Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
srijeda, 16.7.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  forum
zdravlje
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 2 od 2

Mr. sc. ASJA SMOLČIĆ-BUBALO SAVJETUJE KAKO  POMOĆI “TEŠKIM NOGAMA

More terapeut, a sunce neprijatelj

Crvenilo i pucanje kapilara u “obliku metlice” ozbiljno su upozorenje kako nam predstoje još neugodnije i bolnije promjene na nogama. Uz to, javljaju se jako peckanje i bol u nogama, noge počinju oticati, zbog čega se i javlja osjećaj “teških nogu”.
Mi svakodnevno za prevenciju i liječenje proširenih vena i kapilara preporučujemo proizvode s aktivnim sastojcima iz ljekovitog bilja, uz dodatak eteričnih ulja i oligoelemenata

Snimio Jadran Babić
Piše Ojdana Koharević

Na peckanje i bol u nogama, što najčešće nazivamo “teškim nogama”, posebno se ovih ljetnih mjeseci tuže pripadnice ljepšeg spola, što može biti ozbiljni signal za proširene vene. Bilo da se radi o genetskim predispozicijama ili lošim životnim navikama, proširene vene se mogu razviti u ozbiljnu bolest koja zahtijeva i kirurški zahvat. Mr. sc. Asja Smolčić-Bubalo iz splitske ljekarne “Smolčić-Bubalo” napominje kako se statistike po kojima su žene u rizičnoj skupini ove bolesti dokazuju i u njihovim ljekarnama, gdje se svakodnevno mnogim ženama dijele savjeti o zaštiti i liječenju proširenih vena.

STRES, SJEDENJE I TRUDNOĆA

Mr. sc. Asja Smolčić-Bubalo— Da biste razumjeli o kakvom se poremećaju radi, važno je reći kako proširene vene nastaju zbog toga što venska krv kola u smjeru suprotnom od sile teže, što je opterećenje za venske zaliske. Stoga oni popuštaju i, kao rezultat tog popuštanja zalistaka, vena na nozi postaje vidljiva — kaže mr. sc. Smolčić-Bubalo, navodeći kako se proširene vene najčešće javljaju u predjelu koljena, potkoljenice te u predjelu zgloba. Prvi signal su promjene na kapilarama, a s obzirom na to da mnoge žene zanemaruju ovu pojavu, važno ih je upozoriti da odmah nakon što uoče takve promjene potraže stručnu pomoć. Dakle, crvenilo i pucanje kapilara u “obliku metlice” i te kako su ozbiljno upozorenje kako nam predstoje još neugodnije i bolnije promjene na nogama. Uz to, javljaju se jako peckanje i bol u nogama, noge počinju oticati, zbog čega se i javlja osjećaj “teških nogu”. Na žalost, stres, brzi ritam života, uvjeti na poslu, koji su češće sjedeći ili stojeći, premalo kretanja te višak kilograma danas nas dovode do stanja da više od pola žena ima promjene na venama. Razlog više za pojavu proširenih vena je trudnoća, jer se one mogu pojaviti upravo nakon prve trudnoće, zatim se nakon druge trudnoće pojačavaju. — Sve ono što vrijedi za zdravi način života vrijedi i za proširene vena. Potrebno je izbjegavati dugotrajno sjedenje sa spuštenim ili prekriženim nogama i stajanje na jednome mjestu — kaže mr. sc. Smolčić-Bubalo — jer upravo zbog neaktivnosti ili smanjene aktivnosti mišićne pumpe, koja inače pripomaže vraćanju venske krvi prema srcu, dolazi do oticanja i osjećaja težine u nogama. Ako žena ima sjedeći posao, obvezno je svakodnevno hodanje, kao i redovita tjelovježba, trčanje, vožnja biciklom, a u ovim ljetnim mjesecima vrlo je djelotvorno plivanje. No, koliko god more na proširene vene djeluje terapeutski, toliko im je sunce opasan neprijatelj, pa se izlaganje bolesnih nogu direktnom suncu — ne preporučuje.

DIVLJI KESTEN - ZASTARJELI RECEPT

Važan čimbenik proširenih vena je i prekomjerna tjelesna težina, koja je, uostalom, opasna za cijeli krvožilni sustav, a kako već znamo, pojačava i mogućnost od srčanog i moždanog udara. Kad žena već uoči kako ima problem s proširenim venama, za svaki takav poremećaj nije nužan liječnički pregled jer savjetom može pomoći i ljekarnik. Mr. sc. Smolčić-Bubalo s veseljem naglašava kako se i kod nas to sve više uviđa, a s obzirom na to da na tržištu postoje brojni kvalitetni pripravci i lijekovi, potrošač zaista ima priliku odlučiti se između različitih prozvođača ili vrsta pripravaka. – Mi svakodnevno preporučujemo niz proizvoda za prevenciju i liječenje proširenih vena i kapilara. To su proizvodi s aktivnim sastojcima iz ljekovitog bilja, uz dodatak eteričnih ulja i oligoelemenata. Mr. sc. Smolčić-Bubalo odgovara i onima koji u kućnoj radinosti pripremaju tinkture od divljeg kestena, upozoravajući ih na to kako je to ipak zastarjeli recept jer se uvidjelo kako sam divlji kesten nije dovoljan protiv proširenih vena, pa se proizvode pripravci i s drugim vrstama bilja. Zatim se savjetuje uzimanje sredstava za podizanje imuniteta, primjerice vitamina C, jer svakodnevnom prehranom sigurno ne unosimo dovoljno vitamina, a što se također negativno može odraziti na krvožilni sustav — kaže mr. sc. Smolčić-Bubalo. Uz to, upozorava na to kako nije dovoljno samo mazanje preporučenom kremom ili gelom, jer je to tek ublažavanje tegoba, već je potrebno izliječiti problem, a tada se preporučuju kapsule ili ampule s oligoelementima kojima se može zaustaviti daljnje proširenje vena.

ELASTIČNI KOMPRESIVNI ZAVOJI

Osim krema i kapsula, brojnim se ženama savjetuje nošenje kompresivnih čarapa, koje se odijevaju ujutro prije ustajanja i nose tijekom cijeloga dana, a isto vrijedi i za elastične kompresivne zavoje, koji se također stavljaju ujutro prije ustajanja, od prstiju pa sve do prepona. Čarape su jednostavnije za primjenu, usporavaju progresiju bolesti, poboljšavaju rezultate ostalih terapijskih postupaka, sprječavaju nastanak tromboze i atrofičnih promjena na nogama. — Važno je da se čarape mogu nositi cijelu godinu — zimi su to deblje čarape od 70 dena, ljeti su one tanje od samo 20 dena, a danas se nude po vrlo pristupačnim cijenama. Kad je već o cijenama riječ, mnoge će žene razveseliti podatak da kod ozbiljnijih slučajeva HZZO participira u troškovima — kaže mr. sc. Smolčić-Bubalo.
Spominjući ozbiljnije slučajeve, valja kazati kako se tada primjenjuju i kirurški zahvati, no mr. sc. Smolčić-Bubalo ovaj je dio teme ostavila svojim kolegama liječnicima, ponavljajući svima nekoliko savjeta: izbjegavajte sjedenje, više se krećite, smanjite tjelesnu težinu, noge tuširajte hladnom vodom i što češće podignite noge na povišeno mjesto. Ovo nam godišnje doba svakako nije vrijeme za proširene vene, pa upozorenje kako valja izbjegavati sunce zbog kože i krvotoka vrijedi i za proširene vene. Dakle, kupanje u moru — da, ali direktno sunce — ne. Ako baš ne možete bez sunčevih zraka, koje su ipak potrebne svakom organizmu, tada birajte rana jutra i kasna poslijepodneva. Pri prvim simptomima potražite pomoć ljekarnika, jer ponekad je vrlo kratak put od ispucanih kapilara do kirurškog stola.

   

DRAGOCJENE VJEŽBE

zdr3b.jpg (3436 bytes)Vježbanjem mišića stopala i nogu potpomaže se protok krvi iz nogu prema srcu, stoga je za što zdravije vene potrebno vježbati ujutro, u slobodno vrijeme tijekom cijelog dana, no neke vježbe se mogu izvoditi i na poslu.
Jutarnja gimnastika:
— u uspravnom položaju i raširenih ruku dižite i spuštajte stopala
— stojte uspravno, koljena lagano savijte i potom ih izravnajte
Vježbe za vrijeme stanke na poslu:
— u sjedećem položaju vrhove stopala rastavite i ponovno ih približite
— sjedeći na stolici, stopala lagano podignite tako da prsti ostanu na podu, a pete gurnite prema vani i ponovno ih približite.

 
Još u rubrici:
 


POTRESNA ISPOVIJED JASNE ŠURINE: KAKO SAM POBIJEDILA BULIMIJU
Sedam godina u OKOVIMA hrane


 
Prilozi:
 


Reflektor - četvrtakBurza - petakSpektar - subotaNedjeljna - nedjeljaPomet - nedjelja

 

 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 2/2