Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
ponedjeljak, 7.7.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  pressing
stella
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 8 od 12

SPORT I LJEPOTA - SPLIĆANKA IVANA MINDOLJEVIĆ
USPJEŠNA U JUDU I NA IZBORIMA ZA SPORTSKE MISSICE

ZANOSNA IVANA OBARA S NOGU

Zagrijavala sam se "u metru kvadratnome", tad se dogodilo nešto upravo nevjerojatno: pukle su mi dvije kosti lijeve noge! Odvelo me je u bolnicu, liječnici su se hvatali za glavu i govorili mi kako noga izgleda tako kao da me netko tukao dva sata čeličnom šipkom po nozi. Operirana sam, rehabilitacija je bila dugotrajna, konačno su mi izvađene sve šipke i vide, sad je sve O.K. Straha nema, osjećam kako se vraćam...

Zablistala je na izboru za Miss sporta Europe u Poreču. Ostala je bez krune i lente, ali je za mnoge (pogotovo muškarce!) bila sportska ljepotica broj jedan. Sedamnaestogodišnja Splićanka Ivana Mindoljević, članica judo kluba Pujanke nije se ljutila što je svoj izlet u svijet missica završila samo titulom druge pratilje na ovogodišnjem izboru na Miss sporta Hrvatske:
Na izboru za miss hrvatskoga sporta pobijedila je Branka Vidović, miss sporta Europe postala je Slovakinja Denisa Jančušova i - gotova priča! Tako je odlučio žiri, svaki komentar njihove odluke zapravo nema smisla. Nisam ljuta, a jednako tako ni razočarana. Bilo mi je lijepo družiti se, veseliti se s curama iz cijele Europe. Jedno veliko, dragocjeno iskustvo. I pravi otklon od splitske svakodnevnice u kojoj su u glavnim ulogama škola i judo.

JUDO DRAŽI OD MODNIH PISTA

Lijepa i atraktivna Ivana, visoka 172 centimetra i teška 64 kilograma ("Pod hitno moram smršaviti dva kila, zato jer nastupam u kategoriji do 63 kila!") nije htjela ni čuti o izboru za miss sporta:
Sramila sam se. Nije mi padalo na pamet prijaviti se. Moj otac Zoran nagovarao me dvije godine, odbijala sam, a onda je ove godine došao kući i rekao: "Ivana, prijavio sam te. Zvat će te iz direkcije za izbor Miss sporta!" Nisam znala kako reagirati, a kad je stigao upitnik i kad je trebalo poslati sliku - nisam iz prve htjela odgovoriti. Opet nagovaranja roditelja, sad se ocu priključila i mater Marija i nije bilo druge nego odgovoriti na pitanja iz upitnika, poslati sliku. Dalje se zna: sudjelovala sam na izborima za miss hrvatskoga i europskoga sporta i - bilo je dosta!
Odbija razgovor na temu: bi li se sad javila na izbor na Miss Hrvatske:
Dosta je bilo ovo za miss sporta. Već se počelo govoriti kako bih mogla na modne piste, spominjali su i mogućnost snimanja za nekakve modne magazine... Ali, sad mi je u prvom planu judo. To i ništa drugo.
Ivana je završila treći razred Opće gimnazije Vladimir Nazor u Splitu, još ne zna gdje će dogodine kad maturira:
Sigurno znam da neću studirati, recimo - atomsku fiziku! Prirodne nauke me ne zanimaju, željela bih završiti ekonomiju. Ili managment. Eto, sjetila sam se jednog filma, čini mi se da se zove Poslovna žena...

OBITELJ U SPORTU

Za sportske ljepotice je nekako logično da su u nekim drugim, a ne baš u borilačim sportovima. Ni Ivana nije slutila da će se naći u kimonu:
Cijela moja obitelj je zaražena sportom. Otac Zoran bio je rukometaš, još uvijek je aktivan u malom nogometu. Majka Marija je bila atletičarka, sestra Zorana je igrala rukomet, mlađa sestra Petra je atletičarka... A ja sam najprije počela kao - balerina! Mislila sam da ću ostati u baletu, ali sam se štufala. I krenula u razne sportove. Najprije odbojka, pa tenis, onda je došla ritmička gimnastika, pa rukomet... Čekajte, možda je bolje nabrajati čime se nisam bavila. Eto, nisam trenirala boćanje, ragbi, slobodno penjanje, padobranstvo... Što ne znači da se neću okušati i u tom sportovima. Jer, sedamnaest mi je godina tek! E, zaboravila sam reći kako sam došla u judo. U osnovnoj školi Brda bila je prezentacija toga sporta. Našla sam se na strunjači, poslije nekoliko dana nazvao me je trener Slobodan Preradović evo me u kimonu već pet godina...

U MISLIMA NA OLIMPIJADU

Dosad je osvojila pedesetak medalja. Bila je treća u Hrvatskoj, deveta u Europi, sad je postala juniorka i odlučila je krenuti velikim koracima prema vrhu hrvatskoga i europskoga juda:
Teška ozljeda spriječila me je da dosad ne ostvarim još veće rezultate. Prije dvije godine zagrijavala sam se "u metru kvadratnome", tad se dogodilo nešto upravo nevjerojatno: pukle su mi dvije kosti lijeve noge! Odvelo me je u bolnicu, liječnici su se hvatali za glavu i govorili mi kako noga izgleda tako kao da me netko tukao dva sata čeličnom šipkom po nozi. Operirana sam, rehabilitacija je bila dugotrajna, konačno su mi izvađene sve šipke i vide, sad je sve O.K. Straha nema, osjećam kako se vraćam...
Ivana tvrdi kako je na putu povratka na staze uspjeha najviše smeta ne osobito vesela situacija u njezinome klubu:
Treniramo u atomskom skloništu na Pujankama. Entuzijazma i volje ne manjka, ali radimo u zaista nevjerojatnim uvjetima. Ipak, imam dovoljno volje i snage učiniti sve da bih se plasirala na Europsko prvenstvo. Čekaju me A-turniri u Poljskoj, Mađarskoj, Sloveniji, nadam se najboljemu. Iako će trebati puno, puno sreće. Upavo zbog duge stanke. A kad je već o sportskim ambicijama riječ želja se zna: Olimpijske igre 2008. godine! Sad to možda zvuči smiješno, nevjerojatno, ali ima dotad još pet godina. Samo da opet ne bude pucanja kostiju...

BROJ JEDAN DAVID BECKHAM

Zanosna Ivana privlači poglede i uzdahe ne samo judaša i sportaša, ali na to se ne obazire:
Imam mladića, i on je judaš. Zove se Hrvoje Blažević i više me nitko ne zanima. Više ne bih na tu temu...
Ne krije da je bilo nastrljivaca koji su se - našli na podu:
Jednom je jedan mladić "prešao crtu", upotrebila sam jedan judo zahvat, malo je obrisao školski hodnik...
Tvrdi da nikad nije rangirala najsportaše prema izgledu, ali jedan još je - broj jedan:
David Beckham! Kad su u pitanju sportašice onda je bolje pitati moga oca. Za nj je od svih sportašica najzgodnija - mater od Ane Kurnikove! E, još nešto moram reći u vezi oca. Moja sestra Zorana čeka bebu, silno se radujem što ću postati teta, a otac se sprema za ulogu dide tako što će unuka ili unuku učiti da ga zovu Zorane, a ne dida.
Savjetovao sam Ivani da reče ocu kako je svakome budućemu djedu najbolje suprugu upisati na fakultet. Tako da spava sa studenticom, a ne s babom. Ali, Ivana je rekla kako to ne smije kazati kući. Da se mater ne bi naljutila. Dobro, Ivana nije htjela reći, ja sam napisao. A ona je posebno izdvojila dva sportska imena kao - velike sportske legende:
Goran Ivanišević je zakon. Čudo od sportaša. Mnogi sportaši i sportašice su infišani u Gorana. On je nama veliki sportski idol. Od sportašica tu je Janica Kostelić. Čudo od sportašice, za mene najbolja sprotašica svijeta.
Nije htjela "secirati" sportaše po sportovima, odlučiti se koji sport daje najzgodnije mnškarce. Ali, za nju naljepše izgledaju - gimnastičari:
Ne govorim da su oni najzgodniji, nego, kad je o muškom tijelu riječ, najljepše izgledaju.
Kazao sam joj kako su po mojemu guštu odbojkašice na pijesku, pogotovo one iz susreta Brazil - Kuba, dodala je:
Ni odbojkaši na pijesku Brazila i Kube nisu za bacit.
Završila je judom:
Puno njih me pitalo bi li, da sam postala europska sportska missica, ostavila judo i otišla u svijet mode. Ma, da sam miss svijeta ne bih ostavila judo. Pravo blago je baviti se sportom, pogotovo judom! To je sport koji oplemenjuje tijelo i dušu...

Piše Milorad BIBIĆ
Snimio Renato BRANĐOLICA
   

SPORTSKO IME DALMACIJE: NOMINACIJE ZA LIPANJ

Rađa, Mišura, "žuti" i "bijeli"

Kako god okrenuli, već prelomili smo prvu polovicu trećeg obnovljenog izbora za Sportsko ime Dalmacija. Stigli smo do pola, semafor s mjesečnim nominacijama je lagano popunjen i konkurencija će biti izuzetno brojna, barem kod muškaraca. Istina, popunili smo i u bloku neke listiće imenima koje svakako treba pratiti da bi ih ravnopravno uključili u utrku. To je ono kada se redakcijski zbor presloži i zaključi liste. U lipnju su tri rezultata iskočila u prvi plan, europsko juniorsko zlato u klasi finn 21-godišnjeg jedriličara Mornara Marina Mišure i vaterpolsko srebro sa EP-a u Kranju u kojemu su sudjelovali brojni igrači iz dalmatinskih klubova i ono što je užgalo cili Split, titula državnog prvaka, prva koja je od kada je Hrvatske preselila iz Zagreba.
Velika fešta splitske košarke: naslov prvaka Hrvatske konačno je došao na Gripe!    Snimio Ado BULJUBAŠIĆMarin Mišura je u švedskom Marstrandu potvrdio svoju darovitost i klasu (koja je visoka, a gledajući da dolazi iz jedriličarske obitelji i veliku ljubav prema ovom sportu), ali i nastavio tradiciju svoje obitelji i svog kluba (tri starija brata Marko, Bartul koji je i trener, te Ivan poznati su jedriličari i nositelji odličja).
Ma kako god završilo natjecanje u Kranju, o čemu se na žalost više pisalo, neke se stvari ne smiju zaobići, pogotovo kada je riječ o dalmatinskim igračima koji ravnopravno ulaze u izbor za Sportsko ime Dalmacije. Po istom kriteriju kao i rukometni zlatnici kojih je na žalost malo ostalo kući. S druge strane "dupina" je puno više, redom iz dubrovačkog Juga Goran Volarević, Tihomil Vranješ, Mile Smodlaka i Elvis Fatović, te "jadranaš" Teo Đogaš. Eto fali tek jedan bek i lijeva ruka pa imaš superjaku prvu postavu. Svaka čast momcima koji su se iskazali na Europskom prvenstvu, držat ćemo im palčeve da ustraju u svojoj namjeri da se i na Svjetskom prvenstvu u Barceloni okite kojim odličjem čime bi još podebljali ovu kandidaturu.
Povratkom Dina Rađe na Gripe užgan je plamen koji je iz buktinje napravio veliku eksploziju. Prvim danima lipnja na Gripe je sletio pehar državnog prvaka. Rađa je proglašen košarkašem sezone, ušao je u igru za Sportsko ime Dalmacije. Kockica po kockica slagao se šampionski mozaik, za velikim Dinom pristigli su Josip Sesar i Jure Zdovc, neophodni za sazrijevanje mlade momčadi koju predvode prošlogodišnji najperspektivniji sportaš u našem izboru Roko Ukić i Andrija Žižić. Ali i ne samo njih dvojica, već i ostali "žuti tići" koji su nadletjeli konkurenciju ostavivši Cibonu po prvi put kratkih rukava. Veliki zamah nekadašnjeg trostrukog europskog prvaka nastavljen je ustoličenjem Dina Rađe i za predsjednika i povratkom Velimira Perasovića u fotelju sportskog direktora. Novi temelj za veliki uzlet "žutih".
Hajduk nije uspio doći do naslova prvaka, ali je za utjehu osvojio Kup Hrvatske. Jasno, slaba je to utjeha jer su svi navijači Hajduka sanjali naslov prvaka, on je otišao u maksimir... Ali i kup je trofej, iako oni zločesti govore: neš’ ti trofeja kad u finalu tučeš tamo nekog Uljanika!

Robert RADICA
   

MUŠKARCI
1. Mario Ančić
2. Ivano Balić
3. Nikša Kaleb
4. Duje Draganja
5. Marko Popović
6. Karlo Kuret
7. Dino Rađa
8. Marin Mišura
9. Goran Volarević

10. Tihomil Vranješ
11. Mile Smodlaka
12. Elvis Fatović
13. Teo Đogaš
ŽENE
1. Blanka Vlašić
2. Sanja Gavrilović
MOMČADI
1. KK Zadar

2. RK Nada
3. MNK Split Gašperov
4. ŠK Mravince DC
5. KK Split CO
6. HNK Hajduk
EKIPE
1. SD Dalmacijacement
2. VK Bura 1
3. ŠK Mravince DC
4. KK Šibenik Jolly JBS

 
Još u rubrici:
 


ŠVICARAC U FINALU ZA MANJE OD DVA SATA SVLADAO PHILIPPOUSSISA
WIMBLEDON FEDERERU


BIJELI U DEŽELI - MARIO CAREVIĆ, HAJDUKOVA NADA
OD KOJE SE OVE SEZONE PUNO OČEKUJE
SRNA MI JE POKAZAO PUT


POGLED IZ ZAGREBA - NIKOLA JURČEVIĆ I DRAŽEN ANZULOVIĆ
IMAJU PUNO SLIČNOSTI
Zašto Dinamo i Cibona
vjeruju mladim trenerima


VEČERAS U ZAGREBU VELIKI ATLETSKI MITING
Blanka predvodi svjetsku elitu


VRUĆI VIKEND NA GRIPAMA
Novi time-out zbog Grdovića


IVICA RUSTAN, NOVI PREDSJEDNIK VATERPOLISTA JUGA
JUG SE OKREĆE DUBROVNIKU


DVOSTRUKA KRUNA MALONOGOMETAŠA ELEKTROPRIJENOSA
Visoki napon malog baluna


IZNAD MREŽE - SPLITSKI KLUB ODBOJKE NA PIJESKU ŽNJAN
UŽIVANJE NA PIJESKU


BIBINJE ŠAHA - REPORT S DRUGOLIGAŠKOG DERBIJA
PATRICKOVI POTEZI
VODE DO SORBONNE


SPORTSKI VREMEPLOV - ODLOMCI IZ KNJIGE JURICE GIZDIĆA:
"LEO LEMEŠIĆ - JEDINSTVENA OSOBA HRVATSKOG NOGOMETA"
SVJETSKI LEO


OTISCI PRSTIJU - PRETVORBA, DRAŽBA, LAŽBA, NEUMITNI KONTINUITET
NE ODLAZI CIRKUS


 
Prilozi:
 


Reflektor - četvrtakBurza - petakSpektar - subotaNedjeljna - nedjeljaPomet - nedjelja

 

 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 8/12