Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
ponedjeljak, 30.6.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  pressing
stella
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 4 od 12

NOVI TRENER ZA GRIPE

U "ŽUTOM" BUBNJU VEĆ JE 17 KUGLICA

Nenad Amanović, Boris Kurtović, Vlado Vanjak, Slavko Trninić, Ivica Burić, Zmago Sagadin, Pino Grdović, Nikša Bavčević, Željko Pavličević, Predrag Kruščić, Petar Bezelj, Jasmin Repeša, Mladen Vušković, Vinko Jelovac, Ante Marović, Miki Starčević i Petar Skansi!

Piše Danijel TRUMBIĆ

Pitanje u Milijunašu bi bilo — što znači ovaj niz? Nekome bi zasigurno trebao joker pitaj publiku ili zovi samo zovi. Ali da vas ne "pilamo" previše, gornji popis ima jedan logičan niz ( i to bez uljeza), a to je — popis trenera Split Croatia osiguranja u razdoblju post-šampionske generacije, dakle, između 1991. i 2003. godine!
Pažljivo smo, više puta kontrolirali redoslijed, ali, eto, čak i svakodnevni kroničar Gripa treba se namučiti dok ih sve poreda. Iz sve toga proizlazi jedna prilično neugodna činjenica: nekada trostruki prvaci Europe su u samo 12 ljeta promijenili — 17 trenera! I nitko od njih nije uspio preživjeti na klupi "žutih" više od sezone i pol ("rekorderi" su Kruščić i Burić).
Ovaj podatak jasno sugerira — ne treba za to biti neki lumen da bi se shvatilo — kako su Gripe lutale bespućima košarkaške zbiljnosti. Opredjeljenje za proizvodnju vlastitih igrača se miješalo se potrebom/željom "proizvodnje" rezultata, novca je kronično manjkalo, pa je, u pravilu, taj koktel znao biti otrovan za skoro sve kromilare "žutog broda".
Osamnaesti, molim! - Petar Skansi je Gripama priskrbio prvu krunu hrvatskoga prvaka, još se čeka njegov nasljednikVećinom su treneri odlazili kao gubitnici, uz rijetke iznimke poput šampiona Skansija, Repeše (četvrtfinalist Suprolige) ili pak osvojenih "utješnih" nagrada u vidu Kupa (Kurtović, Vanjak, Burić i Grdović).
Hoće li se, već jednom, to prekinuti? Novi vjetar s Gripa, osvježenje dolaskom Dina Rađe i Velimira Perasovića, apsolutno je dobra stvar, o tome valjda nitko ne dvoji. Pogotovo oko njihovih stručnih karakteristika. A prvi veliki ispit je upravo — izbor trenera.
Kandidata, pravih i falših, ima naodmet, neki su se i sami preporučivali. Ali, kuglica se, htjeli to ili ne, opet vrti oko lika i djela Pina Grdovića. Zadranin je ovog vikenda boravio u Splitu, razgovarao u subotu navečer i jučer ujutro sa Dinom i Perasom. Sličnu sliku mogli smo i lani vidjeti u ACI-ja, zapravo se svake godine pregovaralo o povratku Grdovića na Gripe. Kako su recentna iskustva loša, točnije, uvijek bi se storija završavala neuspješno, valja uzeti nužnu dozu rezerve u iščekivanju rješenja.
Naši "pouzdani izvori" tvrde - uspjeh je nikada bliže, ali pametnije je sačekati još nekoliko dana, najvažnija "runda" ima se dogoditi u četvrtak, kad se Pino ponovo "zaleti" do Splita.
Zbog čega je sve tako delikatno? Zato jer Grdović nije čovjek sklon pretjeranim kompromisima, za svoje je principe znao žrtvovati i poziciju i novac. Iako mu ni ovako uopće nije bilo loše, u Italiji je dobio trenersku licencu, radio kao individualni trener Gregoru Fučki, Bologna nije Rim, ali i tamo, u ravnoj Emiliji je... dolce vita.
Uglavnom, Grdović je trener koji voli maksimalnu autonomiju u radu i izboru igrača. I nikada nije pristajao na jednogodišnje aranžmane, nego uvijek tražio višegodišnji projekt. Tako će, ne sumnjamo, biti i ovoga puta. A kako je Split, vidjeli ste na početku teksta, mijenjao trenere "kao čarape", ovo je i za Gripe i za Pina stvarna prilika da se napokon napravi jedan dugoročni ciklus. Znamo da je kod obje strane, konačni cilj praktično isti: povratak "žutih" u Euroligu. Samo, treba tek vidjeti hoće li im se i putanja "poklopiti"...
Bilo bi dobro da popis trenera ne dobije neko — 18. ime, nego da se serija zaključi s ovih 17, s obzirom da je Grdović već "unutra". Opet, cijelu priču oko trenera (i igračkih prinova) je nemoguće promatrati izvan konteksta — financija. Novi čelnici su naslijedili dug od skoro 9 milijuna kuna (ta je svota objavljena na Skupštini) i predstavlja apsolutno najteže breme sa kojim se moraju nositi.

   

DANAS U BARCELONI ŽDRIJEB ULEB CUPA

Split, Zadar i Zagreb, tri hrvatska aduta

Među 36 sudionika sedam je nacionalnih prvaka, šest finalista play-offa i još niz uglednih institucija, poput Reala, Milana, Varesea ...

Danas će se u Barceloni obaviti ždrijeb ULEB Cupa košarkaša, a među 36 sudionika su i tri predstavnika Hrvatske — Split Croatia osiguranje, Zadar i Zagreb.
Radi se, zapravo, o kontinentalnoj "Drugoj ligi" (elita je dakako, Euroliga, koja se ždrijeba 7. srpnja u Tel Avivu). Ali i ovo društvo u kojem će se naći Gripe, Jazine i Trnsko, svakako je vrijedno velikog respekta. Jer, tu je 7 nacionalnih prvaka, 6 finalista play-offa i još niz uglednih institucija, nekadašnjih europrvaka, poput Reala Madrid, pa Milana, Varesea...
Uostalom, evo popisa sudionika, prosudite sami: Charleroi, Pepinster (Belgija), Le Mans, Gravelines, Cholet (Francuska), Bamberg, Bonn, Köln, Frankfurt (Njemačka), Ionikos, Makedonikos (Grčka), Split, Zadar, Zagreb (Hrvatska), Siena, Reggio Calabria, Varese, Milano (Italija), Lietuvos Rytas (Litva), Towers, Amsterdam (Nizozemska), Sopot (Poljska), Železnik, Budućnost, C.zvezda (Srbija i Crna Gora), Estudiantes, Girona, Juventot, Alicante, Real Madrid (Španjolska), Kapfenberg (Austrija), Lukoil (Bugarska), Brighton (Engleska), Ventspils (Latvija), Opava (Češka), Hapoel Jeruzalem (Izrael).

D. TRUMBIĆ

 

DVA TJEDNA U SPLITU I JELSI

U školi košarke 250 dječaka

Danas započinje radom Košarkaški kamp HT Mobile Ljeto 2003. u organizaciji KK Split Croatia osiguranje i Škole košarke. U radu Kampa sudjelovat će oko 250 dječaka iz Hrvatske, BiH, Norveške, Engleske, radit će se u tjednim ciklusima, po dva u Splitu i Jelsi. Program će voditi četvorica trenera, a među gostima-demonstratorima najavljena su poznata imena, poput Kukoča, Rađe, Perasovića, Žižića, Grgurevića, Poljaka, Sesara, pa i stručnjaci kao Burić, Kurtović, Vušković... Danas će u 13 sati Kamp biti prezentiran na press-konferenciji.

 
Još u rubrici:
 


IGOR ŠTIMAC U RAZGOVORU ZA PRESSING
Dolazi vrijeme HAJDUKOVE VLADAVINE


MERCATO U POLJUDU
Blatnjak potpisao na tri godine,
Rački deveti napadač u Poljudu


OTVORENO - VJERAN SIMUNIĆ
JE U PROŠLOJ SEZONI USPJEŠNO VODIO KAMEN INGRADA I ZADRA
Neću zvati ministre da mi pronađu posao


PONAJBOLJI SVJETSKI RUKOMETAŠ PETAR METLIČIĆ
ODMARA SE U MIRU SVOGA GRADA
LAKŠE OSVOJIT SVIT NEGO SPLIT


KAKO UHVATITI POVOLJAN VJETAR: GOVORI IVAN KURET
ŠTO VIŠE EURA, TO VIŠE ČVOROVA


TINA ERCEG, GIMNASTIČKI DIJAMANT
Američki san o Ateni


FORMULA 1 - DRAMATIČNO NA NURBURGRINGU
RALFU EUROPA


VATERPOLSKI IZBORNIK ZORAN ROJE NAKON PRIPREMA U SPLITU
Glavni posao tek čeka


KAKO JE ŠARAPOVA ISTISNULA KURNIKOVU IZ SJEĆANJA
MARIJA JE HIT


ATLETSKE NADE KNINJANIN BLAŽ ZELIĆ
Uspon s Promine NA KROV EUROPE


SANJA JOVANOVIĆ ZAOKUPLJENA
SVJETSKIM PRVENSTVOM I ATENOM 2004.
LEĐNO NA OLIMPIJADU


 
Prilozi:
 


Reflektor - četvrtakBurza - petakSpektar - subotaNedjeljna - nedjeljaPomet - nedjelja

 

 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 4/12