Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 12.6.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  televizija
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 5

SPLITSKA POLICIJA ISPITUJE OKOLNOSTI PROŠLOTJEDNE
SMRTI TRUDNICE I NEROĐENOG DJETETA

Jesu li majka i dijete umrli zbog zakasnjele liječničke reakcije?

Anđa Crnogorac preminula je prošlog utorka u splitskoj bolnici nedugo nakon što je dovezena iz Imotskog. U tamošnji je Dom zdravlja došla jedan sat nakon ponoći zbog porođajnih bolova. Dežurni je liječnik bio kod kuće i telefonski davao upute što s trudnicom treba činiti i tek je iza 4 sata došao u Dom zdravlja nakon čega je trudnica vozilom Hitne pomoći upućena u Split. Liječnici u KB-u Split na ultrazvuku su utvrdili da je dijete već mrtvo, a unatoč pokušajima reanimacije, nisu uspjeli spasiti ni život majci. Uzrok smrti je prsnuće maternice i krvarenje koje je nastupilo. Nakon što policija okonča poduzete radnje, znat će se ima li u ovoj tragediji elemenata kaznenog djela

Dom zdravlja u Imotskom odakle je trudnica možda prekasno upućena u Split        Snimio Braco ĆOSIĆSPLIT — U splitskoj bolnici na Firulama u utorak 3. lipnja, u 7.10 sati u šok sobi Ginekološke klinike preminula je trudnica Anđa Crnogorac (34) iz Imotskog, majka četvero djece. Nešto ranije splitski su liječnici ultrazvukom ustanovili da je dijete koje je nesretna žena nosila već bilo mrtvo. Anđa Crnogorac je oko 6.30 sati dovezena kolima Hitne medicinske pomoći iz Imotskoga, gdje je iste noći oko 1 sat zatražila medicinsku pomoć zbog porođajnih bolova u stanju završne trudnoće.
Te noći je u Domu zdravlja Imotski dežuran bio dr. Cicko Rebić koji je, kako neslužbeno saznajemo, bio kod kuće. Po dolasku Anđe Crnogorac u ambulantu, dežurna medicinska sestra nazvala je dr. Rebića na telefon, međutim on, prema ovoj za sada još uvijek neslužbenoj verziji događaja, nije došao u Dom zdravlja, nego je upute što da se radi s trudnicom davao sestri preko telefona. Kada je došao u Dom zdravlja nešto iza 4 sata, ustanovio je da Anđa ima problema pri porodu, te ju je smjestio u kola Hitne pomoći koja su je odvezla u Split, a na putu ju je pratio i dr. Rebić. U bolnicu je žena primljena u stanju šoka i otežanog disanja, gotovo bez tlaka i pulsa. Primili su je dr. Teo Budimir i anesteziolog dr. Neven Pejković koji su, vidjevši u kakvom se stanju trudnica nalazi, hitno krenuli u spašavanje njezina i djetetova života.
Anđa Crnogorac je odmah odvezena na ultrazvuk, gdje su splitski liječnici ustanovili da je dijete na žalost mrtvo. Kako je žena stalno "tonula", prebačena je odmah u šok Ginekološke klinike, gdje se pristupilo reanimaciji. Reanimacija je trajala dvadesetak minuta i doktori Budimir i Pejković zajedno su s medicinskim osobljem uložili velike napore kako bi spasili mladu ženu, no na žalost to nisu uspjeli i u 7.10 sati mogli su samo konstatirati smrt.
O čitavoj tragediji smo pitali i dr. Cicka Rebića kojeg smo uspjeli dobiti na njegov mobitel.
— Ne bih volio ništa govoriti za novine. Već nas prisluškuju. (!?) Ja se osjećam pravim, ženu sam živu doveo u bolnicu i Dr. Cicko Rebić: Učinilo se sve što se moglosve što se moglo učiniti, učinilo se — bio je vrlo kratak dr. Rebić. Na naše pitanje ne radi li se o zakasnjeloj liječničkoj reakciji dr. Rebić nas je samo pozdravio, ne odgovorivši na pitanje.
Točan uzrok smrti Anđe Crnogorac rekao nam je dr. Antonio Alujević, patolog u splitskoj bolnici koji je obavio obdukciju.
— Kod Anđe Crnogorac radilo se o prsnuću maternice, zbog čega je nastupilo krvarenje. To je bio i uzrok smrti djeteta koje je bilo u poprečnom položaju — rekao je dr. Alujević.
Splitska policija, kako nam je potvrdila Tina Disopra, glasnogovornica PU SD, obavlja potrebne radnje vezane za ovaj slučaj, te će se po okončanju znati ima li u čitavom slučaju elemenata kaznenog djela i hoće li se protiv i koga podnijeti kaznena prijava.

Ivica MARKOVIĆ
   

RAVNATELJ DOMA ZDRAVLJA IMOTSKI MILAN RIMAC:

Ginekolog je bio u kućnoj pripravi

Milan Rimac, ravnatelj Doma zdravlja u ImotskomDva naša ginekologa uvijek rade u dvije smjene, a nakon toga jedan od njih je uvijek u kućnoj pripravi jer nemamo noćna dežurstva. U noćnom dežurstvu ostaje jedna ili dvije primalje, ovisno o broju pacijentica. Nakon odrađene smjene ginekolog dr. Cicko Rebić je bio u kućnoj pripravi. Kako je praksa da se prilikom mogućeg poroda pacijentice dežurna primalja obvezno telefonski konzultira s ginekologom u pripravi, tako je bilo i u ovom slučaju. Što se tiče pravila službe našeg rodilišta u ovom slučaju, dr. Rebić je postupio prema njima — izjavio nam je ravnatelj imotskog Doma zdravlja Milan Rimac.

B. ĆOSIĆ

SUPRUG MATE CRNOGORAC:

Rekli su mi da je porod težak

— Nakon što sam odmah odveo suprugu u imotsko rodilište, medicinska sestra mi je rekla da mogu ići kući i da će ona preuzeti brigu o mojoj supruzi. Liječnika u Imotski sam nazvao oko 8 sati ujutro i on mi je kazao da je porod težak i da mi je supruga upućena u splitsko rodilište. Uputio sam se u Split ništa ne sluteći, a nakon dolaska u KB priopćili su mi tragičnu vijest. Moja supruga Anđe kod poroda je umrla, a s njom i naša nerođena curica — kazao je Mate Crnogorac, koji je nakon svega pristao i na obdukciju.

 
Još u rubrici:
 


ČETVERO SPLITSKIH SUDACA
JUČER ODGOVARALO PRED DRŽAVNIM SUDBENIM VIJEĆEM
Troje sudaca bez kazni za zastaru jer je za stegovni postupak nastupila zastara!


NAKON SMRTI TRINAESTOGODIŠNJE DJEVOJČICE
U NESREĆI NA MORU KOD ZATONA
Kaznene prijave protiv Poljaka i Nijemca


REZULTATI OBDUKCIJE TIJELA NAĐENOG U LABINU DALMATINSKOM
Petar Kuzmanić ubijen najvjerojatnije nožem


NASTAVLJENO OBJEDINJENO SUĐENJE ZADARSKOM DOŽUPANU STANKU ZRILIĆU I URARU DRAGI ČIRJAKU
Sudac lupanjem šakom o stol
smirivao odvjetnike


 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/5