Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
ponedjeljak, 24.11.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  pressing
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 2 od 5

Prozor

Koga za ministra mora?

Duško ČIZMIĆ MAROVIĆ

Pravi je čas da se novoj vladi postavi zahtjev da smanji broj ministarstava bar toliko da se napravi mjesta za jedno novo: ministarstvo mora! Koja su nam ministarstva potrebna, a koja ne, ovisi o današnjim razvojnim prioritetima, a pitanje hrvatske pomorske politike i odnosa prema moru i obali jest hrvatski prioritet. Ovaj trenutak je "i pravi i posljednji", upozorava Davor Vidas, obrazlažući to već u svom drugom intervjuu Vjesniku. A drugi je intervju morao dati jer je njegov prijedlog prvi put naišao na odjek samo kod Meri Šilović i njezina glasnogovornika u HSP-u dr. Tonča Tadića...
Na cijelom tranzicijskom potezu od Varšave do Vladivostoka samo Hrvatska ima atraktivan komad obale i pritisak kapitala na ovo malo našeg mora iz dana u dan geometrijski raste. Kako se othrvati zamamnim ponudama što ih donosi prijevoz nafte te brzi rast cijena nekretnina i turističkih kapaciteta? Ugovor za Družbu Adria potpisan je s veleizdajničkom lakoćom. U moru je ostalo manje ribe nego ljudi po otocima. Beton je ušao i u primoštenske vinograde i u starogradski ager. A za tu pustoš nude nam novce veće nego što se itko usuđivao nadati... Rasprodati i ni za što ne brinuti? I to bi bila nekakva strategija!
No za pravu bi nam brigu trebalo više od politički - u zadnji čas! - iznuđene odluke o "ribolovno ekološkom pojasu". Jedna od mjera je i "ministarstvo mora". Slobodna Dalmacija bi svaki dan uz zaglavlje morala tiskati jedno te isto pitanje: "Koga želite za prvog ministra mora?". A teret dokazivanja da nam to ne treba ostaviti političkoj eliti... Riječju, krajnje je vrijeme da osim nacionalističke uskogrudnosti prema srpskim vikendicama, i širokogrudnosti prema bjelosvjetskim žicarima, pronađemo i kakav "treći put": u lijevo, na desno ili pravo, sada je već svejedno, važno je samo da bude na vrijeme.

 
Još u rubrici:
 


CORPUS SEPARATUM
Tjeranje izbornika


NAŠA POSLA
Glasujem za Otta


USTVARI
Samo nebo zna


pijuni & pješaci

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 2/5