljivije rješenje.
No i taj supletorni zatvor, kako se stručnim jezikom kaže, nije odredište do kojega se brzo stiže. Kažnjenima je zapravo zakon pružio više prilika da izbjegnu policajca na vratima. Naime, pojašnjava Branka Marinković, predsjednica Prekršajnog suda u Splitu, nakon dobivanja pravomoćnog rješenja o novčanom kažnjavanju, onome na čije ime glasi Služba izvršenja Prekršajnog suda (nakon osam dana od primitka) šalje poziv da dug podmiri, odnosno dostavi dokaz o plaćanju. Ako to ne učini ili ne opravda dolazak (obično u rješenju stoji da to može učiniti u roku od 15 dana, nakon čega protekne još neko vrijeme), izdaje se rješenje o zamjeni novčane kazne zatvorskom.
No, budući da se ne radi o izrečenoj mjeri zatvora, već novčanoj kazni, dug se može podmiriti sve dok kažnjeni ne bude priveden u zatvor. Pa čak i nakon ulaska u zatvor, dobrom se voljom može izbjeći ta vrsta kazne. Za kazne iznad 500 kuna, kažu u Prekršajnom sudu, od porezne se uprave traži naplata prisilnim putem. No, ako se u roku od šest mjeseci to ne uspije napraviti, napominje predsjednica Marinković, opet slijedi zatvorska kazna.

Borka GRGUREVIĆ

 

VIBOR MIHANOVIĆ I SINIŠA MILIČIĆ VESELE SE SLATKOM PLODU

Kineska banana raste u Žrnovnici

Siniša Miličić pored patuljaste banane u staklenikuBanane uspijevaju u Žrnovnici! Uzgojili su ih Vibor Mihanović i njegov zet Siniša Miličić, i to sortu musa cavendishii (patuljasta banana) koja potječe iz Kine, a prema nekim saznanjima, 1829. prenesena je na Kanarske otoke i Floridu. Puno je, kažu vlasnici, ukusnija i slađa od onih što se uvoze iz Južne Amerike. Zahtijeva tropske temperature što se postižu u stakleniku. Trenutačno imaju dva stabla, a jedno stablo dozrijeva godinu dana da bi dalo jedan grozd u kojemu ima stotinjak banana, i čim se banane uberu, stablo izumire, ali pušta tri do četiri nove mladice koje se dalje presađuju.
Osim banana, uzgajaju i mnoge druge egzotične vrste poput pistacije i žižule, voće koje se u davna vremena koristilo protiv gušavosti, ali danas ga je u Dalmaciji sve manje.

Tekst i snimka Marin MIHANOVIĆ
 
Još u rubrici:
 


KAD VELIKI ZARAZE MALE
Izbori ispred portuna!


STANARI ULICE KROZ SMRDEČAC
PREDLAŽU RJEŠENJE PROMETNIH TEŠKOĆA
Umjesto (s)tiskare parking


TEK NAKON NALOGA SANITARNE INSPEKCIJE SVANULO ŠKOLI
Đacima Pojišana nove sanitarije


SPLIT DANAS

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/5