Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
ponedjeljak, 30.6.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  pressing
stella
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

"SLOBODNA" SA 400 PLANINARA NA NAJVIŠEM VRHU
HRVATSKE - SINJALU NA DINARI

Prizor za milenijsku fotografiju
Šime Strikomana

Pošto su prošli težak ali uzbudljiv put od Knina preko Gugića, Šljebina, Crvene zemlje, Markova groba, Brezovca, Dulera i Velikoga samara na Dinari, više od 400 planinara iz cijele Hrvatske, ljubitelja prirode, udruga iz grada Knina, Šibenika i drugih mjesta, okupilo se na najvišemu planinskome vrhu Lijepe naše, na Sinjalu, na 1831 metar nadmorske visine.
Glazbari, planinari i hrvatski stijeg na vrhu Dinare   Snimio J.ČELARSpektakl je organiziran u povodu 50. obljetnice HP društva "Dinara" iz Knina. To je bila prigoda i za majstora fotografije Šimu Strikomana za njegov peti po redu projekt "Fotografije milenija". Izuzetno dojmljiv skup na "krovu Hrvatske" uveličao je i kompletni sastav Vodičke glazbe, koja je na vrh Dinare iznijela svoje instrumente i zatim odjenula svečane odore. Uz razvijene hrvatske zastave, te one grada Knina, Šibensko-kninske županije i Planinarskoga saveza Hrvatske, vodički glazbari, na čelu s kapelnikom Davorom Lozićem su izveli državnu himnu i potpuri popularnih melodija, dok je vrhunce planine nadlijetao zrakoplov sa letećim snimateljima. Bio je to prizor za pamćenje. Nitko od brojnih nazočnih nije žalio uloženoga truda vidjeti iznimne ljepote tog znamenitog masiva za koji nas veže i Domovinski rat. O njemu je govorio i kninski dogradonačelnik Milivoj Marić, inače, strastveni planinar. Zalažući se za očuvanje te najveće hrvatske planine, tajnik HPS-a Darko Perljak je rekao kako ona mora postati nacionalnim simbolom. Apelirao je na mjerodavne da učine sve, da se s područja Dinare odstrani poligon za uništavanje zaostalih eksplozivnih sredstava iz cijele države, jer će učestale snažne detonacije izazvati poremećaje u tlu punom izvorskih i podzemnih voda, odakle se napaja i rijeka Krka.
Svoj zasluženi odmor, nakon spuštanja s vrha Sinjal, sudionici dinarske karavane imali su u Planinarskome domu, gdje im je u sjeni visoke bukove šume poslužena i planinska janjetina.

Joško ČELAR
 
Još u rubrici:
 


PRVI "JADRANSKI COCKTAIL" PET TALIJANSKIH OPĆINA PROTEKAO
BEZ PREDSTAVNIKA ŽUPANIJSKIH I GRADSKIH VLASTI
Šibenčani zagorčali "Moru okusa"


ŠIBENIK DANAS

 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3