Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 8.5.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  televizija
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 4

SVJETIONICI NA PODRUČJU NAJJUŽNIJE ŽUPANIJE
SVE ATRAKTIVNIJI TURISTIMA

Apartmani na lanternama već rasprodani

Svjetionik na Svetom Andrija po modelu "puno za prazno" u devetogodišnji je najam lani uzela obitelj talijanskog industrijalca - Svi apartmani na lanternama u akvatoriju najjužnije županije rasprodani su davno prije početka nove turističke sezone

Svi apartmani na lanternama u akvatoriju Dubrovačko-neretvanske županije o kojima skrbi splitski Plovput rasprodani su davno prije početka nove turističke sezone. Svjetionik na otočiću Sveti Andrija po modelu "puno za prazno" u devetogodišnji je najam još lani uzela obitelj talijanskog industrijalca, a punu popunjenost i izvan ljetnih mjeseci bilježe smještajni objekti na lanternama Sušac, Palagruža, Pločice između Hvara i Korčule, te Struga u Skrivenoj luci koje redovito pohode izletnici željni odmora na osami.
Svjetionik sv. Andrija u najmu je talijanske obitelji na devet godinaZaposlenik Ureda direktora Plovputa Željko Višić kaže kako su u tvrtki iznimno zadovoljni programom zakupa svjetionika u širem dubrovačkom okruženju gdje kane u vlastitoj režiji uz pet već adaptiranih za prihvat posjetitelja preurediti i preostale lanterne, Tri sestrice na Korčuli, Lovište na Pelješcu, Olipa i Grebeni na domak Dubrovnika gdje interes za najam postoji već godinama. Što se tiče Dakse pred gruškom lukom, Višić ističe da je Plovput zadužen samo za održavanje kule i svjetla, dok o raspolaganju otočićem odlučuju privatni vlasnici.
- S obzirom na to da je većina svjetioničarskih zgrada dio spomeničke baštine na otocima gdje treba čuvati ekološke vrijednosti, jasno je da se kod njihova korištenja isprepleću nadležnosti više ministarstava. Dodamo li tome i činjenicu da su lanterne na pomorskom dobru, jasno je da su dugoročni zakupi i koncesije jedina mogućnost njihova turističkog oživljavanja - veli naš sugovornik. Višić podsjeća kako je za razliku od propalog programa "Faros" kad je sredinom 90-ih Plovput putem natječaja tražio zakupitelje koji žele ljetovati u neuređenih lanternama, aktualni program zakupa preuređenih objekata višestruko isplatljiviji.
- U okviru tog programa Plovput je proteklih godina vlastitim novcem i ljudstvom turističkoj svrsi priveo 20 apartmana na 11 svjetionika od Istre do Dubrovnika. Svi apartmani sada su u kategoriji tri zvjezdice, a smatramo da za uslugu koju pružaju cijene aranžmana i nisu osobito visoke. Sedmodnevni boravak u četverokrevetnom apartmanu u punoj sezoni stoji 864 eura, dok se u razdoblju do početka lipnja te od rujna mjeseca plaća 519 eura. Kako je Plovput zapravo tvrtka za sigurnost na moru, poslove bookinga za nas obavljaju agencije "Penul" iz Splita i "Adriatica net" iz Zagreba, a rezervacije "idu" uglavnom putem Interneta - pojasnio je Željko Višić i napomenuo kako se za ljetovanje na lanternama, suprotno raširenu mišljenju, ne opredjeljuje redovito klijentela visoke platežne moći, nego "obični" (avan)turisti, ronioci, ribari, činovnici...

Gabrijela BIJELIĆ
Snimio Željko TUTNJEVIĆ
   

Izmjenična struja

Na svim svjetioničarskih apartmanima Plovput je putem solarnog pretvarača uveo izmjeničnu struju od 220 V kojom se turisti mogu koristiti kod uporabe fena, TV, punjača mobitela i kompletne rasvjete. Hladnjak i peć su na plinski pogon, a sljedeći korak je rješavanje sustava pročišćenja otpadnih voda posebnim filtrima.

 
Još u rubrici:
 


HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU ZAUSTAVIO PRODAJU DIJELA NEKRETNINA OTOČNE HOTELSKE TVRTKE
"Hotelima Koločep" prodaja vila
ne bi bitno pomogla


ČLANOVI UDRUGE AUTO TAKSI OBRTNIKA DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE OGORČENI POSTUPKOM KOLEGA
Novi taksi koncesionari zatražili zaštitu


DUBROVNIK DANAS

 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/4