Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
srijeda, 6.8.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  forum
zdravlje
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 1

PRIJETI LI NAM PLANETARNI MINUS “JAČEG” SPOLA

U rodilištima sve manje SINOVA

U Hrvatskoj je novorođenih muškića 1,06 u odnosu na 1 curicu, no taj se omjer mijenja kaže dr. Ivan Tadin iz splitske bolnice - Više curica kod oplodnje in vitro

Piše Sofija PRELJVUKIĆ

U večernjim izlascima djevojke često izjave kako je sve okolo puno lijepih, sređenih cura, a zgodna dečka ni za lijeka. A muškići iz ekipe, koji se nikako ne mogu pomiriti s činjenicom da su svrstani isključivo u kategoriju prijatelja, znaju dodati: — Pa normalno, mi smo rijetka roba! Samo vi birajte i čekajte pravoga, ka da ne znate da je žena sve više, i da je znanstveno utvrđeno da se rađa sve manje nas muškaraca. One na njihovo uzaludno samonuđenje obično frknu i odmahnu rukom. Ali mi smo, za svaki slučaj, kod dr. Ivana Tadina, šefa Odjela za ginekologiju i porodništvo splitske bolnice provjerili što kažu znanstveni podaci. Kako bi smanjenje muškog dijela pučanstva preživjeli naši krajevi, u kojima je muško svetinja, pa sinu jedincu idu i kuća i imanje, makar mu sve sestre bile sposobnije?

CURE U SINJU

Za Sinj se već govori da se rađaju same cure. A neki u očajničkom pokušaju da dobiju muškog nasljednika piju sve i svašta, pa vjeruju i oglasima u kojima se narodni mudraci kunu da imaju sigurnu formulu za sina i kći, po izboru.
— Muškaraca se kroz povijest uvijek rađalo više nego žena, a i danas je tako. Najviše muške djece u svijetu rađa se u Kini i inače kod žute rase (1,15 muške : 1 ženske djece), a najmanje na Mauritiusu, Kajmanskim Otocima i na Islandu. U Hrvatskoj je taj statistički omjer 1,06 muškića u odnosu na 1,00 ženske djece. Ali činjenica je da se taj omjer polako mijenja i da se muške djece ipak rađa manje nego prije. Po sadašnjim kretanjima, vjerujem da bi u idućih nekoliko desetljeća u nas, a vjerojatno i u mnogim drugim zemljama, moglo doći do izjednačavanja, te da će se tada rađati jednako muške i ženske djece, govori dr. Tadin.

PRESUDNI KROMOSOMI

Što se treba zgoditi da kupujete plavu robicu, a što odlučuje za ružičastu? Od 23 para kromosoma, onaj koji određuje spol mora biti xx ako želite curicu, ili xy ako biste voljeli muškića.
— Činjenica je, obrazlaže dr. Tadin, da spol djeteta određuje očev doprinos oplodnji, a za rađanje muške djece sperma mora biti kvalitetna. Zbog toga muškarci s bolestima na genitalnim organima češće imaju žensku djecu, a takvih je bolesti sve više. I starija dob roditelja znači manje šanse za muško dijete, a danas ljudi sve stariji zasnivaju obitelj. Više je ženskih beba i kod oplodnje in vitro, gdje jednostavno nisu idealni prirodni, već su laboratorijski uvjeti za oplodnju. Postoje egzaktni pokazatelji da je u svijetu manje muške djece i na područjima gdje je razvijena kemijska i poljoprivredna industrija, i to osobito ona vezana uz proizvodnju aluminija i pesticida.

PESTICIDI

Ne bi bilo čudno da se pesticidi koje koriste pojedini poljoprivrednici odraze na to hoće li imati sinove ili kćeri, a pogođeni mogu biti i radnici u tvornicama ili skladištima pesticida. Na jugu Italije, 1976., u mjestu Sevezo dogodila se eksplozija velike tvornice kemijskih preparata i oslobodio se spoj dioksin, koji se koristi u proizvodnji aluminija. Već iduće godine uočen je drastičan pad rađanja muške djece, a znanstvenici baš dioksin povezuju sa smanjenom mogućnošću dobivanja muškog djeteta.

   

Slatko iščekivanje

Koliko parova traži od ginekologa da im na ultrazvuku očita spol djeteta, koliko je to roditeljima bitno?
— Zapravo nema puno roditelja koji to traže, većina govori kako želi ono slatko iščekivanje do poroda, raduju se činjenici da će imati dijete, kaže dr. Tadin. Inače, spol djeteta može se očitati već negdje u četvrtome mjesecu trudnoće.
Doktora smo upitali što je s crnim pričama da čak i u današnje doba ima pokušaja da se obavi pobačaj kada se otkrije da nije u pitanju muško dijete. Ne govoreći o moralnom gledištu, dakle i čisto medicinski, pobačaj nakon utvrđivanja spola, dakle u četvrtome mjesecu, nitko neće i ne smije napraviti legalno. Ilegalno, to je ravno pokušaju samoubojstva.
I stav prema dobivanju ženskog djeteta se mijenja. Nekada davno cure su bile samo za udaju, odnosile su zemlju pod drugo prezime, usitnjavale domaćinstvo, tražile miraz. Danas morate financijski pomagati jednako i sinovima i kćerima, cure se čak češće školuju, pa imaju i mogućnosti za bolju karijeru. Ma dijete je dijete, kaže doktor. Ali neke je stvari ipak teško iskorijeniti iz mentaliteta, pa je i danas mnogima najslađa ona: Rodija se sin!

Žene žilavije

Kad smo kod ovih paralela, napomenimo da žene ne samo da postaju brojnije kao bebe već su i žilavije u preživljavanju. U ukupnome hrvatskom stanovništvu od 65 godina, na 100 žena je samo 60 preživjelih muškaraca.

 
Još u rubrici:
 


 
Prilozi:
 


Reflektor - četvrtakBurza - petakSpektar - subotaNedjeljna - nedjeljaPomet - nedjelja

 

 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/1