Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
ponedjeljak, 28.4.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  pressing
stella
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

ZAPEO PROJEKT UKLANJANJA RUŠEVNIH KUĆA KOJIH IMA DOSTA NA ZADARSKOM PODRUČJU

U sezonu (opet) s "ratnim razglednicama"

Iako se u veljači najavljivalo kako bi akcija mogla započeti za 40 dana, sve je očigledno zapelo na dobivanju odobrenja za rušenje. Privatne kuće nitko ne smije rušiti bez odobrenja vlasnika, a procedura ishođenja takvih odobrenja traje duže nego što su u Ministarstvu javnih radova, obnove i graditeljstva pretpostavljali

Akcija uklanjanja srušenih i oštećenih kuća uz glavne ceste kojima će ovoga ljeta putovati turisti prema moru koju je početkom godine najavio ministar javnih radova, obnove i graditeljstva Radimir Čačić ipak nije počela na vrijeme. Takvih ruševnih objekata ima dosta na zadarskom području, a većina njih će, prema svemu sudeći, strance i ove turističke sezone dočekati kao "ratne razglednice" uz ceste.
Naime, iako se u veljači najavljivalo kako bi akcija mogla započeti za 40 dana, sve je očigledno zapelo na dobivanju odobrenja za rušenje. Privatne kuće, bez obzira na njihovo stanje ili izgled, nitko ne smije rušiti bez odobrenja vlasnika, a procedura ishođenja takvih odobrenja traje duže nego što su u Ministarstvu pretpostavljali. Još u ožujku je Ministarstvo raspisalo javno nadmetanje za tvrtke koje bi uklanjale ruševine, a ponude su se trebale otvarati 7. ožujka i to posebno za Karlovačku, Ličko-senjsku, Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku i Zadarsku županiju.
Najviše ruševnih objekata koncentrirano je na području od Gračaca do Knina gdje su mnoge kuće porušene za vrijeme Domovinskog rata, a tu je bilo i najmanje obnove. Do sada su ruševne kuće uklanjane samo u Vukovaru gdje je za oko 370 kuća potrošeno oko 10 milijuna kuna, dok za kuće uz ceste Ministarstvo nije otkrilo niti o koliko se kuća radi, niti koliko je sredstava namijenjeno iz državnog proračuna u te svrhe.
Na traženje objašnjenja iz Ministarstva obnove dobili smo tek šturo priopćenje u kojemu se kaže kako se projekt uklanjanja ruševina i ratom oštećenih i uništenih građevina najavljen u veljači 2003. godine nalazi u različitim etapama realizacije. Izvršena je identifikacija takvih građevina, a uklanjaju se one građevine čiji su vlasnici dobili pravo na obnovu kuća. Za uklanjanje ruševina s građevina u vlasništvu javnih ustanova i lokalne uprave pribavljene su suglasnosti i u tijeku je izrada projektne dokumentacije za uklanjanje. Izvođači su odabrani, a uklanjanje će započeti početkom svibnja.
Za uklanjanje ruševina čiji vlasnici ne mogu ostvariti pravo na obnovu i koji se nalaze izvan teritorija Republike Hrvatske, obavljene su, kažu iz Ministarstva, aktivnosti oko upoznavanja i informiranja s projektom uklanjanja. U tim aktivnostima aktivno pomaže međunarodna organizacija ASB i nevladina organizacija SDF. Po dobivanju tih suglasnosti odmah će se pristupiti realizaciji uklanjanja, kažu u Ministarstvu obnove ne precizirajući kada bi se to moglo dogoditi.

M. KALAJŽIĆ
 
Još u rubrici:
 


NA SVEČANOJ SKUPŠTINI DVD-A PAGA URUČENO PRIZNANJE NAJSTARIJEM PAŠKOM VATROGASCU STJEPANU SABALIĆU
Četrdeset godina vatrogasnog staža


ZADAR DANAS

 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3