Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
ponedjeljak, 30.6.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  pressing
stella
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

TOMO BOLOTIN JOŠ SAMO DANAS PREDSJEDNIK UPRAVE SPLITSKE BANKE

Odlazim s ponosom

Splitska je banka postala jedna od respektabilnijih srednjoeuropskih banaka, o čemu svjedoči višestruki rast te dva puta prodaja na međunarodnom tržištu kapitala uz cijenu bančine dionice preko tri puta veću od nominalne

Piše Ljubica VUKO

Odzvonilo igri s tuđim novcem, bio je naziv prvog intervjua Tome Bolotina, i to Slobodnoj Dalmaciji u svibnju 1996. godine, nakon što je stupio na dužnost rukovoditelja Splitske banke u sanaciji. Danas, 30. lipnja 2003., Splitskoj banci pripaja se HVB Croatia te će od utorka nova banka u vlasništvu Bank Austria Creditanstalt (BACA) poslovati pod imenom Splitska banka, članica HVB Grupe. Bolotin, pak, odlazi iz Splitske banke i napušta mjesto predsjednika Uprave pa je to povod i za njegovu zadnju riječ na toj funkciji.
U Splitskoj ste banci proveli više od 7 godina. Došli ste za sanacijskog rukovoditelja, a odlazite nakon što je ozdravljena banka promijenila već dva ugledna vlasnika. Ima li išta što biste s današnjim iskustvom uradili drukčije u vođenju Splitske banke?
Tomo Bolotin: Dok pokazujete dobre rezultate, nema problema bilo s kojim vlasnikom, a posebice sa strancemTijekom moja dva mandata utrošio sam značajan dio svoga života i zdravlja u Splitskoj banci prošavši pored profesije samo Splitu specifične "bure i oluje" te nakon što je Banka postala jedna od respektabilnijih srednjoeuropskih banaka, s ponosom odlazim. Ne samo da smo se potvrdili kroz višestruki rast i fantastične parametre uspješnosti, nego smo se dva puta okušali na međunarodnom tržištu kapitala dostigavši cijenu bančine dionice preko tri puta veću od nominalne. Sjetite se napada na Banku i moju osobu, kao i izražavanja sumnji u bančinu vrijednost!
Imao sam sreću već u mojim 30-im godinama života okušati inozemstvo i stjecati međunarodno iskustvo. To mi je uvelike pomoglo u ovom projektu Splitske banke, kojemu je uistinu trebao vođa, ali onaj koji će timskim radom stvoriti sustav koji uspješno funkcionira. Očito mi smo to uspjeli! Donosili smo najbolje odluke u vremenu u kojem smo morali odlučivati te danas ne vidim krucijalne stvari koje bih puno drukčije rješavao.
Kako je raditi za stranog vlasnika koji očekuje dobit, a za klijente imati ne baš osobito bogate građane, niti osobito profitabilna poduzeća?
Strani investitor je došao na naš tržišni prostor zbog očekivane veće stope rasta nego u svojoj zemlji, a time i veće zarade. Europske zemlje u današnje vrijeme rastom bruto domaćeg proizvoda stagniraju, ili im se događaju čak negativne stope, dok u našem dijelu Europe, tzv. Nove Europe, rast je intenzivniji i analogno rezultati su bolji. Dok je tako, dakle, dok pokazujete dobre rezultate, onda nema problema bilo s kojim vlasnikom, a posebice sa strancem.
Guverner HNB-a dr. Rohatinski upozorava na ranjivost financijskog sustava. Kakva je Vaša ocjena tog sustava, pogotovo njegova bankarskog dijela?
Naš financijski sustav karakterizira bankocentričnost, jer je tržište financijskog kapitala tek u povojima. Dakle, bankarski sustav koji je u proteklih nekoliko godina već strukturiran, konsolidiran i pretežito privatiziran od jakih europskih bankarskih grupa predstavlja gro financijskog sustava. Već sam isticao javno da je bankarstvo najbolji dio društva u našoj mladoj državi te nema govora o ranjivosti, to je zaista preoštar termin. Stoga u najboljoj namjeri plediram na relevantne državne dužnosnike da se suzdrže javno govoriti o stvarima koje treba raspravljati u "četiri zida", te poduzimaju najbolje korake potrebite za stabilnost u zemlji uopće. Psihologija je vrlo nepredvidiva i ako ste nedovoljno oprezni, događa se svašta (prisjetimo se samo izjava službenih osoba vezano za aferu Riječka banka i "igranjem" sličnostima u Privrednoj i Splitskoj banci).
Gdje na bankarskoj sceni vidite Splitsku banku, članicu HVB Grupe u doglednoj budućnosti?
Splitska banka novim projektom izlazi iz snažne regionalne na nacionalnu scenu. Očekujem da se bori kao jaka treća banka za drugu poziciju u hijerarhiji hrvatskih banaka. Kvaliteta i snaga koju novoj Upravi predajemo u naslijeđe su dragocjeni te očekujem da će nova ekipa smoći znanja i mudrosti i za jači projekt. To im iskreno želimo moji kolege iz Uprave koji zajedno sa mnom napuštaju banku i ja.
Pripajanje HVB Croatia Splitskoj banci u informatičkom sustavu donijelo je u hodu više problema te zbog gužvi na šalterima izazvalo nezadovoljstvo građana. Je li tome konačno kraj?
Najtoplije se nadam.

   

NOVI LJUDI ZA NOVI PROJEKT

Uspjeli ste postići da HVB umjesto svog uobičajenog prefiksa i imena zemlje prihvati ime Splitske banke za novu banku, ali Vi ipak odlazite. Gdje ćete sada? Ostajete li u bankarstvu?
Prije preuzimanja Splitske banke BACA, članica HVB Grupe napravila je vrlo temeljito evaluaciju Banke, a onda po preuzimanju još dvostruko provjerila sve u kristale. Utvrdivši da je Banka puno kvalitetnija nego što su smatrali tijekom preuzimanja, slijedili su i naše sugestije i zadržali ime, što naravno znači puno, puno, više od samog naziva Banke.
Ipak odlazim, jer sam tako zaključio. U skladu s prijeđenim putem u životu valjalo je usporiti. Novi projekt, smatrao sam, treba nove ljude, ja ću pokušati uživati u manje intenzivnom poslu, a razliku u odnosu na dosadašnje podijeliti sa svojom obitelji i samim sobom. Ipak, na određeni način ostat ću vezan uz bankarstvo!

 
Još u rubrici:
 


U ČETVRTAK, U HRVATSKOJ GOSPODARSKOJ KOMORI
Forum hrvatskih i turskih gospodarstvenika


ZBOG POVEĆANJA OSNOVNE MJESEČNE PRETPLATE
Deutsche Telekom planira uvođenje
novih tarifa


 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3