Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 20.11.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
reflektor
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 5 od 8

NESLOGA SPLITSKIH VLASTI OKO DONOŠENJA URBANISTIČKIH
PLANOVA ZA TRSTENIČKU UVALU ŠTETI FRANJEVCIMA

Provincija trpi zbog Poglavarstva

Proceduralna gnjavaža oko donošenja detaljnog plana uređenja dijela uvale Trstenik ponajviše je, pored privatnih investitora, naštetila i Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja, koja usprkos riješenoj dokumentaciji godinama čeka na izglasavanje urbanističkog plana. Na tom bi se mjestu, naime, Dio Trstenika na kojemu bi se trebao graditi Franjevački klerikat/Joško ŠUPIĆtrebao graditi Franjevački klerikat u koji bi bili smješteni franjevački profesori i bogoslovi splitskog Katoličkog bogoslovnog fakulteta, ustanove nastale pripojenjem dijecezanske i franjevačke Teologije, koja je dotad djelovala u Makarskoj.
— Naši studenti i profesori sada su smješteni na nekoliko lokacija, u Splitu, Makarskoj i Sinju, kao podstanari, što, jasno, ometa njihove aktivnosti. A činjenica je da smo prije pet godina, u vrijeme dok još nije bio formiran zajednički KBF, pismom namjere od Nadbiskupije, Županije i Grada očitovali naše potrebe, i od svih institucija dobili pozitivan odgovor — objašnjava nam fra Kruno Bekavac, pročelnik Provincijalnog povjerenstva za izgradnju franjevačkog klerikata, koje sačinjava još četvero franjevaca i isto toliko svjetovnih stručnjaka.
Fra Kruno navodi kako će klerikat u stvari biti odgojno-obrazovni zavod, ali isto tako će svoje prostore otvoriti kulturnim i religijskim sadržajima, čime bi se oplemenio ovaj dio grada, u kojem osim stambenih objekata nema gotovo ničeg.
— Nakon što smo od nadležnih ustanova dobili pozitivan odgovor i podršku, riješili smo imovinsko-pravne odnose na zemljišnoj čestici, potpuno poštujući pravnu proceduru prema uputama urbanističkih službi splitskog Poglavarstva i Županije. Potom je proveden i natječaj na koji je svoje prijedloge poslalo osam uglednih hrvatskih arhitekata i naposljetku je izabran StudioR, odnosno projektant Jerko Rošin — navodi pročelnik Bekavac, ističući kako franjevci nemaju namjeru ulaziti u razloge odgađanja donošenja odluke o DPU--, s čime odugovlači Gradsko poglavarstvo zbog navodnih internih proceduralnih pogrešaka.
— Jasno je da smo mi svoje obveze obavili prema svim mogućim propisima o čemu i postoji dokumentacija. Uostalom, čitav problem i nije nastao zbog nekih naših postupaka. Međutim, želimo upozoriti kako se Provinciji nanosi materijalna i moralna šteta zbog nepotrebnog odugovlačenja — zaključuje fra Kruno Bekavac.

Damir ŠARAC
   

TRIBINA UDRUGE DOMINE

Ljepšem spolu veći utjecaj

— Iziđite na izbore, utječite na svoj život, glasujte za stranke koje podržavaju žene. U sveopćoj borbi za birače većina stranaka kao da zaboravlja kako je 51 posto stanovništva Hrvatske žensko i da bi njihove glasove trebali kupovati žestokom borbom za ženska prava. Rečeno je to na tribini pod S tribine Udruge Domine/Jadran BABIĆnazivom Sudjelovanje žena u javnopolitičkom životu zajednice, koju je, u taverni hotela "Bellevue", organizirala splitska Udruga za razvoj civilnog društva i promicanje ženskih prava Domine.
— Potaknut ćemo u gradu i županiji osnivanje povjerenstva za ravnopravnost spolova. Na žalost, u društvima u kojima caruju nezaposlenost i loša ekonomska situacija žene se najčešće povlače u dom držeći obitelj na okupu. Pritom su sve manje društveno aktivne, sve manje sposobne izboriti se za radno mjesto i položaj u društvu, gube samopouzdanje... Srećom, u Saboru je sve više žena, u Hrvatskoj sve više jačaju ženske udruge — kazale su Suzana Grašo i Mirjana Kučer iz Udruge Domine. Svojom nazočnošću i istupima podržale su ih Maja Đirlić iz HSS-a, Nadia Krnić iz SDP-a, Lucija Čikeš iz HDZ-a, te Maja Dubljević iz Centra za edukaciju i savjetovanje žena.

 
Još u rubrici:
 


BRODOSPLIT I ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE
SUGLASNI O ZBRINJAVANJU PREKOBROJNIH
Otkazi u škveru samo uz suglasnost radnika


VELIKI MALI LJUDI: PRIZNANJE PLAVOG TELEFONA
OVE GODINE IDE BIVŠIM UČENICIMA OŠ "KMAN KOCUNAR"
Osmi a spasio Jadrana


ŽELJEZARA PREGOVARA S TVORNICOM ARMATURA IZ STOCA
Splićani "armiraju" Hercegovinu?


GLADAN SITOM NE VJERUJE
Kad će više opet izbori!


SUDIONICIMA CVJETNE REGATE ZAHVALNICE
UDRUGE SPLIT ZDRAVI GRAD, A ŠKOLAMA SADNICE
Splitske škole u jasminu


INSPEKTORI ZATVORILI POPULARNU SPLITSKU PIVNICU
"Klari" ključ u bravu


SPLIT DANAS

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 5/8