Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
ponedjeljak, 14.7.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  pressing
stella
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 2 od 5

VEČERI DALMATINSKE PISME: KAŠTELANSKI ĐIR

Trijumf mekih srastanja

U Kaštel Kambelovcu se ponovno dogodio kvalitetan izvanserijski klapski program koji je - da stvar bude bolja - jednako zadovoljio klape spremne za novi izazov te publiku koja je već dva dana ranije uzaludno tražila "kartu više"

Koliko su klape spremne prihvatiti izazov eksperimentiranja uz odmak prema tradicionalnom dalmatinskom melosu pokazala je druga večer Kaštelanskog đira, petih po redu Večeri dalmatinske pisme, održane u subotu u Kaštel Kambelovcu. Naime, za ovogodišnje izdanje prijavu je poslalo čak 65 klapa iz cijele Hrvatske, dok je odabir stručnog žirija ipak suzio brojku na 24 i to 13 muških, 8 ženskih, te 3 mješovite klape.
Svi izvođači pripremili su obrade popularnih zabavnih i pop skladbi poznatih skladatelja, poput Arsena Dedića, Zlatana i Ljube Stipišića, Meri Cetinić, Marijana Bana, Zdenka Runjića... Večer je otvorila klapa Kastav s Arsenovom Kućom pored mora. Djevojkama zasigurno nije bilo lako probiti led jer je velik dio publike dobrano kasnio popuniti gledalište ispred crkve sv. Mihovila. Festival je, pak, počeo na vrijeme zbog izravnog televizijskog prijenosa.
Zadranke Anima maris uz Materine suze pozvale su i Jadrana Zlodru (usna harmonika), te Dubravka Geića (violončelo). Njihove sugrađane iz Kadene pratio je Jurica Šoša svirajući klavijature koje su "glumile" marimbu te Igor Kralj za kasom. Oni su najavili slijed skladbi uz suradnju najrazličitijih instrumenata kao svježu novinu unutar klapske obitelji. Primjerice, cure iz Anima maris koristile su dozivač kiše, tradicionalni aboriđinski instrument, dok je Iskon otišao najdalje nastupivši s cijelim gudačkim kvartetom (Gabrijela Lozić, Ana Buklijaš, Damira Drpić i Bernarda Čavar), cjevastim zvonima i gitarom Vlade Garića, rokera iz klape Cambi. Prije pet godina ovakva kombinacija bila je najavljena kao daleka budućnost! Za Kaštelanski đir Iskon je odabrao Na kraju sna, staru, nježnu pjesmu nekadašnjih Belanovih Đavola. Fascinantan nastup tenora Špira Jurića i vranjičke klape Tamarin    Snimio M. TODORIĆNakon muške klape Kastav i Runjićeve Vjeruj u ljubav, koji su "bacali" na swing skupinu, Kolapjani iz Siska oduševili su s Tragom u beskraju, kao i njihove Kolapjanke s Lošim vinom. Zanimljivo je koliko su ti kontinentalci zagrizli u dalmatinsku pismu što ipak treba zahvaliti angažiranoj i talentiranoj voditeljici Ivani Srbljen koja je od prošlogodišnjeg klapskog debija u Bolu do danas učinila puno. Standardno kvalitetni bili su Fortunal i Luka u duetu (Ja ću budan sanjati), Sinjani moćni s Pismima Splitu. Solidna je bila klapa Kamen s Peškafondom, Krk odličan s Vilom mojom na primorskoj čakavštini, dok su omiški Puntari i njihova Madona potvrdili primat među klapama.
Iako s odličnom pjesmom (Zemlja dide mog), Teha je zvučala školski, utihnule su i inače izvrsne Cesarice (Uzeja bi me). Cijeli bend u pomoć su pozvale riječke Baklje za Mornarovu ženu (zasvirao je i sam Neno Belan na mandolini!), splitskog gitarista i sportaša Domagoja Mijića dijelili su Šufit za Banov Ruzinavi brod, te Tamarin za Otvori mi svoje dvore Jakše Fiamenga i Duška Tambače. Obje izvedbe izmamile su duži pljesak publike pogotovo ženska klapa Tamarin koja je izvela klapski presedan: nastupila je s prvim tenorom, i to karizmatičnim Špirom Jurićem. Nije bilo sumnje - publika im je dodijelila prvu nagradu.
Domaćin, klapa Cambi pokazala se još jednom kao nepokorena: prekrasna izvedba Izliči me, uz pratnju Ivana Božićevića na glasoviru, dobila je prvu nagradu žirija. U njihovoj sjeni su ostali Subrenum (Kad mi dođeš ti), Opuzen (Kad jednom ovom zafalin se tilu), Nostalgija (Finili su mare bali), Bile vile (Ljubav je tvoja kao vino), Luka iz Ploča (Ti si meni sve), te ženska klapa Putalj (Kad mi nebo bude dom). Iako debitantice u Kaštelima, potonje su se predstavile kao velika nada. Organizator udruga Večeri dalmatinske pisme pametno je dala mikrofon svakom članu klape, pa ljepota svih vokalnih dionica nije izostala. Konačno, treba spomenuti najbolju "obrađivačicu" Mirelu Ivičević koja je nagrađena za skladbe Na kraju sna i Trag u beskraju.
Sve u svemu, kvalitetan izvanstandardni klapski program koji je našao svoju publiku. Ona je pak do posljednjeg mjesta napunila gledalište, a već dva dana ranije mnogi su počeli potragu za nedostižnom "kartom više". Kako je kazao umjetnički ravnatelj Večeri Rajmir Kraljević, samo je pitanje dana kad ćemo klapu gledati ispred simfonijskog orkestra jer na pozornici u Kaštel Kambelovcu dogodila su se još jednom uspježna glazbena srastanja.

Merien JELAČA
 
Još u rubrici:
 


DRUGA IZBORNA VEČER ŽENSKIH KLAPA - OMIŠ 2003.
Vedrina i mladenački polet


KONCERT - POLYFOLIA U KLAUSTRU SV. FRANE U SPLITU
Francuska veza


PRETPREMIJERNI RAZGOVORI - DAVIDE DAMIANI
Izazov Peristila


PRETPREMIJERNI RAZGOVORII - GEORGIJ PARO
Splitski operni debitant


 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 2/5