Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
ponedjeljak, 28.4.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  pressing
stella
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 9

ZBOG PROBLEMA S DOBIVANJEM VIZA

Tomčić odbio ići u posjet Kanadi

ZAGREB — Saborsko izaslanstvo na čelu s predsjednikom Hrvatskoga sabora Zlatkom Tomčićem nije u nedjelju, kako je bilo predviđeno, otputovalo u službeni posjet Kanadi zbog teškoća vezanih uz vizni postupak, potvrdio je Tomčić Hini.
Izaslanstvo na čelu s Tomčićem, koji je vrlo suzdržano govorio o razlozima neodlaska, u Kanadu je pozvao predsjednik Zastupničkog doma kanadskog parlamenta Peter Miliken, a to je trebao biti prvi službeni susret parlamentaraca dviju država.
Zlatko Tomčić: Pravi razlog otkazivanja posjeta je u postupcima i upitima koji su se, u sklopu viznog režima, postavljali hrvatskim parlamentarcima— Poziv sam primio s radošću (...), no u pripremi odlaska na konzularnom su se planu pojavile za mene nepremostive teškoće u smislu predviđenog viznog postupka — izjavio je Tomčić. Dodao je da se, "uvažavajući i poštujući zakone i postupke domaćina", ispričao svojemu kolegi Milikenu što ne može doći u službeni posjet, te da je o tome obavijestio i kanadskog veleposlanika u Zagrebu. O pojedinostima iz pisma Milikenu i razgovora s veleposlanikom, Tomčić nije želio govoriti.
— Detalje neću iznositi jer smatram da bi to otežalo našemu Ministarstvu vanjskih poslova uređenje tih odnosa na primjereniji način — izjavio je predsjednik Sabora. Smatra da je postupio ispravno, štiteći dignitet Republike Hrvatske i dužnosti koju obnaša.
— Vjerujem također da će moj postupak biti dobar poticaj da dva ministarstva vanjskih poslova urede područje konzularno-viznih postupaka na primjereniji, ali recipročan način — istaknuo je. Predsjednik Sabora je dodao da je poziv primio s radošću i zbog činjenice da u Kanadi živi više od 300.000 hrvatskih iseljenika, s čijim se predstavnicima trebao sastati.
Iako je Tomčić odbio konkretnije govoriti o razlozima zbog kojih je otkazan put u Kanadu, neslužbeno se doznaje da je pravi razlog u postupcima i upitima koji su se, u sklopu viznog režima, postavljali hrvatskim parlamentarcima. Po tim informacijama, od njih je traženo da odgovore i na pitanja koja su bila isključivo osobne prirode i koja su se odnosila na članove njihovih obitelji.
Od nekih članova izaslanstva, doznaje se, traženo je da odgovore na pitanja koje sadržava formular D20, koji je Kanada uvela 1996., a u sklopu kojeg hrvatski državljani u dobi od 18 do 65 godina koji traže vizu moraju odgovoriti i na pitanja vezana uz vojnu službu, primjerice o vojnoj postrojbi u kojoj su služili (u Domovinskom ratu), njezinu kretanju i slično.
Hinin izvor napominje da je to zanimljivo s obzirom na to da je Kanada službeno ukinula formular D20 za hrvatske diplomate i visoke dužnosnike koji putuju u tu zemlju, a koji su umjesto toga uz popunjenu viznu tiskanicu prilagali životopis. Hrvatska je u lipnju 1997. ukinula vize za turističke posjete kanadskim državljanima. Neslužbeni izvor s hrvatske strane kaže da problemu s vizama pridonosi i činjenica da Hrvatska već šest mjeseci nema veleposlanika u Kanadi, te da Kanada u Zagrebu nema konzulat.
Odlazak saborskog izaslanstva, kaže neslužbeni izvor, bila je prigoda da se progovori o otvorenim pitanjima, te da se pojača politička i gospodarska suradnja dviju država i robna razmjena, koja je prošle godine iznosila samo 22 milijuna američkih dolara. (H)

 

ODVJETNIK MIRKO BATARELO O OPTUŽBAMA U SLUČAJU CANJUGA

Družio sam se s Ortynskim
kao ministrica s Nobilom

ZAGREB — Sve što je u postupku ne želim komentirati, mogu samo reći da su to bolesne ambicije nekih ljudi koji bi u predizborno vrijeme silom htjeli nešto stvoriti — izjavio je u nedjelju u kratkom telefonskom razgovoru za naše novine odvjetnik Mirko Batarelo, komentirajući najavljenu kaznenu prijavu protiv nedavno smijenjenoga zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Krunoslava Canjuge, s kojim je navodno i sam tajno dogovarao miniranje ili ublažavanje kaznene prijave protiv skupine osumnjičenih za krijumčarenje više od 1000 tona kave.
Na naš upit zna li možda imena osoba za koje se spekulira da bi također trebale biti kazneno gonjene zbog nekih sličnih slučajeva kada su na "neobičan" način zaustavljene istrage ili odbačene već gotove optužnice, Batarelo je negirao, dodavši da ga se to i ne tiče.
Ogorčen štetom koja mu je nanesena ovim "slučajem", Batarelo je na kraju kratko prokomentirao da je žalosno kako se ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović u "Glamuru" javno pojavljuje s odvjetnikom Antom Nobilom, a njemu sada spočitavaju što se družio s Radovanom Ortynskim.
Pokušali smo naravno kontaktirati i glavnog osumnjičenika, no Krunoslav Canjuga je isključio mobitel ne želeći zasad ništa komentirati za medije.
To nam je, naime, potvrdio njegov branitelj Anto Nobilo rekavši da njegova klijenta još nitko nije pozvao na informativni razgovor, pa sukladno tomu ni ne zna za što ga se točno tereti.
— Tek kada se obavi nekakav službeni razgovor, odlučit ćemo o poduzimanju daljnjih mjera — zaključio je Nobilo.

 
Još u rubrici:
 


USKLAĐIVANJE S EUROPSKIM ZAKONODAVSTVOM ČEKA NOVI ZAKON
O MEDICINSKIM PROIZVODIMA
Bolji nadzor nad lijekovima


NAKON PISMA MIRKA NORCA VAD-U, U KOJEM POZIVA
DA GA SE SMIJENI S DUŽNOSTI
Novog alkarskog vojvodu
"odredit" će Ivo Sanader


ZAGREBAČKI ŽUPANIJSKI SUD SUTRA UTVRĐUJE ČINJENICE
POTREBNE ZA DONOŠENJE ODLUKE
Rajić pred izručenjem


U OKVIRU PROJEKTA "INTERREG" EUROPSKE UNIJE
Talijani će preko Jadrana investirati 101milijun eura


HSP 1861. PROSVJEDUJE ZBOG IMENOVANJA LONČARIĆA I TUREKA
Obavještajne službe vode
kompromitirani kadrovi


ISTARSKI HOTELIJERI UPOZORAVAJU DA NAM
NELOJALNA KONKURENCIJA RASTJERUJE GOSTE
Euro news objavio da se u Hrvatskoj
pojavio SARS


EKONOMSKI ANALITIČARI PROGNOZIRAJU
Turizam će se brzo oporaviti


HOĆE LI AMERIKA KONAČNO PRUŽITI ALIBI ZA RAT U IRAKU?
Tajna iračkog spremnika


 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/9