Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 10.4.2003.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  televizija
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
prometni vodič
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 5 od 11

NIKOLA ZOKIĆ, BIVŠI POTPREDSJEDNIK HSS-a,
OSNIVA NOVU REGIONALNU STRANKU

Maslina za zdravu Dalmaciju

SPLIT — Do kraja travnja na političkoj sceni Dalmacije pojavit će se nova politička stranka pod nazivom Maslina. Ideja dolazi od skupine HSS-ovih disidenata iz Splita i Kaštela, ali kako tvrdi Nikola Zokić, jedan od inicijatora i bivši potpredsjednik Tomčićeve stranke, okupit će u većini ljude koji se do sada nisu okušali u politici. Stranka će službeno zvati — Neovisna lista Maslina, stranka zdrave Dalmacije bez granica.
Inače, pod nazivom Maslina na parlemantarnim izborima u susjednoj Italiji nastupila je bivša vladajuća koalicija. Na tu paralelu, Zokić odgovara:
— Ne radi se o kopiranju njihove ideje jer je maslina nešto univerzalno, pa je ne može svojatati Italija ili bilo koja druga mediteranska zemlja. Što se tiče službenog naziva naše stranke, on se simboličNO odnosi na neovisnost listanja masline.
Nikola ZokićObjašnjavajući razloge osnivanja nove stranke, Zokić ističe kako Hrvatsku svih ovih godina opterećuje nakaradni odnos metropola-provincija.
— Maslina će svim demokratskim sredstvima tražiti put da Dalmacija ostvari puni subjektivitet kao regija u Hrvatskoj unutar četiri županije. Ovakve županije ionako ne služe ničemu osim lagodnom životu nagomilane administracije i olakom trošenju novca poreznih obveznika. Zato Dalmacija mora dobiti pravo na svoj parlament koji bi potvrdio regionalnu vladu, a građani bi posebno birali predsjednika-župana — kaže Zokić, dodajući da se na isti način neće miriti kako s državnim, tako ni s regionalnim centralizmom.
Što se tiče odnosa prema HSS-u, Zokić će reći da je postao "strankom sjeverne Hrvatske".
— Tomčić je postavio rad na način da se HSS isključivo usmjeri prema interesima sjevernog dijela zemlje i tamošnjim biračima, što mu daje rezultata. Dalmacija ih ne zanima, kao ni ljudi koji ovdje žive i ne mire se zbog svoJEg temperamenta s nekim stvarima — objašnjava Zokić.
Najavljuje samostalan izlazak Masline na parlamentarne izbore u postojeće četiri dalmatinske županije i nepristajanje ni uz lijevi ni uz desni blok. Kao zanimljivost ističe da će građanske lokane udruge, uz potpisani sporazum, moći nastupati pod nazivom Neovisna lista Maslina, a da istodobno i ne moraju biti njezinim članovima. Pritom računaju na podršku glasača koji su prema današnjim anketama još neodlučni.
— Našom politikom podignut ćemo znak zabrane parkiranja idejama bezobzirnih političara, ali i stakorječivim šminkerima koji su potrošili obećanja preko riječi i djela iza kojih ostaje pustinja, a Dalmacija sve više sliči na hrvatski Sinaj — poručuje Nikola Zokić, jedan od osnivača Masline.

Zoran ŠAGOLJ

 

REFERENDUM ZA PROGRAM "ČA-KAKO-KI" OTOČNI SABOR
POČINJE U SUBOTU U ZAGREBU

Glas za otoke na Jelačić placu

ZADAR — Pokažite da ste uz otočane! - kaže se u proglasu kojim Otočni sabor poziva žitelje Zagreba, prijatelje hrvatskih otoka, mora i podmorja da u subotu 12. travnja potpisom dadu podršku programu ČA-KAKO-KI. Potpisivanje će se organizirati na Trgu bana Jelačića, ispred Male kavane, između 9 i 13 sati. Bit će to svojevrsna uvertira u takozvani Bodulski referendum koji bi se na Uskrs proveo u svim hrvatskim otočnim sredinama, odnosno tamo gdje se nađe jedna ili više osoba spremnih za takav angažman.
Najavljujući ove akcije predsjednik Otočnog sabora Zlatko Sorić izjavio je u srijedu na konferenciji za novinare kako iz nekih otočnih mjesnih odbora iz različitih razloga odbijaju organizirati ovo izjašnjavanje otočana. Riječ je, inače, o referendumu koji nema zakonske snage, a čiji bi rezultati pokazali treba li ili ne treba organizirati pravi referendum na kojemu bi se poduprlo 55 zahtjeva Otočnog sabora za boljitak otoka. Među ostalim, traži se hitno proglašenje gospodarskog morskog pojasa, zaposlenost i uvjeti života kao na kopnu, najmanje četiri brodske veze dnevno do svakog otoka, dovoljno vode po kopnenoj cijeni, jedna otočna teritorijalno-izborna jedinica kao dio velike jadranske regije od Savudrije do Prevlake, upravljanje otokom s kopna uz još niz zahtjeva uokvirenih programom "Ča-kako-ki", koji daje i moguće odgovore na način njihova rješavanja. U pripremama za "Bodulski referendum" materijali su s tim programom upućeni na 180 otočnih adresa, a poziv da u subotu dođu na Trg bana Jelačića poslan je Predsjedništvu hrvatskog Sabora, predstavnicima svih klubova zastupnika, pojedinim zastupnicima i saborskom press-centru.
Osim sunčanog Hvara, Hrvatska ima još više od 1000 sunčanih otoka od kojih mnogi umiru od srama i zapuštenosti. Mnogi boduli okruženi morem u Svjetskoj su godini vode žedni vode. Hrvatska nema jadranske pomorske orijentacije jer školjara nema dovoljno na oltarima odlučivanja pa se otocima upravlja daljinskim upravljačem iz sedam priobalnih županija, kaže se u tome pozivu uz prijedlog o organiziranju "totalne" rasprave o otocima u Saboru.

D. MEZIĆ
 
Još u rubrici:
 


PREDSJEDNIK RH STJEPAN MESIĆ NA BEOGRADSKOM SUMMITU
PROCESA ZA SURADNJU U JUGOISTOČNOJ EUROPI
Strah od otvorenih granica je prošlost


MINISTAR RONALD ŽUVANIĆ PRED STOTINJAK POTENCIJALNIH ULAGAČA PREDSTAVIO PROJEKT NOVOG ZADARSKOG LUČKOG TERMINALA
Za Gaženicu 70 milijuna eura


SABORSKU RASPRAVU OBILJEŽILA POLEMIKA
O PRIVATIZACIJI SUNČANOG HVARA
Kontić: Igre s Termama 
započele su još 2000.


HAAŠKI SUD UKINUO UHIDBENI NALOG ZA UMIROVLJENOGA GENERALA
Bobetko i dalje ostaje optuženik


BEOGRADSKI ISTRAŽITELJI VJERUJU KAKO SU ZA ZLOČIN U VUKOVARU ODGOVORNE SRPSKE PARAVOJNE SNAGE POVEZANE S KRIMINALNIM MILJEOM
Sa Šljivančanina se skida
odgovornost za Ovčaru?


POPODNE U SABORU
Treba li nam ovakva privatizacija?


U GLAVNOM GRADU IRAKA NAROD IZAŠAO NA ULICE
POZDRAVLJAJUĆI PAD DESPOTSKOG REŽIMA
Bagdad okrenuo leđa Saddamu


OPREČNE TVRDNJE O NAJNOVIJEM POKUŠAJU
UBOJSTVA IRAČKOGA DIKTATORA
Saddam je viđen prije napada, ne i poslije


U WASHINGTONU UŽURBANO RADE NA UTEMELJENJU TRIBUNALA
ZA RATNA ZLODJELA U IRAKU
Zločincima će suditi irački civilni
i američki vojni sudovi


DIPLOMATSKO BALANSIRANJE OKO NOVOG SVJETSKOG PORETKA
OVIH ĆE DANA DOSEGNUTI VRHUNAC
Kako pomiriti nepomirljivo?


 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 5/11