Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
utorak, 22.7.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  automoto
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 2 od 5

"PLOVPUT" UPOZNAT SA ZANIMANJEM GORANA ŠTROKA ZA SVJETIONIK NA OTOČIĆU U BLIZINI DUBROVNIKA

Grebeni kao izletište - nemoguća ideja

DUBROVNIK — Premda u splitskom "Plovputu", koji skrbi o svjetionicima, od kojih su mnogi već u funkciji turizma, nisu osobito zadovoljni dosadašnjim tijekom sezone, lanterne ostaju jednim od najatraktivnijih sadržaja hrvatskog turizma. O tome svjedoči ne samo interes turista koji su, u potrazi za osamljenim mjestima udaljenima od vreve svakodnevice, apartmane na svjetionicima spremni zakupiti i po devet godina unaprijed, već i mnogi pojedinci i tvrtke koji imaju svoje vizije korištenja svjetionika.
Otočić Grebeni - buduće izletište?        Snimio M. KOVAČMeđu njima je i vlasnik hotelske grupacije "Jadranski luksuzni hoteli" Goran Štrok koji je nedavno izrazio zanimanje za dogovor s "Plovputom" o budućem korištenju svjetionika na otočiću Grebeni u neposrednoj blizini Dubrovnika i hotela "Dubrovnik Palace". Prema zamisli vlasnika grupacije JLH, Grebeni bi bili idealno mjesto za organiziranje izleta za goste tog hotela koji će po završetku obnove poslovati u sastavu njegove grupacije, kao i drugih dubrovačkih hotela. Kako bi se to omogućilo Štrok je istaknuo da je spreman i na obnovu oštećene svjetioničarske zgrade na otočiću.
U "Plovputu", međutim, ističu da ne postoji mogućnost za ostvarenje takvih ili sličnih aranžmana za pojedine svjetionike.
- Gospodin Štrok još nije stupio u kontakt s nama, no poznato nam je njegovo zanimanje za Grebene, a sličnih je prijedloga od pojedinaca ili tvrtki već bilo mnogo ne samo za Grebene nego i za Svetoga Andriju, Daksu i druge svjetionike. Sve su to ipak zamisli koje se ne mogu ostvariti, jer je skrb o svjetionicima povjerena "Plovputu", i ne postoje zakonske mogućnosti njihova davanja u najam trećim osobama. Stoga će u ovom, kao i u svim drugim sličnim slučajevima, naš odgovor biti negativan - kazao je Željko Višić, referent u uredu direktora "Plovputa".
Prema njegovim riječima, splitska će tvrtka sve svjetionike koji su još neobnovljeni, a među njima je i onaj na Grebenima, sanirati u skladu s visokim zahtjevima zaštite spomenika kulture, a njihovo korištenje u potpunosti će biti u suglasju s ekološkim standardima i održivim razvojem Jadrana.
- Polovica svjetionika su zaštićeni spomenici kulture i zahtijevaju posebno pažljivu obnovu, no mi ćemo sve lanterne obnavljati kao da je riječ o spomeničkoj baštini, jer oni to i jesu. Studije će, pak, pokazati koji su najprimjereniji načini korištenja svakog pojedinog svjetionika pa o tome i ovisi hoće li oni biti u funkciji turizma i u kojoj mjeri - zaključio je Višić.

O. GUSTIN

 

KRIZA VLASTI U OPĆINI LUMBARDA DOBILA EPILOG

Ivan Bažika novi načelnik

LUMBARDA — Na sjednici Općinskog vijeća Lumbarde izabran je novi predsjednik Vijeća, član HSS-a Ivan Bažika, koji prema Zakonu o lokalnoj samoupravi u manjim općinama obnaša i funkciju načelnika. Ovakav rasplet političkih razmirica u najistočnijoj i najmanjoj korčulanskoj općini dogodio se nakon, prije nekoliko dana, razrješenja dosadašnjeg načelnika Franka Mušića s mjesta čelnog čovjeka općine na njegov osobni zahtjev.
Iako su razlozi načelnikove ostavke privatne naravi oni u osnovi leže u neslaganju dijela vijećnika okupljenih oko HDZ-a i DC-a s politikom koju je u proteklome mandatu prvi čovjek općine vodio. Posebice se to odnosi na način prodaje hotela Lumbarda koji je, prema mišljenju vijećnika HDZ-a i DC-a, prodan netransparentno, po ne baš jasnim okolnostima, mimo postojećih zakona i propisa Općine, bivšeg vlasnika hotela.
Zbog političke krize izazvane prodajom hotela, Općinsko vijeće je radilo na granici kvoruma, često u nemogućim uvjetima. HDZ je zajedno s DC-om kao objedinjena oporba od trenutka sporne prodaje zatražio načelnikovu ostavku, a u inzistiranju na povjereniku i novim izborima ove su dvije stranke vidjele rješenje političke krize. Na prošloj sjednici Vijeća vijećnici oporbe nisu prihvatili HSS-ovo rješenje koje se sastojalo u rotaciji njihova načelnika koji bi zamijenio dosadašnjeg "kompromitiranog" i bio prihvatljiv većini vijećnika.
Nezadovoljan ovakvim raspletom HDZ-ov vijećnik Frano Šestanović Rokećin podnio je ostavku u Općinskom vijeću, napuštajući ga prije glasovanja o novome načelniku. Preostala dva vijećnika HDZ-a i DC-a bila su protiv načelnikove smjene i postavljanja drugog HSS-ova čovjeka na čelno mjesto općine.
Inače, novi načelnik Ivan Bažika, koji će svoju funkciju obnašati volonterski, kaže da su se načelnikovom smjenom stekli uvjeti za prevladavanje krize i normaliziranje rada Vijeća. Bažika je pozvao sve vijećnike HDZ-a i DC-a da dolaze na sjednice Vijeća i da svojim aktivnim radom u općinskome parlamentu vlast i oporba zajednički demokratski rješavaju sve probleme u općini, brinući se za njezin razvoj.

Ž. PETKOVIĆ
 
Još u rubrici:
 


DVOSATNA TURISTIČKA BLAMAŽA U VODICAMA
Hotelima Vodičanke isključena struja


REPORTERI "SLOBODNE" U KONAVOSKOM SELU RADOVČIĆI,
MEĐU SUMJEŠTANIMA PRIVEDENOG MIŠE KOPRIVICE
Čudak s tupeom iz "nekog svog filma"


DOK SE ZBOG FALSIFICIRANJA POTPISA SPORE
ZADARSKI URED HZZO-A I STOMATOLOZI
Pacijenti više ne znaju kod koga su prijavljeni


UNATOČ KATASTROFALNOM POŽARU, IZLETNIČKI PROGRAMI
U KONAVLIMA SE NASTAVLJAJU
Turisti i dalje jašu Plavom stazom


 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 2/5