Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
ponedjeljak, 3.11.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  pressing
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 6

NA DANAŠNJOJ SJEDNICI HRVATSKOG FONDA ZA PRIVATIZACIJU

Korak naprijed u privatizaciji "Slobodne"

ZAGREB - Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (UO HFP) na svojoj će sjednici u ponedjeljak 3. studenoga razmatrati, među ostalim, problematiku vezanu za privatizaciju splitske novinske kuće Slobodna Dalmacija, te ponude za kupnju dubrovačkog Hotela Neptun i turističkog zemljišta u Poreču. Privatizacija Slobodne Dalmacije d.d. trebala bi se, slijedom odluke hrvatske Vlade od sredine listopada, provesti na način da se 25 posto dionica Društva prenese Društvu radi besplatnog prijenosa radnicima/dioničarima, dok bi se 5 posto državnog portfelja zadržalo do daljnjeg u portfelju HFP-a. Dio državnog portfelja, ali ne veći od onog koji je potreban da bi mali dioničari ukupno imali 25 posto dionica, ponudit će se na prodaju radnicima i financijskim ulagačima. Ostatak dionica iz državnog portfelja, koji neće biti ponuđen malim dioničarima, ponudio bi se na prodaju uz uvjet da kupac istovremeno dokapitalizira Društvo s najmanje 80 milijuna kuna, radi tehnološke obnove (rotacije).
"Slobodna" u očekivanju raspisivanja natječajaNa sjednici UO HFP-a razmatrat će se i očitovanje zagrebačke tvrtke Importanne u vezi uvjeta za kupnju 87,84 posto dionica dubrovačkog Hotela Neptun, čiju je poboljšanu ponudu na svojoj prošloj sjednici (20. listopada) UO HFP-a prihvatio kao najbolju. Importanne je za dionice ponudio 31,5 milijun kuna, program ulaganja u idućih pet godina od 81,5 milijun kuna te zapošljavanje 58 novih radnika, ali je UO HFP-a zatražio dodatna odnosno preciznija pojašnjenja za navedeni program ulaganja. Naime, po prostornim planovima Dubrovnika i po natječaju u Neptunu se može ulagati samo u turističko-ugostiteljsku, a nikakvu drugu djelatnost. Isto tako, budući je država Neptunu otpisala 90 posto ukupnih dugovanja spram DAB-a, od Importannea je zatraženo i očitovanje kako će platiti preostalih 10 posto tih, a i ostalih dugovanja Neptuna. Za turističko zemljište u Poreču od 27 tisuća četvornih metara, na kojemu se nalazi i nedovršeni građevinski objekt u odmarališnoj zoni Materada, po završetku natječaja 13. listopada stigla je ponuda konzultantske kuće Hypo Alpe Adria Consultants iz Zagreba.
Ponudili su 14,9 milijuna kuna (2 milijuna više od početne cijene) te program ulaganja u iduće tri godine od 313,1 milijun kuna. Na tom zemljištu planiraju izgradnju sportsko-rekreativno-zdravstvenog kompleksa, što je u skladu i s prostornim planovima Poreča. Inače, to je zemljište kao i nedovršena nekretnina u vlasništvu HFP-a i Grada Poreča (svaki imaju po 50 posto), a za potrebe prodaje i po zakonu su zajednički i ugovorno osnovali tvrtku Mali maj d.o.o., sa sjedištem u Poreču.

   

NEVRIJEME NAPRAVILO NEZAPAMĆENE ŠTETE

Olujno jugo poharalo dolinu Neretve

METKOVIĆ - Nakon olujnog juga koje je poharalo dolinu Neretve, zbrajaju se štete nevremena kakvog se ne sjećaju ni najstariji Neretvani. Poljodjelci obilaze svoje voćnjake i povrtnjake kako bi spasili ono što je od njih ostalo. Pod naletima vjetra koji je, pušući jačinom od gotovo devedeset kilometara na sat, rušio sve pred sobom, uz već spomenute poljoprivredne kulture, stradali su još i elektro i telefonski vodovi, prometni znakovi, a oštećeno je i nekoliko vozila. Na svu sreću nije bilo ozlijeđenih.
Vjetar je nanio neprocjenjive štete u trajnim nasadima voća a loše su prošli i plastenici u kojima je zasađeno povrće, rajčice, krastavci i paprike.
Da bi nadoknadili štetu, neretvanski poljodjelci posljednjih godina okreću se osiguravajućim kućama gdje uplaćuju privatne police osiguranja od elementarnih nepogoda.
Smatraju da tako mogu ako ne potpuno otkloniti onda barem ublažiti štetno djelovanje katastrofalnih prirodnih nepogoda, koje posljednjih godina, svjedoci smo, ne zaobilaze dolinu Neretve.

Stanislav SOLDO
 
Još u rubrici:
 


NAKON 14 SATI BEZ ELEKTRIČNE ENERGIJE
Prosvijetlio tunel Sveti Rok


DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO PRIMA
KANDIDACIJSKE LISTE DO PONOĆI
Miomir Žužul i Damir Kajin
sučeljavaju se u Istri


LIBERALNA STRANKA SE NADA NASTAVKU PREGOVORA
S RAČANOVOM STRANKOM
LS nije zadovoljan mjestima
na SDP-ovim listama


USTAVNI SUD UKINUO JE PRESUDU VRHOVNOG SUDA
Povrat novca za "višak kvadrata"


NAJVEĆI NAPAD NA KOALICIJSKE SNAGE OTKAKO JE OKONČAN RAT U IRAKU
Pogođen helikopter, poginulo 13 vojnika


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/6