Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
ponedjeljak, 30.6.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  pressing
stella
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 3 od 12

OTVORENO - VJERAN SIMUNIĆ
JE U PROŠLOJ SEZONI USPJEŠNO VODIO KAMEN INGRADA I ZADRA

Neću zvati ministre da mi pronađu posao

Povijest se ponavlja, pa bio to Lipik, Čazmatrans, Čakovec, Bahrein, Split, Mosor, Regeneracija Mladost, Posušje, Zrinjski, Hrvatski dragovoljac, Kamen Ingrad i naposlijetku Zadar - Simunić ostvari dobar rezultat, ali opet naprasno ode. Priznaje, ne zna ni sam zašto je došlo do rastanka sa Zadranima. Ali, ne ljuti se, vjeruje da će uskoro prekinuti "godišnji odmor" i, bez pomoći s vrha, naći posao

Piše Blaž DUPLANČIĆ
Snimio Feđa KLARIĆ

Vjeran Simunić trener je čiju su dosadašnju karijeru obilježili brojni uspješni rezultati, ali i naprasni odlasci iz klubova koje je trenirao. Upravo tako bilo je i prošle sezone — počeo je na klupi Kamen Ingrada, da bi tijekom prvog dijela prešao u Zadar s kojim je izborio ostanak u ligi i iz kojega je, pogađate, otišao. Dakle, povijest se ponavlja, pa bio to Lipik, Čazmatrans, Čakovec, Bahrein, Split, Mosor, Regeneracija Mladost, Posušje, Zrinjski, Hrvatski dragovoljac, Kamen Ingrad...
Burno i uspješno — rekao nam je uvodno Vjeran Simunić.
!?
Uvijek sam težio za tim da pomaknem klub s mjesta na kojem sam ga zatekao. Moraš ići naprijed. Svaka momčad ima novih unutarnjih rezervi.
Počnimo s Hrvatskim dragovoljcem. Dobar početak i ružan kraj?
Liga se skraćivala, uzeo sam ga u četvrtom kolu na zadnjem mjestu, a ostavio ga na sedmom. Onda je došlo do nesuglasica između mene i Spajića. Krivi spoj zbog trećih osoba.

Njegova sudbina borba za ostanak

Tko tebe Kamenom...?
Već tri ljeta proživljavam užase, borbu za ostanak do posljednjeg kola, najprije sa Zrinskim, pa s Kamenom kroz kvalifikacije i sada sa Zadrom do posljednjeg kola. I još sam u međuvremenu imao Dragovoljca gdje je također bilo burno. I, gledajte, onda odem od Spajića, već imam posao u Posušju i zove te Zec, smijeni Magića, imaš posao... U istom tjednu sam vodio "dragovoljce" i Kamena. Mijenjanje predsjednika učvršćuje me kao trenera. Sigurno je da sam jači trener nakon Spajića, Zeca i Sinovčića, nego da ih nisam prošao. Teško je tu stalno "plivati", biti svoj, a nikomu se ne zamjeriti. Dovoljno sam se iskalio i uopće se ne bojim posla u nekom novom klubu...
... koji će vas se sjetiti tek kad bude na posljednjem mjestu?
Tako ispada. Lani sam krenuo s Kamenom. Ovu sezonu nisam krenuo ni s jednim klubom, što ne znači da svaki dan neću dobiti neki poziv. Svjesno sam malo duže ostao na odmoru, jer sam imao i zdravstvenih problema. Ali, profesionalac sam i već sad mi počinje raditi onaj "trenerski živac".
Početkom prošle sezone krenuli su rezultati, ali i pritisak u Velikoj?
Krenuo sam u sezonu fantastično, ostao 0:0 s Hajdukom u Splitu i to su jedini bodovi Hajduku uzeti u Poljudu. Nakon toga sam naprasno otišao. Moj ego je takav, volim se dokazivati. Malo je falilo i pred kraj prvenstva da se iz Zadra preselim u Cibaliu kad je otišao Mile Petković, ali promijeniti tri kluba u sezoni bilo bi ipak previše. Imao sam poziv iz Vinkovaca i mogao sam otići. Vidite do čega sad dođe, Zadar vrati trenera Mršića i sad misliš što ja to nisam prije napravio.

Najvažniji je red u svlačionici

Četvrto kolo, tad se još nije znalo da će Zadar biti zadnji, vi igrate u Poljudu i nakon utakmice izjavljujete: "Da sam ovu izgubio, više ne bih bio trener Kamena"?
Znajući predsjednika Vladu Zeca, to sam malo iskarikirao. Eto, rečem što ne mislim. Ja sam imao čvrst ugovor, mene Zec nije prevario. Ja bih sigurno bio isplaćen do ovog mjeseca, dakle financijski sam strašno izgubio. Previše sam se potrošio da bi se momčad iskristalizirala i krenula u novo prvenstvo. Morate znati da je ona danas nedirnuta. Sad ih trenira Tomljenović, koji nije ništa odustao od sustava koji sam ja izgradio i meni je danas drago pogledati Kamena i vidjeti kako to izgleda, moje djelo.
Tada ste izjavili da ćete od Rendulića napraviti novog Jarnija?
Da, ali... Čekajte, čekajte, je li Popović bio u mirovini kada sam ja došao? Je li ga Magić maknuo? Ja sam ga vratio! A, je li danas glavni igrač i kapetan momčadi? Zecu sad nije drago, nekidan se ljutio kako ja sad spominjem Kamen. Ali, to je u mojoj sezoni, u kojoj sam trenirao njih i Zadra. Mene su se igrači Kamena sjetili i zvali me na feštu. I Zekić, pa Rendulić, Popović, Galinović, svi pitaju što će biti sa mnom.
Kakve koristi imate od toga?
Možda sam malo i romantičar, ali meni je drago da sam s igračima u takvim odnosima. Sad u Zadru nemaš igrača koji je bio na mene ljut, makar da je sjedio na tribinama ili na klupi. Kad dođem u neki klub, hoću prvo napraviti atmosferu u svlačionici da na teren izađemo i ginemo zajedno. Poslije pobjede želim da svi dođu u svlačionicu. Svih 25 igrača. To prepozna publika pa plješće, onda to prepoznaju novinari pa pišu o tome dobro, ali možda se to nekome i ne sviđa. Kad se sjetim samo Čakovca...

U Čakovcu bio previše prčevit

Tamo ste morali otići, netko drugi ih je uveo u Prvu ligu
Je, ali tog drugog su odmah smijenili i odmah su doveli Lončarevića, znači to je bio paravan da me se smijeni. Igrači su isto na kraju prvenstva na majice napisali "Hvala ti Vjerane". To je to, sad ja ne mogu kao Špaco pljuvati u pjat iz kojega jedem, da ja sad govorim sve su mafijaši. Ja to neću reći, možda sam i ja u nekim trenucima, kao u Čakovcu, bio previše prčevit, ignorirao neke "male" ljude. Mislim, izgledaju "mali", ali ti ga "spuste". Tako nisam završio sezonu, a mogao sam sebi upisati ulazak u Prvu ligu, nakon što sam imao deset pobjeda za redom i odradio 90 posto posla.
Fali li vam europski izazov?
Ne bih htio govoriti protiv nekih kolega, ali ja bih volio voditi klubove poput Osijeka, Rijeke, Slaven Belupa, Zagreba, Varteksa... Tu bih sigurno našao motiv da napadnem sam vrh.
Ne možete napasti vrh, ako usred prvenstva preuzimate klub koji je posljednji na ljestvici?
Greška je možda bila i u meni, kad pogledam Kamena, ali Zadar je bio izazov. Kolege su mi govorile nećeš uspjeti, to je najgora momčad. Ali ja sam tu pronašao motiv i napadao šesto mjesto. Da mi nisu otišli Butić, Mikulić, Gondžić i Nedić, vjerujem da bih ušao u ligu 6.

Skakanje u more došlo spontano

Što je značilo skakanje u more nakon Osijeka?
Toliko nam je bila bitna pobjeda nad Osijekom da je i skakanje u more došlo spontano. Puno puta mi je utakmica značila život. Još ova, još ova... Uvijek sam gledao jednu po jednu utakmicu i sad sa Zadrom čupao bodove u Zagrebu, Vinkovcima, Koprivnici, pa Rijeku još dok je bio Kranjčar... Meni govore vaše kolege ajde napravi plan. A, di ću napravit Hajduk - Kamen Ingrad 0:0, 19. kolovoza prošle godine - Zoran Vulić i Vjeran Simunićplan? Igram sad s Varteksom, Dinamom..., a imam samo dva boda. Idem jednu po jednu utakmicu do rezultata.
Bilo je i neugodnih poraza?
Došlo je do osipanja momčadi. Nekim igračima smo prerano nagovijestili odlazak. Tada se događalo da drugo poluvrijeme već čuvaš i odmaraš igrače za slijedeću utakmicu.
Usporedba 0:7 poraza od Rijeke sa lanjskih 0:5 u Splitu vodeći Kamena?
Usporedba stoji. Apsolutno! Tu smo utakmicu svjesno izgubili, jer nas je u sljedećem kolu čekala odlučujuća protiv Rijeke, koju smo dobili sa 2:0.
Svjesno ste izgubili?
Reći ću ovako, imali smo u Zadru šest-sedam igrača i od kojih je trebalo napraviti miks i ostati u ligi. Sjetite se utakmice s Dinamom kad nam je igralo osam juniora. Govorili su nam da smo lažirali, ali nismo. Mi smo samo izgubili utakmicu. Pa opet, ovdje s Hajdukom smo stavili nekolicinu juniora i izgubili 0:4. Jednostavno, Zadar je morao na taj način ostati u ligi. Pa i pod cijenu bolnih poraza. Na kraju je ipak najbitniji zbroj bodova, a ne gol-razlika. Bilo je masu problema, ali uspjeh mi je time još draži.

Sam svoj majstor

Najviše problema bilo je nakon poraza od Šibenika.
Je. Meni je žao što je Šibenik ispao iz lige. Koliko mi je bilo žao, toliko mi je bilo i drago da su nas dobili, jer sam znao da ćemo mi ostati u ligi. Na kraju su oni ispali i ta pobjeda im je bila uzaludna. Vjerujem da je ta utakmica izgubljena u normalnoj borbi, iako je ocrnjena kao ovakva, onakva...
Iskreno, još mi nije jasno zašto ste otišli iz Zadra?
Ni meni još nije jasno.
Možda su upravi smetali ti visoki porazi?
Ne, ne vjerujem da je to. Vjerojatno je ovo bilo i prije planirano. Uprava je imala svoje viđenje, a ionako smo bili dogovorili samo do kraja sezone.
Prihvaćate li savjete drugih trenera?
Sviđa mi se Katalinić. Ivić mi je bio kao otac, žao mi je što nikad s njim nisam radio, osim kao igrač. Zapravo, nikad nisam imao pomoćnika, niti sam ikada radio kao pomoćnik nekome drugome. Sve sam radio sam, išao ligu po ligu prema naprijed.
I sad ste prvi put u karijeri "na godišnjem odmoru"?
Bit ću malo zločest pa ću reći da klubovi na početku sezone lakše uzimaju trenera i neiskusnog i preko veze... Misle, ima vremena, smijenit ćemo ga. Kasnije kad gori pod nogama imaju šansu oni koji znaju. Katalinić je izjavio da imao ti rezultat ili ne, zasiti te se svak. Nisam sklon tome da bih trebao zvati nekog ministra da mi nađe posao. Bio sam prema anketi među četiri trenera po osvojenim bodovima u Hrvatskoj. Sad se okrećem novoj sezoni, novim planovima...

   

Momčad za vrh

"S ovom momčadi bih išao na sam vrh", sastavio nam je Vjeran naj-sastav od svih igrača koje je dosad trenirao. Sustav igre je 3-4-1-2, a u sastavu su: Galinović — S. Petrović, A. Petrović, Gusić — Surać (Bešlić), Lalić, Kralj, Rendulić — Popović — Zekić, Blatnjak. U alternativi bi bili Fumić, Petričević, Medvid, Huljev, Jerković, Hrgović, Bisaku...

 
Još u rubrici:
 


IGOR ŠTIMAC U RAZGOVORU ZA PRESSING
Dolazi vrijeme HAJDUKOVE VLADAVINE


MERCATO U POLJUDU
Blatnjak potpisao na tri godine,
Rački deveti napadač u Poljudu


NOVI TRENER ZA GRIPE
U "ŽUTOM" BUBNJU VEĆ JE 17 KUGLICA


PONAJBOLJI SVJETSKI RUKOMETAŠ PETAR METLIČIĆ
ODMARA SE U MIRU SVOGA GRADA
LAKŠE OSVOJIT SVIT NEGO SPLIT


KAKO UHVATITI POVOLJAN VJETAR: GOVORI IVAN KURET
ŠTO VIŠE EURA, TO VIŠE ČVOROVA


TINA ERCEG, GIMNASTIČKI DIJAMANT
Američki san o Ateni


FORMULA 1 - DRAMATIČNO NA NURBURGRINGU
RALFU EUROPA


VATERPOLSKI IZBORNIK ZORAN ROJE NAKON PRIPREMA U SPLITU
Glavni posao tek čeka


KAKO JE ŠARAPOVA ISTISNULA KURNIKOVU IZ SJEĆANJA
MARIJA JE HIT


ATLETSKE NADE KNINJANIN BLAŽ ZELIĆ
Uspon s Promine NA KROV EUROPE


SANJA JOVANOVIĆ ZAOKUPLJENA
SVJETSKIM PRVENSTVOM I ATENOM 2004.
LEĐNO NA OLIMPIJADU


 
Prilozi:
 


Reflektor - četvrtakBurza - petakSpektar - subotaNedjeljna - nedjeljaPomet - nedjelja

 

 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 3/12