Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
subota, 28.6.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  sd magazin
pomet
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 3 od 8

U STAROME GRADU
URUŠENO 60 METARA ZIDA I POPLAVLJENI BROJNI OBJEKTI

Plimni val nosio sve pred sobom

Starogradska riva pod morem         Snimio Srećko DELIĆSTARI GRAD — Veliki plimni val što je u petak ujutro, nešto poslije šest sati, zapljusnuo starogradsku rivu, pa čak i šire područje parka Vorba, žiteljima je ovoga drevnoga grada nanio iznimno velike štete. Očevici tvrde da su mjesto zapljusnula zapravo dva vala: prvi nešto manji, a potom veći visine oko 1,30 m, koji je nosio sve pred sobom. Automobilima, kontejnerima, stolovima i stolicama more se poigravalo kao s igračkama, tako da će oko saniranja posljedica biti doista puno posla.
Od Viska Haladića, gradoPlimni val za sobom je povukao gotovo 60 metara zida koji se potom srušio u kanalnačelnika Staroga Grada, doznajemo da su mnogi ugostiteljski lokali, trgovine, prostorije Turističke zajednice, pa i obiteljske kuće, doslovno poplavljeni. More je tako ugrozilo ne samo predjele oko rive, što se znalo događati i prije, otprilike svakih desetak godina, nego i Tvrdalj, Šiberiju, pa i park Vorbu. Naime, tamo je plimni val pri povlačenju za sobom povukao gotovo 60 metara zida, visokoga više od 2 metra, nakon čega se zid srušio u kanal. Sve se to, kaže on, mora popraviti, tako da već sada na terenu rade ekipe Komunalnog poduzeća Stari Grad, dok obrtnici i ostali građani sami spašavaju što se spasiti da.
Gradonačelnik će, kako je iznio, prema Županiji splitsko-dalmatinskoj po hitnom postupku uputiti zahtjev za proglašenje elementarne nepogode, jer Starograđanima ovo nije jedino Cijeli niz ugostiteljskih objekata, trgovina i obiteljskih kuća je poplavljenstradavanje ove godine. Njihove poljoprivredne kulture su najprije stradale u velikim hladnoćama, a onda su ih pogodile suše. Sretna je, međutim, okolnost da su prije desetak dana uspješno okončani projekti sanacije obalnog zida i rekonstrukcije kolektora na dionici od kuće Aviani do Trga Tvrdalj, jer bi se, možda, čitav taj dio rive nakon ove nepogode bio našao u moru.

M. CRNČEVIĆ
   

MORE METAR IZNAD KOLONA

— Nakon manjeg plimnog vala, uslijedio je veći, kakvog Starograđani do sada nisu vidjeli. Bio je visok čak oko jednog metra iznad kolona, što je bilo doista strašno, a doslovno je presložio vozila na Trgu Stjepana Radića, među kojima i mog golfa. To nije bilo sve, jer mi je uskoro poplavljena i kuća — rekao nam je Nikša Jurić (42), komunalni redar, kojemu je more učinilo štetu od barem 10.000 kuna. Ništa bolje nisu prošli ni njegovi susjedi Berta Kovačević, Nikola Šimunović, Mario Račić, Miro Carić...


U MALOSTONSKOM ZALJEVU STRADALA UZGAJALIŠTA KAMENICA I DAGNJI

Pometeno uzgajalište školjaka

STON — Kao posljedica olujnog nevremena koje je zahvatilo stonsko područje u petak od 7.30 do 9 sati došlo je do velikog plimnog vala u Malostonskom zaljevu. Nakon povlačenja goleme vodene mase, jake morske struje doslovno su pomele uzgajalište školjaka u akvatoriju od Malog Stona do ponta Nedilje kod Stonske Dube u dužini od oko šest nautičkih milja.
Prema prvim pocjenama, radi se o velikoj materijalnoj šteti s nesagledivim posljedicama, jer su uz uništenje znatnih količina konzumnih kamenica i dagnji te oštećenja naprava za uzgoj pomaknuti i pokidani kolektori za prihvat mlađi, čime je dovedena u pitanje reprodukcija školjaka u ovdašnjim uzgajalištima.
Prema riječima predsjednika Ceha za ribarstvo i marikulturu pri Obrtničkoj komori Dubrovačko-neretvanske županije Antuna Pavlovića, sazvana je izvanredna sjednica sekcije uzgajivača školjaka u Malostonskom zaljevu s koje će se od nadležnih tijela Državne uprave zatražiti pomoć u sanaciji nastale štete koja se još utvrđuje.

M. ESSERT
   

METEOROLOG dr. MILAN HODŽIĆ O UZROCIMA NASTANKA PLIMNOG VALA

Starome Gradu se dogodila šćiga

SPLIT — Stručno objašnjenje nastanka iznenadnoga plimnog vala u Starogradskom zaljevu potražili smo kod dr. Milana Hodžića, načelnika splitskog Odjela za pomorsku meteorologiju, koji se bavio sličnom pojavom još prije 25 Milan Hodžićgodina u Veloj Luci, kada je nagli porast razine mora prouzrokovao velike štete:
— U Starom Gradu na Hvaru u petak ujutro došlo je do pojave slobodne zaljevske oscilacije - seše ili šćige, kako je još poznata u narodnom govoru. Ona nastaje pomicanjem atmosferskog poremećaja, odnosno ciklonalnog vrtloga iznad jadranskog područja — kaže dr. Hodžić i dodaje:
— Preliminarnom meteorološkom analizom pokazalo se da je tijekom noći između četvrtka i petka hladna fronta sa sjevera Europe stigla na sjeverni Jadran gdje je uzrokovala stvaranje ciklone. Od 5.30 do 8.30 sati atmosferski poremećaj je prešao preko područja srednjeg Jadrana, a upravo u tom razdoblju je plimni val zapljusnuo rivu antičkog Pharosa. Prema našim saznanjima, slična pojava zabilježena je u petak i u Veloj Luci, ali u puno manjem opsegu — ističe prvi čovjek Odjela za pomorsku meteorologiju iz Splita.

G. ZUBČIĆ

 

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE I ŠUMARSTVA U PONEDJELJAK ĆE OBJAVITI REZULTATE POZIVNOG NATJEČAJA

Stiglo 13 ponuda za otkup pšenice

ZAGREB — Na pozivni natječaj Ministarstva poljoprivrede i šumarstva za otkup seljačke pšenice roda 2003. godine pristiglo je ukupno 13 ponuda, koje su javno otvorene u petak. Uvjete natječaja zadovoljilo je deset ponuđača, čije se ponude odnose na devet županija, dok tri ponuđača nisu ponudila otkup svih procijenjenih količina na području županije za koju su se javili.
Svi ponuđači ponudili su minimalnu otkupnu cijenu traženu natječajem od 1 kune za kilogram pšenice standardne kvalitete, te rokove plaćanja uglavnom 30 dana od obračuna.
Zamjenik ministra poljoprivrede Tomislav Ledić najavio je da će posebno povjerenstvo još provjeriti korektnost i kompletnost ponuda, te će u ponedjeljak objaviti rezultate. Sa žaljenjem je konstatirao da se za županiju u kojoj se očekuje najveće količine pšenice, Osječko-baranjsku, nije javio niti jedan ponuđač, dok za drugu županiji po očekivanoj količini, Vukovarsko-srijemsku, nijedna ponuda nije valjana. U ponedjeljak će za županije za koje nisu stigle ponude (uz spomenute dvije još Istarska i Požeško-slavonska) biti ponovljen natječaj.
Valjane su ponude uputili virovitička "Zea" za Virovitičko-podravsku županiju, "Žitoproizvod" za Karlovačku županiju, "Čakovečki mlinovi" za Međimursku i za Varaždinsku županiju, "Agrokor trgovina" za Zagrebačku, "Podravka" za Koprivničko-križevačku županiju, "Plodinec" iz V. Gorice za Sisačko-moslavačku županiju, "Granolio" za Brodsko-posavsku i za Bjelovarsko-bilogorsku, te "Ljudevit Posavski" za Sisačko-moslavačku županiju.
Nevaljane su ponude uputili "Agrokor" i "Finagra" za otkup pšenice u Vukovarsko-srijemskoj, te suhopoljska "Diba" za Virovitičko-podravsku županiju.

M. BRNIĆ
 
Još u rubrici:
 


PREDSJEDNIK REPUBLIKE STJEPAN MESIĆ U PAZINU
POSJETIO TVRTKU "KAMEN"
Što bi bilo od civilizacije da su stari Grci zatvorili kamenolome?


DODIJELJENE NAGRADE TURISTIČKIM MJESTIMA KOJA SU SE NAJBOLJE PRIPREMILA ZA PRIHVAT GOSTIJU
Opatija, Brela i Rabac-Labin najbolji domaćini predsezone


NA SUĐENJU SLOBODANU MILOŠEVIĆU SVJEDOČIO IMRA AGOTIĆ
JNA je izigrala sve dogovore o evakuaciji vukovarskih ranjenika


ZASTUPNICI RASPRAVLJALI O IZVJEŠĆU O IZVRŠENJU DRŽAVNOG PRORAČUNA ZA 2002. GODINU
Vlast: Nikada nam nije bilo bolje
Oporba: Nema razloga za optimizam


HSS DALMACIJE OSNOVAO IZBORNE STOŽERE ZA 9. I 10. IZBORNU JEDINICU
Markov i Miletić
izborni aduti dalmatinskog HSS-a


BESIR JASHARI, ZAMJENIK MAKEDONSKOG MINISTRA POLJOPRIVREDE,
U POSJETU GRADU U KOJEM JE ODRASTAO
Od makarskoga slastičara
do makedonskog doministra


IZVJEŠTAJ EUROPSKE FEDERACIJE NOVINARA
O STRANOM VLASNIŠTVU NAD MEDIJIMA U ZEMLJAMA TRANZICIJE
Novinarsku nezavisnost ugrožavaju
strani vlasnici


 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 3/8