Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
ponedjeljak, 28.4.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  pressing
stella
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

NA ADRESU GRADA I TEATRA STIGAO PRIJEDLOG SA SICILIJE

Bratimljenje kazališta Palerma i Šibenika

Iz palermitanskog Teatra Massimo predlažu bratimljenje sa Šibenskim kazalištem koncem ove godine

Iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Rimu na adresu Grada i Šibenskog kazališta stiglo je pismo u kojem ih savjetnik za kulturu u Veleposlanstvu, mr Mario Kezić, izvještava da je s talijanske strane upravo aktualizirana inicijativa rođena za lanjskog gostovanja, odnosno simpozija i svečanog koncerta palermitanskog Teatro Massimo, o bratimljenju dviju kazališnih kuća. Upravo na prijemu za sve sudionike lanjske kulturne manifestacije, bilo je govora o konkretnijoj kulturnoj suradnji između Grada Šibenika i Šibenskog kazališta i Teatro Massimo iz Palerma. Kezić podsjeća da je ideja tada dobila punu podršku pa je govora bilo i o bratimljenju dvaju teatara u bliskoj perspektivi.
U Rimu su se proteklih dana na zajedničkom sastanku našli začetnici ideje, dr Guido Cace, maestro Nenad Veselić, potpredsjednik Teatro Massimo Gaetano Armao i Mario Kezić, što je rezultiralo spomenutim pismom Gradu i teatru.
U pismu se izražava želja da se predložena suradnja što prije i konkretizira. Predloženo je da predstavnici Teatro Massimo iz Palerma, te njihov ansambl koji bi pripremio program za tu svečanu prigodu, o čemu bi se dvije strane još dogovorile, u Šibeniku doputuju u listopadu ili studenom ove godine. Talijanska strana podrazumjeva i očekuje dolazak članova Šibenskog kazališta u Palermo vjerojatno početkom iduće godine. Naglašava se da je talijanskoj strani jasno da Grad Šibenik iz svog skromnog proračuna ne može snositi troškove njihova gostovanja.
Da podsjetimo: do suradnje dvaju teatara došlo je na ideju šibenskog konzervatora Ive Šprljana koji je radio na obnovi kazališne zgrade, i Nenada Veselića, hrvatskog muzikologa koji živi u Rimu. Ona se temelji na činjenici da je glavni akter gradnje Šibenskog klazališta i duša njegova pedesetgodišnjeg rada bio Paolo Mazzoleni, čija je kći Ester Mazzoleni kasnije postala svjetski poznata operna diva, a živjela je u Palermu i bila vezana uz tamošnji operno kazalište, Teatro Massimo.

Jordanka GRUBAČ
   

Radovi za državni susret

Na županijskom susretu Lidrano učenika osnovnih škola Šibensko-kninske županije, za državni susret županijsko je povjerenstvo predložilo slijedeće radove iz područja literarnog izričaja: "Darovi Krapnju", Kristina Filipčić, 4 r. OŠ Brodarica, voditeljica Branka Pastuović, "Kad bi…" , Vanja Krišto, 8 r. OŠ Pirovac, voditeljica Mirjana Barešin i "Osušena grana masline", Petra Ukić,uč. 6.r.OŠ Vodice, voditeljica Meri Juričev-Dumpavlov.
Iz područja samostalnih novinarskih radova predloženi su intervju s Tomislavom Crnogaćom, Lorena Grubišin,6.r.OŠ Tina Ujevića, voditeljica Tona Rupić te reportaža "Život uz svjetlo i morski horizont" ,Ines Juraga,5.r.OŠ Murterski škoji, voditeljica Anita Klarica.
Među školskim listovima predloženi su "Škoji", OŠ Murterski škoji, voditeljica Anita Klarica te "Zvonimir", OŠ Knin, voditeljica Ana Bučić.
Za državni susret predložena je i radijska emisija "Štrajk", OŠ Faust Vrančić, voditeljica Mira Ninić, dokumentarni film "Pupine vrše", OŠ Faust Vrančić, voditelj Tomislav Crnogaća te "Guslač", OŠ Jurja Šižgorića, voditeljica Ivana Rupić.
U kategoriji dramskog stvaralaštva, od pojedinačnih izvedbi koje se upućuju izravno na državni susret izabran je monolog "Špigete", uč.Ivanica Bilić, 3.r. OŠ Pirovac, voditeljica Mirjana Barešin. U kategoriji skupnih izvedbi predložena je glazbeno-scenska igra "Djeco, znate li što je život?", OŠ Primošten, voditeljica Meri Pupačić te dramska igra "Sličice iz obiteljskog života", OŠ Murterski škoji, voditeljica Anita Klarica.

M.GULIN
 
Još u rubrici:
 


IAKO NAČELNIK JOSO STEGIĆ TVRDI DA NEMA MJESTA NEZADOVOLJSTVU ZBOG GRADNJE CESTE PUT BROŠĆICE
Tišnjani prosvjeduju
zbog neupućenosti u projekt


ŠIBENIK DANAS

 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3