Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
ponedjeljak, 3.11.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  pressing
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 5

NESLUŽBENI DUHOVNIK SPLITSKOG HAJDUKA UOČI VELIKOG DERBIJA

Don Mario moli za svoje "bile" u Rimu

Župnik Dola na Hvaru zbog pastoralnih obveza ne može sa svojim hajdukovcima u Vječni grad, ali tješi se jer će "bile" u audijenciju primiti papa Ivan Pavao II.

piše Ivan UGRIN
snimio Mario TODORIĆ

Don Mario Zelanović, župnik Dola na Hvaru, među stručnim vodstvom i igračima Hajduka neslužbeno prozvan duhovnikom splitskih "bilih", suze roni jer neće moći putovati s njima u Rim na prvu utakmicu drugog kola kupa UEFA-e protiv Rome.
- Zvali su me da idem s njima, sve bih dao da mogu, ali pastoralne su obveze važnije i od Hajduka — priča don Mario kojeg smo posjetili u župnoj kući u Dolu, gdje nam je uvijek ljubazna domaćica, časna sestra Elvira, širom otvorila vrata časteći nas morskim delicijama s gradela.
Ljubav don Marija i hajdukovaca traje već godinama, a osobito se intenzivirala prije nekoliko godina kad je tehnički direktor kluba postao Ivica Šurjak, koji je porijeklom upravo iz Dola.
Dolskoga župnika prije svake utakmice iz svlačionice s Poljuda ili stadiona na kojem "bijeli" gostuju, nazove trener Hajduka Zoran Vulić, i don Mario putem mobitela uputi riječi ohrabrenja i blagoslovi igrače. Tako će biti i ovog puta kada Hajduk ide na ogled Romi, a don Mario ne može odgoditi mise koje u osmini Dušnog dana mora služiti u župama koje osim Dola poslužuje, a to su Sveta Nedjelja i Svirče.
Zbog njegove zauzetosti za svakoga s kime dođe u susret, don Marija Zelanovića vole svi u hvarskoj biskupiji. Uvjerili smo se u to kad su u procesiji hvarski svećenici i hrvatski biskupi, predvođeni novim kardinalom Josipom Bozanićem, ulazili u katedralu sv. Stjepana na Hvaru, na misu na početku jesenskog zasjedanja HBK. Vjernici koji su promatrali ulazak procesije posebno su pozdravljali kardinala Bozanića, no, mnogi su dok je procesija prolazila dovikivali: "Eno našeg don Marija".
Don Mario je ponosan na dar njegovih "bilih" - loptu s potpisimaNe čudi tolika ljubav prema omiljenom župniku, inače rodom s otoka Brača, kad se zna da on i dandanas vodi duhovnu skrb za prognanike kojih još uvijek ima na otoku Hvaru, od kojih je najveći broj Vukovaraca, a nemali ih je broj iz Bosne i Hercegovine. Uza sve to, don Mario je odgovoran i za pastoral pomoraca.
- Kako stignete na tolike obveze — pitamo don Marija uz gutljaj prave hvarske bogdanuše.
- A, Bog mi daje snage. Volim svakoga čovjeka, osobito moje župljane gdje sam već više od dvadeset godina, i mislim da bi umra kad bi me biskup prije mirovine premjestija iz Dola.
Koliko je don Mario pustio korijenje u svojoj župi, vidi se iz maslinika koji već godinama uredno obrađuje. Njegovo maslinovo ulje vrhunske je kvalitete, što pokazuje i ovogodišnja srebrna medalja na natjecanju za najbolje ulje, zvanom Noćnjak. To je tradicionalno natjecanje ove godine održano u Jelsi, i na njemu je sudjelovalo 250 uzgajivača maslina iz Hrvatske, Italije, Albanije, Crne Gore... Na etiketama don Marijevih boca ulja piše: "Svjetlost, Hrana, Zdravlje, pripremio s ljubavlju za svoje prijatelje, don Mario Zelanović".
No, osim što don Marijevi prijatelji mogu pokazivati njegovo ulje s originalnom etiketom, i on se nama pohvalio darom koji čuva na posebnom mjestu u župnom uredu. Riječ je o lopti koju su mu potpisali hajdukovci. Hvali don Mario i igrače Hajduka koji su nedavno, kad su bili na misi u župnoj crkvi, dali i prilog za obnovu crkve u Dolu.
Na kraju, don Mario se tješi što će, kako sada stvari stoje, prije utakmice s Romom hajdukovce u audijenciju primiti papa Ivan Pavao II. Ta činjenica, a također i ona da će u to vrijeme osim navijača splitskih "bilih" u Rimu na nacionalnom hodočašću biti i gotovo deset tisuća hrvatskih hodočasnika, što će dodatno osnažiti hrvatsko ozračje u Vječnom gradu, mogla bi dodatno ići u prilog Hajduku.
- Meni preostaje na kraju gledati svoje miljenike uz mali ekran, pomoliti se da im Bog dade snage, a ako uz put padne i koja gruba rič, šta se može. Hajduk se voli i kad se ljutimo na njega — zaključuje don Mario Zelanović.

   

NESVAKIDAŠNJI NOGOMETNI SUSRET

Svećenici - načelnici neriješeno

PAZIN - Odista rijetka malonogometna uvertira zbila se krajem listopada u dvorani Klasičnog kolegija Gimnazije u Pazinu... Pred više od 500 gledatelja nogometne vještine demonstrirali su na parketu župnici istarskih župa i selekcija načelnika i gradonačelnika, prije nego je državna reprezentacija doživjela debakl protiv slovenske vrste 0:5. "Mali vatreni" tako su opravdali svoj epitet prije ogleda "velikih".
Vratimo se uvertiri koja je bila i sportski i revijalno kvalitetnija. Istarski načelnici i gradonačelnici, koje su s klupe vodili župan Ivan Jakovčić, načelnica općine Fažana Dušanka Šuran i načelnica općine Višnjan Nevia Poropat, brzo su preko Bijeli su svećenici, tamni načelnici općinanačelnika Oprtlja Alexandera Krta poveli s 1:0, ali do kraja utakmice, nakon izjednačujućeg pogotka vlč. Stipe Gale, župnika župe Svetvinčenat, više nisu vodili. Na 2:1 povisio je vlč. Ljubo Bilić iz rovinjske župe, a ubrzo je bilo 3:1 s još jednim zgoditkom Stipe Gale. Onda je uslijedio opći pritisak načelnika općina: 2:3 iz gužve je djelo načelnika općine Lupoglav Franka Baxe, koji je na jedvite jade uspio izjednačiti samo 10 sekundi prije kraja ove rijetko uzbudljive utakmice. Bez ikakve kurtoazije, najbolji na terenu bili su vratari — načelnik općine Žminj Vinko Galant, nekad aktivni vratar NK Žminja, te vlč. Ilija Pavlović iz župe Gologorica.
Za selekciju načelnika i gradonačelnika Istre igrali su: Vinko Galant (Žminj), Valdi Runko (Kršan), Alexander Krt (tartufar i veliki tehničar iz Oprtlja), Franko Baxa (Lupoglav), Mario Bratulić (maratonac iz Svetog Petra u Šumi), Lučano Peršić (Svetvinčenat), državni nogometni sudac iz Cerovlja Armando Lušetić i gradonačelnik Pazina Neven Rimanić.
Reprezentacija istarskih župnika: Ilija Pavlović (Gologorica), Bernard Jurjević (Cerovlje), Milan Blaha (Roč), Simon Kvaternik (Kanfanar), Blaž Bošnjaković (Sveta Nedjelja), Stipe Gale (Svetvinčenat) i Ljubo Bilić (Rovinj).
To je bila prva i "povijesna" utakmica dviju odabranih vrsta, a župan Jakovčić, biskup porečko-pulski msgr. Ivan Milovan, te gradonačelnik Pazina Neven Rimanić nemaju ništa protiv da ovi malonogometni ogledi u Pazinu zažive kao tradicija.

Branko LJUŠTINA
 
Još u rubrici:
 


UOČI PREMIJERE ZADNJEG DIJELA TRILOGIJE U AUSTRALIJI
"Matrix" se vratio u Sydney


NAKON CD-A MARATON LAĐA, MLADI PLOČANSKI SKLADATELJ
DENIS BATINOVIĆ U NOVOM PROJEKTU
Album iz kojeg pjeva Neretva


HTV-OVA NOVINARKA I VODITELJICA PO DRUGI PUT U INDIJI
U Pushkar po Božju poruku


DALMATINSKE RIČI
Svića "krilat"


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/5