Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
ponedjeljak, 30.6.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  pressing
stella
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 2

ŠESTI FESTIVAL IZVORNE DOMAĆE PJESME I LJEPOTE
IVANJSKE NOĆI U RADOŠIĆU

Mala moja, kako
možeš prispavati sama? Ooooj!

Oko 40 izvođača, guslara, diplara, izredalo se pred oko 3000 posjetitelja u Radošiću na velikoj smotri pod nazivom "Curo mala, lipo li je doći u Radošić na Ivanjske noći"

Piše Igor CAKTAŠ
Snimke Joško ŠUPIĆ

Gange, rere i ojkavice pjevalo se cijelu večer"Mala moja, ubila te tama, kako možeš prispavati sama? Oooooj!"
Odjekivala je tako ojkavica iz tame na radošićkim livadama tijekom "6. festivala izvorne domaće pjesme i ljepote Ivanjske noći", što je u organizaciji mjesnoga KUD-a Ognjište u subotu navečer održan na terenima tvrtke Bik commerce, vlasnika Bože Škopljanca, u zaseoku Škopljanci u Radošiću.
Oko 40 izvođača; pjevačkih grupa, KUD-ova, guslara, diplara, izredalo se pred reflektorima na pozornici pred oko 3000 gledatelja. "Curo mala, lipo li je doći u Radošić na Ivanjske noći!", slogan je pod kojim se i ove godine održala prezentacija neugaslog folklora. Gangu, reru i ojkavicu u izvedbi majstora narodne pjesme pristiglih iz cijele Zagore, mijenjali su narodni plesovi i umjetnički ozbiljne izvedbe poput onih KUD-ova Brodosplit i Sedam Kaštela iz Kaštel Gomilice. Unatoč trudu izvođača, koji je publika popratila pljeskom, najviše navijanja i interesa pobudilo je 15 kandidatkinja za Miss Razna narodna kola izazvala su pažnju brojne publikeDalmatinske zagore, od kojih će se najljepša natjecati za Miss Dalmacije.
Prošlogodišnja Miss Dalmatinske zagore Ivana Labrović iz Visoke kod Unešića, krunu najljepše predala je na kraju pobjednici, plavokosoj Martini Kažmir iz Trilja, koja je za vrijeme proglašenja blistala kao da je postala barenko Miss Hrvatske ili Europe. Blistale su i ostale djevojke, koje su se najviše svidjele žiriju, kojim je predsjedala Blanka Čapalija, vlasnica licencije za izbor Miss Dalmacije. Titulu druge pratilje ponijela je Danijela Muštra iz Segeta Gornjega, prva je pratilja Ivana Jakus iz Vrsina, Irena Topić iz Splita je Miss fotogeničnosti, a nagradu publike je ponijela Ivana Dragičević iz Povlja.
Počelo je žestoko, oko 20 sati navečer, unatoč grmljavini i prijetećim oblacima, zavrtjelo se desetak janjaca i odojaka, zamirisalo je na daleko pečeno meso. Gangalo se, ojkalo, reralo i diplilo u okolnim šumarcima prije izlaska na pozornicu, "brusila" se grla kršnih brkatih pjevača, koji su narodne nošnje upotpunjavali i modnim detaljima: Levis rebatinkaIvana Dragičević, Danijela Muštra, Martina Kažmir, Ivana Jakus i Irena Topić proglašene su najljepšimama i La coste majicama. Svijet od puste žestine pjesme nije razumio puno riječi, jer kad bi vodeći pjevač "odvalio" par stihova, priskočili bi nemilice ostali pa je neupućena publika mislila da se, nedajbože, radi o izumrlim narječjima koja su vrijedna sama po sebi i kad se ni riječi ne razumije.
Ojkavica KUD-a Zvona Zagore iz Mirlović Zagore i naročito pjesma guslara Dane Jukića mnogima je bila jasnija, jer je Dane na pozornici pjevao ono što je svima poznato, upućujući ipak i nedvosmislenu političku poruku, jer Bože moj, i guslari znaju da je krenula predizborna kampanja!
"Otkad nema Franje, našeg ćaće,
skuplji benzin nego naše plaće!"
Pjevao je Dane i o tome da je "skuplja struja, telefon i voda", ali i "da nam zbog srbijanske laži Europa Gotovinu traži".
Izmjenjujući se s tako nadahnutim izvođačima, kandidatkinje za Miss izlazile su triput prije Miss Dalmatinske zagore Martina Kažmirkonačne odluke žirija. Najprije su se predstavile plesnim izlazom u dnevnoj odjeći, u koreografiji dugonoge Tanje Tafre, best fotomodela Dalmacije, a potom u kupaćim kostimima te na kraju bosonoge u narodnim nošnjama. Kad je obznanjena odluka žirija, u publici je bilo negodovanja, naročito među brojnim Dugopoljcima, jer ni jedna od njihovih triju kandidatkinja: Jelena Balić, Antonija Đuderija i Branka Đuderija, nije prošla među pet najljepših. Ma, ipak su svi brzo zaboravili na ljutnju, zaključivši da je baš njihova cura najljepša, pa nek sto žirija priča što god hoće, a za revanš su i dogodine Ivanjske noći!

 
Još u rubrici:
 


PROCJENJUJU SE ŠTETE U MALOSTONSKOM ZALJEVU NAKON PLIMNOG VALA
Školjkaši, prijavite štetu!


 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/2