Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
ponedjeljak, 30.6.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  pressing
stella
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

KIŠA S GRMLJAVINOM

Nedovoljno, ali vrijedno

U nedjelju ujutro palo je 25 litara kiše po četvornom metru što je pravi spas za vinograde i maslinike

Od ljetnog pljuska nije nitko bježao   Snimio B. GRGUROVIĆKiša s grmljavinom što je u nedjelju ujutro zahvatila Zadar i sjeverno-dalmatinsko područje donijela je dugo očekivanu kišu i osvježenje. Naime, prema podacima meteorologa u Zadru je palo 22, a u Zemuniku 25 litara oborina po četvornom metru površine tla. Kiša je istina zakasnila za mnoge kulture, no znatno će pomoći vinovoj lozi i maslinama, a poljoprivrednici koji natapaju svoje povrtnjake bar će dan-dva moći prestati zalijevati. Kad je riječ o vodoopskrbi neznatno je podignuta razina vode u odavna "sušenim" bunarima i gusternama.
Za sada nema podataka da li je s grmljavinom bilo i tuče, a o tome će se nešto više znati nakon obilaska terena. Spomenimo još da se za vrijeme nevremena na cestama dogodilo i 16 prometnih nezgoda, koju su za posljedicu imale jednu tešku i šest lako ozlijeđenih osoba.

J. MUDRAŽIJA
   

U VELOM IŽU

Osnovan KUD "Sloga"

U zgradi Doma kulture u Velom Ižu u subotu navečer je održana svečana i osnivačka skupština KUD-a "Sloga". Nazvano je tako zbog želje da čuva i promiče kulturnu baštinu Iža te potiče slogu u kulturnom ali i djelovanju u svakom pogledu na cijelom otoku, kako je rekao, na subotnjoj skupštini izabrani predsjednik Milivoj Škorlić.
Novoutemeljeno društvo nastavlja tradicije iškog kulturno-prosvjetnog društva osnovanog 1918. godine koje je pod imenom "Jugoslavenska čitaonica" djelovalo do 1939. godine obnavljano je, kao "Sloga" te društvo "Silvijo Filipović" 1946. i 1968. godine, a djelovalo je kroz tamburaški orkestar "Korinjak" osnovan 1924. godine, pjevački zbor, dramsku i sportsku sekciju. Zgradu današnjeg Doma kulture podigli su sami Ižani sredstvima svojih iseljenika 1927. godine za potrebe svog prvog Kulturno - prosvjetnog društva i čitaonice, te je po obliku i namjeni uz Hvarsko kazalište jedina kazališna kuća na našim otocima. Na svečanosti u subotu ključeve doma društvu je predala predsjednica MO-a Veli Iž Jasenka Banić. O djelovanju Ižana na kulturno prosvjetnom planu govorio je publicist Alfonso Cvitanović, koji je veliki dio svoga stvaralaštva posvetio svom otoku, te Ivan Paša, sin jednog od utemeljitelja prvog društva odnosno čitaonice.
U ime udruge "Sloga" iz Zagreba skup je pozdravila njezina tajnica Vinka Perković. Skupština je usvojila sve odluke potrebne za osnivanje društva te izabrala članove Izvršnog i Nadzornog odbora. U prigodnom programu sudjelovale su Ana Trninić i Maja Marijan, članice folklorne skupine "Krambučela" i muška klapa Iž.

D. MEZIĆ
 
Još u rubrici:
 


LJETNA ŠKOLA HRVATSKE MATICE ISELJENIKA
NA GALEVCU KOD PREKA
Kako postati redatelj i glumac?


ZADAR DANAS

 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3