Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
ponedjeljak, 30.6.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  pressing
stella
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 6

PREMIJER IVICA RAČAN OTVARA NAJZAHTJEVNIJU DIONICU AUTOCESTE

Od danas Dalmacija bliža Zagrebu

ZADAR — Došao je i taj dan, dan od kojeg će Dalmacija biti bliže Zagrebu i Europi. Ponedjeljak 30. lipnja 2003. godine je još prije dvije godine označen rokom za dovršenje najzahtjevnije dionice na autocesti prema Dalmaciji. Premijer Ivica Račan je to obećanje izrekao u ranu jesen 2001. godine kad je promovirana ideja o ubrzanoj gradnji autoceste po formuli tri puta tri puta tri (za tri godine za tri sata od Zagreba do Splita za tri milijarde tadašnjih maraka).
I cjenik je tu...U to vrijeme Tunel "Sveti Rok" je bio već dvije godine probijen a trebalo ga je dovršiti, Bechtel je po ranije zaključenom ugovoru počeo probijati trasu autoceste od Bosiljeva prema Ogulinu i Maloj Kapeli. U biti je bila definirana izgradnja autoceste kroz Liku, a nije bio riješen spoj prema prokopanom tunelu kroz Velebit, dok je onih dvadesetak kilometara trase oko Zadra, za koje je zemljane radove izvela neplaćena "Rojsova inženjerija", čekalo na nastavak radova još od 1998. godine. Kad su na temelju međunarodnih natječaja sklopljeni ugovori s domaćim izvođačima radova koji su obećali puštanje u promet prvih dionica vezanih uz velebitski tunel, sve je još djelovalo kao politička kampanja. Veliki dio vremena otad je protekao u besplodnim raspravama o realnosti dostizanja rokova koji su proglašeni prije svega političkim. No prije svega se radilo o poštovanju ugovornih obveza i o potrebi da se već izgrađeno stavi u funkciju. Bez inzistiranja na rokovima dogodilo bi se da Tunel "Sveti Rok" bude samo jedna skupa rupa u Velebitu bez poveznice na ceste. A osim toga po Naplatne kućice su spremnemodelu financiranja izgradnje autocesta svaki prihod od naplate cestarina je dragocjen. Zato se krenulo u ubrzanu gradnju autoceste preko Velebita i spojne ceste prema Udbini. Tih osamdesetak kilometara nove prometnice (61 autoceste i 18 brze ceste) skratit će put iz Zagreba prema sjevernoj Dalmaciji za oko 45 minuta, ovisno o odredištu.
Ovo je tek trećina posla, istina najteža zbog vrlo teškog terena, najkraćih rokova a tome su pridodani i ekstremni vremenski uvjeti. Dogodine u isto ovo vrijeme za promet treba biti spremno još 177 kilometara autoceste kroz Liku i Dalmaciju, a naredne godine preostalih 50 kilometara, uključujući i Tunel "Mala Kapela". Jer tek dovršenjem cijele autoceste do čvorišta Bisko, koje je 386 kilometara od Zagreba, bit će ostvaren plan o gradnji autoceste za tri godine.

Edvard ŠPRLJAN
   

Na autocestu nakon svečanosti

Predviđeno je da svečanost otvaranja autoceste koja spaja Dalmaciju i Liku završi iza 15 sati, no to ne znači da će u isto vrijeme biti slobodna za promet. Cestari, naime, moraju provjeriti duž cijele trase jesu li sva vozila i sudionici svečanosti otišli jer tek kad je autocesta prazna može krenuti slobodan promet. Prvi dan neće biti naplate cestarine, a od 1. srpnja, kako je i naznačeno na naplatnim kućicama, od Gornje Ploče do Zadra 2 cestarina za osobno vozilo je 20 kuna.

Narodna fešta u Zadru

Svečanost otvaranja spojne ceste od Udbine do Gornje Ploče i dalje autoceste do čvorišta Zadar 2 počet će okupljanjem na brzoj cesti kod Udbine, u 11.30 sati. Predviđa se stvaranje duge kolone koja kreće novom cestom u 12, a već u 13 sati stiže na krajnju točku, odnosno na Zadar 2. Protokol predviđa da dionicu otvori premijer Ivica Račan, a otvaranju će biti nazočni predsjednik RH Stipe Mesić i predsjednik Sabora Zlatko Tomčić. Njih će na Zadru 2, gdje će biti upriličena svečanost, dočekati zadarski župan Šime Prtenjača i gradonačelnik Božidar Kalmeta, predsjednik Uprave HAC-a Stanko Kovač te zadarski nadbiskup Ivan Prenđa koji će blagosloviti novu cestu.
U Zadru će navečer, u organizaciji Vlade, biti organiziran veliki koncert i narodna fešta povodom otvaranja autoceste.

 
Još u rubrici:
 


NA ŠIPANU S RADOM POČELA MEĐUNARODNA LJETNA ŠKOLA
U klupe sjelo 150 političara i diplomata


ZADNJI LIPANJSKI TJEDAN NAJAVIO VEĆI VAL GOSTIJU IZ INOZEMSTVA
U prvim danima srpnja - 300 tisuća turista


PROCES U SLUČAJU PAULIN DVORA BLIŽI SE KRAJU
PRED SUDOM U OSIJEKU
Ključni svjedoci ne sjećaju se ničega


IAKO NAJAVLJEN, PREKID VATRE NIJE SE DOGODIO U NEDJELJU
Primirje odgođeno radi
međupalestinskog dogovora


SAVEZNIČKE SNAGE U IRAKU SUOČAVAJU SE SA SVE VEĆIM OTPOROM
Američki položaj napadnut ručnim bacačem,
Britanci blokirani u Basri


 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/6