Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
ponedjeljak, 24.11.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  pressing
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 8

IZBORNO POVJERENSTVO OBJAVILO PRVE NESLUŽBENE
I NEPOTPUNE REZULTATE IZBORA ZA HRVATSKI SABOR

Pobjeda HDZ-a

ZAGREB - Prema posljednjem izvješću Državnog izbornog povjerenstva o privremenim i neslužbenim rezultatima za izbor zastupnika, HDZ je zadržao vodstvo u većem broju izbornih jedinica. U 1. izbornoj jedinici prema podacima sa 123 od ukupno 328 biračkih mjesta, izborni prag su prešle četiri stranke: Državno izborno povjerenstvo: U prve rezultate ubrojani su podaci sa svega 748 biračkih mjesta/Milivoj KEBERSDP sa 29,71 posto glasova, HDZ sa 25,78 posto, HNS sa 10,68 posto i HSP u koaliciji sa ZDS 7,15 posto glasova. Blizu su prelasku izbornog praga HSU i HSS koji su dobili po više od četiri posto glasova.
U 2. izbornoj jedinici prema podacima obrađenim na 470 od ukupno 938 biračkih mjesta, izborni prag je prešlo pet lista: HDZ dobiva 30,61 posto, SDP u koaliciji s Librom 22 posto, HSS 14,77 posto, HSP 6,17 posto i HSLS-DC 6,16 posto. Više od četiri posto dobili su HNS i HSU.
Za 3. izbornu jedinicu obrađeni su podaci za 365 biračkih mjesta od ukupno 790. Izborni prag prešlo je sedam lista i to redom: HDZ 23,61 posto, SDP-Libra 22,54 posto, HNS 17,40 posto, HSS 7,89 posto, HSLS-DC 6,69 posto, HSU 6,12 posto i HDSS 5,26 posto.
U 4. izbornoj jedinici prema podacima sa 225 od ukupno 599 biračkih mjesta, u Sabor ulaze kandidati šest lista: HDZ 35,25 posto, SDP-LS-Libra 19,05 posto, HSP 8,26 posto, HSS 7,88 posto, HNS-SBHS 7,14 posto i HSU 6,23 posto, a blizu prelaska izbornog praga je i koalicija HSLS-DC s više od četiri posto.
U 5. izbornoj jedinici prema podacima sa 274 od ukupno 710 biračkih mjesta, četiri su stranke prešle izborni prag: HDZ 41,81 posto, SDP 15,04 posto, HSS 9,80 posto i HSP 6,80 posto. Blizu su prelasku izbornog praga i dvije koalicije HSLS-DC i HNS-SBHS sa po više od četiri posto glasova.
U 6. izbornoj jedinici na 187 od ukupno 561 biračkog mjesta birači su dali prolaz sljedećim listama: HDZ 32,28 posto, SDP-LS 24,85 posto, HSP 8,39 posto, HNS 8,02 posto i HSS 7,48 posto.
U 7. izbornoj jedinici podaci se odnose na 368 od ukupno 685 biračkih mjesta, a prema njima izborni prag je prešlo pet kandidacijskih lista: HDZ 33,81 posto, SDP 22,84 posto, HSS 8,30 posto, HSP 7,83 posto, HNS-PGS 7,06 posto, a blizu prelasku izbornog praga je HSU s više od četiri posto.
U 8. izbornoj jedinici obrađeni su podaci sa 199 od ukupno 488 biračkih mjesta, prema kojima su birači dali prolaz za četiri kandidacijske liste: SDP-IDS 41,76 posto, HDZ 17,95 posto, HNS-PGS 11,22 posto i HSU 5,02 posto.
U 9. izbornoj jedinici prema podacima sa 98 od ukupno 732 biračka mjesta u Sabor bi ušlo pet stranaka: HDZ 50,18 posto, SDP 14 posto, HSP 6,72 posto, HSS 5,46 posto, HNS 5,29 posto.
U 10. izbornoj jedinici obrađeni su podaci sa 208 od 673 biračka mjesta, prema kojima je izborni prag prešlo pet kandidacijskih lista: HDZ 39,90 posto, SDP-Libra-LS 22,39 posto, HNS 6,89 posto, HSP 6,16 posto i HSS 5,23 posto.
Za 11. izbornu jedinicu obrađen je mali uzorak od 23 biračka mjesta od ukupno 165, s malim brojem birača, prema kojem vode HDZ sa 53,68 posto, HSLS-DC sa 14,44 posto i HSS sa 7,49 posto.
Prema prvi privremenim neslužbenim rezultatima za izbor zastupnika manjina u 12. izbornoj jedinici, najveći broj glasova za zastupnike srpske nacionalne manjine dobili su Milorad Pupovac (20,23 posto), Vojislav Stanimirović (19,13 posto), Milan Đukić (16,16 posto) i Ratko Gajica (9,92 posto).
Za mađarsku nacionalnu manjinu vode Jene Adam sa 51,48 posto i Deneš Šoja sa 31,05 posto. Za talijansku nacionalnu manjinu vodi Furio Radin s visokih 79,33 posto, za češku i slovačku nacionalnu manjinu Zdenka Čuhnil sa 37,04 posto, Andrija Kuric 23,36 posto, Velimir Lalić 13,75 posto, dok za ostale manjine vode Nikola Mak sa 23,95 posto i Šemso Tanković sa 58,38 posto.

Olga RAMLJAK
   

Tomčić se nije izjasnio

Raspjevani haesesovciZAGREB - Zašto su novinari večeras tako tužni, pitao je ljude oko sebe predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić po objavi prvih neslužbenih izbornih rezultata, ali pritom nije djelovao pretjerano uvjerljivo. Nije se tome ni čuditi jer tijek večeri je pokazao kako je od pjesme tamburaša i Tomčićeve procjene da će HSS osvojiti od 20 do 25 mandata ostala samo potreba da se čestita HDZ-u, te ipak prizna izborni podbačaj. HSS je, naime, prema prvom izvješću Izbornog povjerenstva osvojio 12 zastupničkih mandata ili četiri manje nego što ih je imao u prošlom sazivu Sabora. I sam Tomčić u svojoj prvoj izjavi po objavi prvih izbornih rezultata kazao je kako ne može biti osvojenim zadovoljan, ali je i dodao kako se pravorijek biračkog tijela mora slušati i poštovati. Ipak, najavio je Tomčić da će HSS-ovci najprije pričekati konačne rezultate, a zatim sukladno svojoj politici eventualno pregovarati s onima koji su spremni prihvatiti uvjete HSS-a.
— HSS nije stranka koja radi od danas do sutra, jedan izborni neuspjeh za nas ne predstavlja veliki poraz. HSS ostaje i dalje središnja politička stranka u Hrvatskoj — poručio je Tomčić.
Predsjednik HSS-a ostao je sebi dosljedan, te nije konkretno odgovorio na televizijski poziv Ive Sanadera za suradnju, baš kao što nije ni posve otklonio mogućnost da upravo HSS danas-sutra bude HDZ-ov partner. Varijanta po kojoj HSS možda HDZ-u neće ni trebati nije se u Izbornom stožeru naglas spominjala. No, valja reći da je na početku večeri Tomčić kazao kako HSS može i u oporbu ne nađe li pravog sugovornika.

Siniša PAVIĆ

Pusić: Još se ne zna pobjednik

ZAGREB - Prvi neslužbeni rezultati u Izbornom stožeru HNS-a u Novinarskom domu dočekani su s popriličnim iznenađenjem. Doduše, odmah nakon njihovog objavljivanja na konferenciji za novinare predsjednica stranke Vesna Pusić je kazala da se Čačić i Pusić: hoće li u novu Vladutemeljem oko osam posto prebrojenih glasova ne može govoriti o izbornom pobjedniku.
— Takve ocjene se mogu davati tek nakon što se prebroji najmanje 50 posto glasova. Prema dosad prebrojenim glasovima ne može se još zaključiti ništa jer su moguće veće promjene u mnogim izbornim jedinicama. Još se ne zna hoće li tijesnu pobjedu odnijeti desnica ili stranke lijevog centra — kazala je Vesna Pusić, napominjući da ako desnica dođe na vlast, HNS u tome neće sudjelovati.
Što se, pak, tiče broja mandata prema prvim neslužbenim rezultatima, predsjednica "narodnjaka" očekuje da će u konačnici ipak imati oko 15 zastupnika naglašavajući da bi sve drugo bio neuspjeh. Nije željela komentirati moguće poteze HSS-a, a na pitanje zbog čega je došlo do rasta desnice, kazala je da je to ponajprije rezultat loše prezentacije onoga što je u protekle četiri godine radila koalicija.
— Zbog toga su na vagi dva tima, jedan koji je Hrvatsku doveo na rub propasti i drugi koji ju je izvukao — kazala je Vesna Pusić, naglašavajući da će zastupnici manjina s obzirom na mogući tijesan odnos imati značajnu ulogu.
Ako desnica sastavi vladu, predsjednica "narodnjaka" smatra da su slabi izgledi Hrvatske da do 2007./08. uđe u Europsku uniju.

Vuk ĐURIČIĆ

Đapić: Povijesni uspjeh HSP-a

Širok osmijeh dalmatinskog dvojca Tadić - TomašićZAGREB - Ovo je najbolja pobjeda stranke u njezinoj višestoljetnoj povijesti. S ruševina iz ’90-ih godina i 13 godina oporbe doveli smo je da je postala stranka koja će sudjelovati u novoj Vladi. Prezadovoljan sam, dok su se drugi razbacivali brojem mandata, postavljao sam stvari realno i govorio imat ćemo sedam zastupnika, što je golemi uspjeh, a ovih osam ravno je pobjedi. Bez nas nema većine u Hrvatskom saboru — nije krio euforično raspoloženje Anto Đapić nakon što su objavljeni prvi neslužbeni rezultati.
— Stranka HDZ može s HSS-om stvoriti većinu u Hrvatskom saboru, no to je onda neka druga priča, neka idu zajedno, nama ne smeta — kazao je Đapić napominjući kako u izbornoj noći neće ostvarivati nikakve kontakte, nego će se dobro odmoriti, potom sazvati Predsjedništvo stranke i odlučiti kako će postupiti.
Činjenica da je HSP prvi put odlučio izborni stožer iseliti iz sjedišta stranke u prostore zagrebačkog hotela Panorama, najbolje svjedoči s kolikim su optimizmom čekali proglašenje rezultata. U dvorani se okupilo stotinjak članova i simpatizera stranke i kada su se na ekranu izmjenjivali rezultati, u jednom trenutku osjetio se tajac budući da od 10 izbornih jedinica nije prošao Tonči Tadić u 9. izbornoj jedinici, inače najagilniji pravaš i među novinarima u Hrvatskom saboru najomiljeniji političar. A kada je u drugom intervalu izašlo da je Tadić također izabran, dvoranom se prolomilo gromoglasno klicanje i povika "Tonči, Tonči, Tonči!"
Pravaši su u znak slavlja i osam mandata, koliko ih je bilo po neslužbenim podacima, otvorili šampanjac, a jelo se od pršuta i slavonskog kulena, do fritula i slavonskih uštipaka.

Božica BABIĆ

Pašalić razočaran

SPLIT - Predsjednik Hrvatskog bloka Ivić Pašalić, koji je prve neslužbene rezultate izbora čekao u izbornom stožeru stranke u Splitu, vidno razočaran činjenicom što ni u jednoj izbornoj jedinici koalicija HB-HIP nije prešla prag izjavio je da je očito da su se desni glasovi jučer dijelili između HDZ-a i HSP-a. Podsjetimo, iz njegove stranke tijekom kampanje stizale su najave osvajanja 12 do 18 saborskih mandata.
— Ovo je rezultat jedne agresivne kampanje protiv nas, cijelo vrijeme se nametala teza da ne možemo proći. Najteži dijelovi predizborne kampanje bili su kada nas se u anketama na televiziji i u novinama stavljalo ispod jedan posto glasova, a evo, u Splitu smo osvojili oko tri puta više. Ništa, izgleda da su birači nasjeli na tezu o "bacanju glasova" — kazao je deprimirani Pašalić, koji se u vrijeme objavljivanja prvih neslužbenih rezultata izbora još uvijek nadao osvajanju jednog mandata u jedinici za dijasporu.

D. PETRANOVIĆ
 
Još u rubrici:
 


LIJEVA STRANA
Tako prolaze kalkulanti


DESNA STRANA
Sanaderu vlast i pouka


SPLIT VELIKOM BROJU GRAĐANA IZBORI
SU BILI UVERTIRA ZA NEDJELJNU KAVU
"Gdje se ovdje glasa za HDZ"


PREDSJEDNIK MESIĆ:
Sanader najizgledniji
kandidat za mandatara


LINIĆ:
Nezadovoljni smo prvim rezultatima


KRIZA U GRUZIJI RAZRIJEŠENA POBJEDOM POBUNJENE OPORBE
Edvard Šavardnadze potpisao ostavku


SKICA ZA PORTRET MIHAILA SAKAŠVILIJA
Arhitekt gruzijske ’baršunaste revolucije


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/8