Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
ponedjeljak, 24.11.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  pressing
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 5

Corpus separatum

Tjeranje izbornika

Josip JOVIĆ

Samo bi najgori ideološki fanatici mogli pobjedu svoje stranke pretpostaviti pobjedi hrvatske nogometne reprezentacije nad Slovenijom i njezin plasman, zajedno s mlađom selekcijom, na europsku smotru najboljih. To je uspjeh koji vraća poljuljano samopouzdanje, ujedinjuje naciju, jača patriotizam, promovira zemlju u svijetu, ali i donosi najmanje pet milijuna eura u blagajnu HNS-a i time materijalnu podlogu daljnjeg unapređenja ovoga sporta. Na posljednjih pet velikih, završnih, što europskih što svjetskih, reprezentativnih natjecanja, Hrvatska je samo jednom izostala.
Cijelo je to vrijeme na čelu saveza Vlatko Marković, čovjek kojega su politički motivirani revanšisti nakon posljednje smjene vlasti htjeli otjerati u legendu. Hoće li ovakvi uspjesi napokon natjerati neke pisce, koji javno ističu kako su samo za Jugoslavije bili ponosni zbog sportskih uspjeha, na preispitivanje stavova, ili jednog našega slavnog trenera da se više u nogometnom svijetu ne predstavlja kao onaj koji dolazi iz bivše države, zato što, kako je rekao tamo dvijetisućite, za Hrvatsku nitko ne zna. Za nogometnu (i rukometnu, vaterpolo, košarkašku itd.) Hrvatsku bi svatko tko se imalo tendi u sport morao znati.
I u trenucima najvećega slavlja i oduševljenja nacije hladni cinici su pripremali urotnički plan rušenja izbornika Otta Barića, koji je usprkos stanovitim tehničko-taktičkim pogreškama na koncu ipak, to se već sada može ustvrditi, trijumfirao, čak i bez obzira na sve što će se dogoditi u Portugalu za šest mjeseci.
Ideolog ove pobune i kreator plana je Zdravko Mamić, član Izvršnog odbora HNS-a i potpredsjednik Nogometnog kluba Dinamo. Zanimljiva je njegova strategija koja se u stvari uklapa u klasične obrasce političke manipulacije. Tražeći ostavku Otta Barića, podcijenit će i njegov i naš uspjeh, nazvavši ga slijepcem te kazavši kako bi Slovence dobila i njegova baba! To je platforma na kojoj se gradi rušenje ili zidanje kule od karata.
Za svoj plan Mamić je pokušao pridobiti ostale članove izvršnog tijela nogometne organizacije i nakon što je možda i dobio obećanja nekolicine, sada bi "želio vidjeti kakvi su karakteri". Dakle, podvrgavanje Mamićevim urotničkim planovima je test, ni manje ni više, nego karaktera ljudi. Nije li to malo previše čak i za egocentrika kakav je Dinamov dopredsjednik?
Kad su u pitanju interesi, onda su moguće sve koalicije, naročito neprincipijelne. Mamiću je naročito bilo stalo do saveza s Igorom Štimcem, predstavnikom drugoga najjačeg kluba (srećom za Barića, svi reprezentativci dolaze iz inozemstva), s kojim je do jučer bio na ratnoj nozi, a danas ga od milja zove Šticom. S Ćirom Blaževićem je također čas u neprijateljstvu čas u prijateljstvu i kumstvu "do groba". Mamić zna kako bi najveća prepreka za ostvarenje njegova plana mogao biti predsjednik Marković pa ga sada želi kupiti komplimentima, nazivajući ga "najboljim predsjednikom kojega smo uopće imali". Rušeći Barića, Mamić već tipuje i na Zvonimira Bobana kao novog izbornika, zloupotrebljavajući njegovo proslavljeno ime, a računajući vjerojatno na nekog posve drugog tko bi bolje odgovarao njegovim jedva skrivenim namjerama. Želeći u Zagrebu na nelegalan način doći do terena za svoje nebodere, lako je sklopio savez sa strukturama Hrvatske narodne stranke naletjevši neočekivano na štaku jednoga revnog činovnika.
Mamić će optužiti cijelu sudačku organizaciju i konkurente te posvađati navijače da bi njegov klub bio prvakom, a njegovi igrači dobili na cijeni. On spada u one arogantne, samouvjerene i beskrupulozne profile koji apsolutno ne biraju sredstva za ostvarenje svojih interesa. Obično je riječ o kombinaciji jeftine demagogije, lažnog komplimentiranja, kupovanja, prijetnji, ucjena i nasilja. Takvi tipovi se služe ljudima kao stvarima, u stanju su posvađati čitav narod za svoje tričave interese. Samo kad osjete da su slabiji, naglo se povlače i postaju mekani poput janjeta.
Naime, u čemu je stvar? Iza cijele ove bučno najavljene akcije Barićeva rušenja krije se tek profiterski motiv. Nakon što je Dinamo pretvorio u svoju malu trgovačku agenciju, sada bi Mamić to isto napravio i od reprezentacije. Odlazak na veliki nogometni velesajam probudio je apetite. Tamo bi on plasirao nekoliko svojih igrača putem nekog svog izbornika, što Barić očito nije. Najiritantnije je što se tako providni motivi nastoje umotati u brigu za opće dobro, jer cijela je njegova inicijativa, dakako, "za dobrobit hrvatskog nogometa", jer on neće dopustiti "da netko ruši hrvatski nogomet". Zaista dirljivo. A najstrašnije je što ovakvi tipovi uspijevaju i što nisu usamljeni. Ta brojni politički prvaci spremno prodaju čitavu zemlju, ljude i povjerenje birača za svoje probitke.

 
Još u rubrici:
 


PROZOR
Koga za ministra mora?


NAŠA POSLA
Glasujem za Otta


USTVARI
Samo nebo zna


pijuni & pješaci

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/5