Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
petak, 2.5.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  more
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 4

U ŠIBENIKU IZREČENA NEPRAVOMOĆNA PRESUDA SUCU ŽUPANIJSKOG SUDA U SPLITU ZA PROMETNU NESREĆU

Slavku Lozini kazna tri mjeseca zatvora uvjetno na godinu dana

Sudac Slavko Lozina proglašen je krivim za izazivanje prometne nesreće iz nehaja u kojoj je jedna osoba teže ozlijeđena. Istom odlukom sudac Lozina oslobođen je za drugo kazneno djelo nepružanja pomoći teško ozlijeđenoj osobi - Sudac Lozina, ali i Općinsko državno odvjetništvo najavili su žalbe na presudu

ŠIBENIK — Na Općinskom sudu u Šibeniku sudac Županijskog suda u Splitu Slavko Lozina (48) u srijedu je proglašen krivim za izazivanje prometne nesreće iz nehaja u kojoj je jedna osoba bila teže ozlijeđena. Istom odlukom sudac Lozina oslobođen je za drugo kazneno djelo nepružanja pomoći teško ozlijeđenoj osobi. Po riječima sutkinje šibenskog Općinskog suda Maje Šupe u sudskom procesu je dokazano kako je sudac Lozina upravljao svojom škodom octavia i nepravilno se prestrojavajući po kolničkim tracima u Ulici Domovinskog rata, 18. travnja prošle godine u Splitu, skrivio prometnu nesreću. Tijekom procesa nije dokazano da je optuženi Lozina kriv za drugo kazneno djelo nepružanja pomoći teško ozlijeđenoj osobi, odnosno Giovanniju de Micheliju-Vitturiju (51) iz Splita, vozaču opel corse, jer po obrazloženju presude sudac Lozina nije bio svjestan da je prouzročio nesreću niti da je u nesreći netko ozlijeđen.
Za prvo kazneno djelo sutkinja Maja Šupe je izrekla kaznu od tri mjeseca na vrijeme kušnje od godinu dana. Nakon Sudac Slavko Lozina izlazi iz šibenskog Općinskog suda nakon izricanja presude     Snimila Jozica KRNIĆizricanja presude sudac Lozina i njegovi branitelji najavili su žalbu. Ali žalit će se i Općinsko državno odvjetništvo, prije svega zato što je okrivljenik oslobođen druge točke optužbe za nepružanje pomoći ozlijeđenoj osobi u nesreći.
U obrazloženju presude sutkinja Maja Šupe je kazala kako je sud utvrdio da je okrivljeni Lozina 18. travnja 2002. godine, upravljajući svojom škodom octavia srednjim trakom Ulice Domovinskog rata u Splitu iz smjera istoka prema zapadu, olako smatrajući da štetne posljedice neće biti, prešao vozilom u lijevi prometni trak te na taj način presjekao pravac kretanja opela corse koji se kretao tim lijevim trakom, a kojim je upravljao Giovanni de Micheli-Vitturi, prisilivši ga na kočenje i naglo skretanje ulijevo, zbog čega je izgubio kontrolu i prednjim lijevim kotačem udario u rubnik od kojeg se opel odbio i prešao cijelu širinu kolnika te udario u desni rubnik, zbog čega se opel prevrnuo na krov, a vozač Giovanni ostao teško ozlijeđen, odnosno zadobio je iščašenje lijevog ramenog zgloba. Ove činjenice su proizišle tijekom glavnih rasprava iskazom oštećenog Giovannija, svjedoka Renata Blaževića, nalazom i mišljenjem medicinskog vještva koje je iznijela dr. Marija Definis-Gojanović i nalazom i mišljenjem prometnog vještaka mr. sc. Zdravka Perana.
Na posljednjoj glavnoj raspravi prije izricanja presude, kada su stranke u postupku iznosile završne riječi, branitelj okrivljenika Branko Baica, nezadovoljan vještvom mr. sc. Zdravka Perana, sutkinji Maji Šupe podnio je novo prometno vještvo izrađeno u vrijeme između dvije posljednje rasprave, od prometnog vještaka Joška Kovača. Sutkinja to nije prihvatila jer, kako je kazala, to je protivno ZKP-u, odnosno za to sud nije izdao nalog i prema tome radi se o privatnoj narudžbi, što nije u skladu sa ZKP-om. Sutkinja Maja Šupe je nakon izricanja presude naglasila da troškove suda treba platiti okrivljeni Lozina, i to 9707 kuna.
Nakon izricanja presude sudac Lozina je kazao:
— Kao sudac i kao okrivljenik ne bih želio komentirati nepravomoćnu odluku, samo mogu izjaviti da istom nisam zadovoljan bez obzira što sam oslobođen za kazneno djelo iz točke dva optužnice, što je predstavljalo za mene potencijalnu opasnost od posljedica, ali u svakom slučaju ja i moji branitelji izjavit ćemo žalbu jer već imamo izrađeno vještvo i uvjeren sam u to da će doći druga odluka i da će biti drugačijeg sadržaja.

Dragan VLAH
 
Još u rubrici:
 


U DVA DANA DVIJE PROMETNE NESREĆE NA ISTOM PJEŠAČKOM
PRIJELAZU U ŠIBENIKU
Teško ozlijeđen prvašić


ČETIRI OSOBE OZLIJEĐENE U NESVAKIDAŠNJOJ NESREĆI U POSTIRAMA
Umalo se ugušili


U NASTAVKU OBRADE U VEZI SA ZLOPORABOM OPOJNIH DROGA
U Zadru uhićene još tri osobe


 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/4