Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
nedjelja, 2.11.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  forum
svijet
feljton
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 2

BLAGDAN SVIH SVETIH DILJEM ŽUPANIJE PROTEKAO U DUHU TRADICIJE

Počivališta okićena cvijećem

SINJ - Povodom blagdana Svih svetih u subotu su izaslanstva grada Sinja, braniteljskih udruga i političkih stranaka kod središnjeg križa na groblju sv. Frane položila vijence i zapalili svijeće uz molitvu za poginule branitelje. Svečana sveta misa slavljena je u crkvi Gospe Sinjske.
Od ranih jutarnjih sati rijeka građana teće prema svim sinjskim vječnim počivalištima gdje na grobove najmilijih polažu bukete cvijeća i pale svijeće. Na svim sinjskim grobljima slavljene su svete mise na kojima se molilo za pokojnike.
Slično je bilo u ostalim gradovima i općinama cetinskoga kraja. Izaslanstva lokalnih vlasti i braniteljskih udruga polagala su cvijeće i palila svijeće za poginule branitelje kod središnjih križeva ili kao u slučaju Trilja na grobu svakog poginulog branitelja.


Župnik don Stjepan Bodrožić je održao odrješenje za sve umrle stanovnike Trogira/Joško BREŠANTROGIR - U povodu blagdana Svih svetih i Dušni dan na trogirskom groblju Gospe od Žalosti položeni su brojni buketi cvijeća, a zapaljene su i brojne svijeće u spomen na najmilije. Počast pokojnicima odali su čelnici grada, predstavnici svih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, te predstavnici svih političkih stranaka koje djeluju na području grada Trogira. Župnik župe Gospe od Zdravlja don Stipan Bodrožić je održao odrješenje za sve umrle stanovnike Trogira. Prema tradiciji ispred male crkve Gospe od Zdravlja na groblju u poslijepodnevnim satima održana je koncelebrirana misa koju je predvodio don Tomislav Čubelić, uz asistenciju brojnih svećenika.


ŠESTANOVAC - U povodu Svih svetih i Dušnog dana kada se s osobitim pijetetom prisjećamo onih koji nisu više s nama, izaslanstvo Poglavarstva općine Šestanovac, lokalnog HDZ-a, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, te županijski predstavnici, položili su cvijeće i upalili svijeće na grobovima poginulih branitelja u Domovinskom ratu s područja šestanovačke općine.
U župnim crkvama, u Grabovcu, Žeževici i Katunima služene su svete mise.


VIS - U povodu Dana mrtvih i Svih svetih izaslanstvo grada Visa i državne uprave, ispostava Vis, predvođeni gradonačelnikom Šimom Zubčićem, položilo je bukete svježeg cvijeća pred središnjim križem na gradskom groblju Prirovo i mjesnom groblju u Podselju.
I izaslanstvo grada Komiže na čelu s gradonačelnikom Vickom Mardešićem odalo je počast svim mrtvima i položilo svježe cvijeće ispred spomen-obilježja u Komiži. Mise zadušnice održane su u crkvama u Visu, Komiži, Podšpilju i Podselju. Brojni su iseljeni Višani stigli na škoj kako bi odali dužnu počast svojim najmilijima.


MARINA - Uoči blagdana Svih svetih i Dušnoga dana predstavnici općine Marina s načelnikom Milivojem Vranješom obišli su sva groblja na području općine gdje su pokopani pali hrvatski branitelji, te na 26 grobova položili vijence i zapalili svijeće.
Također su i podno središnjeg križa na mjesnom groblju sv. Jakova u Marini položili vijenac i zapalili svijeće u spomen na sve pale za slobodu Lijepe naše.


ŠOLTA - Šoltanski župnici don Augustin Radović, don Damir Vuletić i don Milivoj Čalo jutarnjom svečanom liturgijom počeli su svetkovinu blagdana Svih svetih. U poslijepodnevnim satima obavljene su svečane "večernje" uz odrješenja na grobljima. I na Dušni dan održat će se ponovno svečane svete mise uz odrješenja na grobljima.


PROLOŽAC - Veliki broj Proložana među kojima su mnogi doputovali iz raznih mjesta Hrvatske i inozemstva, ovih dana posjetili su groblje svetog Mihovila gdje su na grobovima svojih najmilijih položili cvijeće i upalili svijeće. Na blagdan Svih svetih u svim župnim crkvama služene su svete mise. U crkvi avetog Mihovila održana je svečana župna misa koju je pred prepunom crkvom vjernika predvodio prološki župnik fra Ante Madunić. Izaslanstvo Poglavarstva općine položilo je vijenac i upalilo svijeću na spomen-križu poginulih branitelja Imotske krajine na Topani u Imotskom.


BRAČ - Mnoštvo Bračana uz bukete cvijeća i upaljene svijeće poklonili su se sjenama svojih pokojnika. Na posljednja počivališta bračkih vitezova poginulih u Domovinskom ratu, zajednička izaslanstva vojnih, policijskih i civilnih vlasti, te udruga dragovoljaca Domovinskog rata položili su vijence i upalili svijeće. U povodu blagdan Svih svetih svečane mise služene su u svim bračkim mjestima. U supetarskoj crkvi Navještenja Marijina euharistijsko slavlje predvodio je župnik don Andro Ursić.


SOLIN - Svetim misama u svetištu Gospe od Otoka obilježen je jučer u Solinu blagdan Svih svetih, a također i zajedničkim molitvama za pokojne, ujutro na starome, a poslijepodne na Novome groblju. U procesiji na Novom groblju sudjelovali su vjernici svih solinskih župa, a obred i prigodnu propovijed predvodio je župni vikar don Darko Matijević. Uz nastup Pučkih pivača i Gradske glazbe Zvonimir položeni su potom vijenci na središnji križ od predstavnika grada Solina, policije, kao i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.


IMOTSKI - Blagdan Svih svetih svečano je obilježen u zaseocima Divići i Grančići u župi Imotski koja po tradiciji slavi taj dan. Na spomen-križu na imotskoj Topani predstavnici imotskih općina, grada Imotskog, Ureda za obranu i Ureda za skrb, Hvidre, udruge Imotski sokolovi, Udruge veterana Domovinskog rata kao i Udruge roditelja poginulih imotskih branitelja te predstavnici imotske policije, položili su vijence i upalili svijeće za sve poginula hrvatske branitelje s područja Imotske krajine.

 
Još u rubrici:
 


CETINSKIM POLJODJELCIMA
Država plaća petinu štete


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/2